landschap
landschap Foto: Aangeleverd

De leukste uitjes in Gelderland

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

Gelderland, gelegen in het oosten van Nederland, staat bekend om zijn diverse landschappen, historische steden en bruisende culturele scene. Of je nu een liefhebber bent van natuur, geschiedenis, kunst of culinaire hoogstandjes, Gelderland heeft voor ieder wat wils. Hier zijn enkele van de leukste uitjes die je kunt beleven in deze prachtige provincie.

1. Bezoek het Kröller-Müller Museum en Nationaal Park De Hoge Veluwe

Het Kröller-Müller Museum, gelegen in het hart van Nationaal Park De Hoge Veluwe, is een paradijs voor kunstliefhebbers en natuurliefhebbers. Dit museum herbergt een indrukwekkende collectie moderne kunst, waaronder werken van Vincent van Gogh, Pablo Picasso en Piet Mondriaan. Na het bewonderen van de kunst, kun je genieten van een wandeling of fietstocht door het prachtige landschap van De Hoge Veluwe, dat bestaat uit uitgestrekte bossen, heidevelden en zandverstuivingen.

2. Verken het historische centrum van Arnhem

Arnhem, de bruisende hoofdstad van Gelderland, heeft een rijke geschiedenis en een levendige cultuur. Wandel door de schilderachtige straatjes van het oude stadscentrum, bewonder historische bezienswaardigheden zoals de Sint-Eusebiuskerk en het stadhuis, en geniet van de gezellige sfeer op de terrasjes en in de cafés. Vergeet ook niet een bezoek te brengen aan het indrukwekkende oorlogsmuseum, het Airborne Museum Hartenstein, dat gewijd is aan de Slag om Arnhem tijdens de Tweede Wereldoorlog.

3. Ontdek Kasteel De Haar in Utrecht

Hoewel Kasteel De Haar zich technisch gezien in de provincie Utrecht bevindt, is het vanuit Gelderland gemakkelijk te bereiken en zeker een bezoek waard. Dit majestueuze kasteel, omgeven door een prachtig park, is een van de grootste en meest luxueuze kastelen van Nederland. Bezoekers kunnen rondleidingen volgen door het kasteel, de weelderige interieurs bewonderen en genieten van de prachtige tuinen en het omringende landschap. 

4. Vaar over de rivieren

Gelderland wordt doorkruist door verschillende rivieren, waaronder de Rijn, de Maas en de Waal. Een ontspannen boottocht over een van deze rivieren is een geweldige manier om de prachtige omgeving te verkennen. Huur een kano, waterfiets of elektrische sloep en peddel rustig langs schilderachtige dorpjes, groene uiterwaarden en historische kastelen. Of maak een boottocht met een rondvaartboot en geniet van het uitzicht vanaf het water, terwijl je tussendoor gokt op Casino777

5. Bezoek het Openluchtmuseum in Arnhem

Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem biedt een fascinerende reis door de Nederlandse geschiedenis. Dit levendige museum, gelegen in een prachtig park, toont authentieke gebouwen, ambachtslieden en tentoonstellingen die het leven in Nederland door de eeuwen heen tot leven brengen. Wandel door historische straatjes, bezoek traditionele boerderijen en maak kennis met oude ambachten zoals klompen maken en kaas bereiden.

6. Ontspan in de Veluwse Thermen

Voor wie op zoek is naar ontspanning en welzijn, bieden de Veluwse Thermen in Lunteren de ideale uitkomst. Dit wellnessresort, gelegen midden in de prachtige natuur van de Veluwe, biedt een scala aan ontspannende faciliteiten, waaronder sauna’s, stoombaden, zwembaden en rustgevende tuinen. Laat de stress van het dagelijkse leven achter je en geniet van een dagje pure verwennerij en ontspanning.

7. Verken het middeleeuwse stadje Zutphen

Zutphen, gelegen aan de rivier de IJssel, is een charmant stadje dat doordrenkt is van geschiedenis. Wandel door de kronkelende straatjes van het historische centrum en bewonder de prachtige middeleeuwse architectuur, zoals de Drogenapstoren, de Sint-Walburgiskerk en het oude stadhuis. Vergeet ook niet een bezoek te brengen aan de vele boetiekjes, galeries en gezellige cafés die Zutphen rijk is. Met zijn pittoreske grachten en sfeervolle pleinen is Zutphen een ideale bestemming voor een dagje uit vol cultuur en gezelligheid.

Gelderland is een provincie die barst van de charme en diversiteit. Of je nu op zoek bent naar kunst en cultuur, avontuur in de natuur of gewoon wilt ontspannen en genieten, Gelderland heeft voor ieder wat wils. Dus pak je agenda erbij, plan je uitstapjes en laat je betoveren door al het moois dat deze prachtige provincie te bieden heeft.