Youp Dil heeft SEH net op een 1-0 voorsprong gezet.
Youp Dil heeft SEH net op een 1-0 voorsprong gezet. Foto: VV SEH

Competitie weer spannend na winst van SEH op Lelystad ‘67

· leestijd 1 minuut Sport Ingezonden

Het eerste elftal van voetbalvereniging SEH uit Heerde heeft zaterdagmiddag een belangrijke overwinning geboekt. Een zege ook van het collectief, want stormram en invaller Youp Dil was de matchwinner tegen Lelystad ’67 met een rake kopbal in minuut 87 van de wedstrijd: 1-0.

Onder bijna subtropische omstandigheden waren er in de aftastende beginfase weinig momenten van opwinding. Pas rond het half uur waren er wat serieuze kansen te noteren. Eerst was het Melvin Lodder die van dichtbij in de handen van doelman Ties van Leeuwen kopte.

Twee minuten later een vrije kopkans voor Christijan Vonderman, maar de verdediger van SEH zag zijn poging naast gaan. Weer enkele minuten later de mooiste aanval in de eerste helft. Uiteindelijk kon Stan Polkamp de bal vanaf rechts laag voorgeven. Joël Veldman schoot die bal in kansrijke positie in één keer, maar het leder ging ruim over.

Vlak voor rust kregen beide ploegen nog mogelijkheden. Namens Lelystad was Stan Drenth gevaarlijk, maar zijn schot ging naast. Christijan Vonderman stuurde op slag van rust Jochem Tellegen nog diep. Zijn schot werd nog net getoucheerd, waardoor de bal over het doel ging. Ruststand 0-0.

Bij SEH in de tweede helft één nieuwe naam in het veld. Owen Niemeijer verving Timo Borreman. Hierdoor schoof captain Rick Zandvliet door naar het middenveld.

Na de rust meer mogelijkheden. Jochem Tellegen zag Lelystad-goalie Roy van de Graaf ver voor zijn doel staan. De poging ging over de doelman, maar ook over het doel. Twee minuten later was Tim de Vaal namens Lelystad heel dichtbij de openingstreffer. Ook hij probeerde het van grote afstand, het harde schot van zeker 30 meter ging tegen de paal.

Maar SEH kon ook scoren. Mark Zandvliet kon alleen richting het doel, maar twijfelde en verspeelde de bal. De thuisploeg was de sterkere, maar wist niet te scoren. En Lelystad was in de tegenstoot zo af en toe gevaarlijk. Bijvoorbeeld via scrimmages na standaardsituaties. De ploeg dacht na dik een uur spelen te scoren, maar dat ging vanwege hands niet door.

Dat was misschien wel het signaal voor SEH om nadrukkelijker op zoek te gaan naar de voorsprong. Al snel kwamen Youp Dil en Nathan van Dommelen in het veld. En wat later kwam ook Hein Dezijn. SEH rook bloed, want bij Lelystad leken de meeste krachten wel op.

In de slotfase was het dan ook SEH die vooral op zoek was naar het doelpunt. Een paar minuten voor tijd lukte het dan toch nog. Een corner vanaf rechts van Jochem Tellegen werd door de lange Youp Dil ingekopt: 1-0.

Veel blijdschap en opluchting bij SEH na de voorsprong, maar er moest nog even gevoetbald worden. Lelystad zette met de laatste krachten ook nog wel aan en stuurde wat verdedigers naar voren, maar tot echte hachelijke momenten kwam het niet meer: 1-0.

Een zege voor SEH van het collectief. De ploeg zag concurrenten Ulu Spor en CSV’28 deze middag verliezen. De Heerdenaren staan nu één puntje achter koploper Ulu Spor. En laat dan nou net volgende week de tegenstander zijn van SEH in Zwolle!