Afbeelding
Foto: Fred Rijckenberg

Lintjesregen in Epe

· leestijd 6 minuten Algemeen

EPE- Tijdens een feestelijke bijeenkomst in het gemeentehuis van Epe, reikte burgemeester Tom Horn maar liefst veertien Koninklijke onderscheidingen uit. 

Deze onderscheidingen worden toegekend aan inwoners die zich gedurende vele jaren met toewijding en betrokkenheid hebben ingezet voor hun medeburgers en het welzijn van de gemeente Epe. Gerard Dijkstra is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau zijn onderscheiden: Henk Been, Rikie van Duuren, Herman van ’t Erve, Harry Franke, Dorothee Gorter, Betsy Hahné-Goselink, Leonoor Mees, Reinder Pannekoek, Fien Reijns-Smit, Peter Teijssen, Johan van de Vosse, Gerhard Wijnbergen en zijn vrouw Reina Wijnbergen- de Wit.

Postuum

Daarnaast is één onderscheiding postuum uitgereikt, aan de heer Jaap van Huffelen, die helaas voor de Lintjesregen is overleden. Hij werd postuum benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Van Huffelen was een toegewijde vrijwilliger van het Cavente Kinderdorp en betrokken bij zowel de opbouw als de afbouw van het evenement. Zijn inzet strekte zich uit tot het museum Old boer’n grei op ’t Hinkel van Ben Doorn, waar hij samen met zes andere vrijwilligers rondleidingen gaf en ondersteuning bood. Sinds 2006 was hij dirigent van het marinierskoor Qua Patet Orbis, bracht muzikale inspiratie en initieerde repetitieavonden. Daarnaast was hij ook muzikaal leider van Shanty Koor Kantje Boord, bestuurslid bij COM Veluwe en leidde hij de werkgroep Veteranen Oud Mariniers. Hier organiseerde hij educatieve gastlessen over de Tweede Wereldoorlog en informeerde hij jaarlijks leerlingen over de geallieerde vliegers in Epe. Zijn maatschappelijke betrokkenheid toonde zich verder in zijn rol als gastheer voor de Vrede Express truck in 2012, als commandant gaf hij leiding aan de groep Oud Mariniers tijdens herdenkingen, als nachtbewaker bij Vaasaqua en als gecertificeerd verkeersregelaar tijdens de Eper Paarden4daagse. Hoewel de heer Van Huffelen helaas is overleden voordat hij deze welverdiende onderscheiding kon ontvangen, staat zijn buitengewone inzet en betrokkenheid binnen de gemeente Epe onbetwistbaar vast.

Gerard Dijkstra, woonachtig in Epe, heeft als voorzitter van de ondernemersvereniging Epe veel betekend voor het vernieuwde Marktplein in Epe, met extra woningen en een parkeergarage. Bijna 30 jaar actief bij Rotaryclub Epe, organiseerde hij succesvolle fundraisingconcerten en zette hij zich in voor de Stichting Academie voor Ambulancezorg en Stichting Patiënt Partners Nederland. Daarnaast was hij een grote steun voor een cliënt van het Formulierenteam van Koppel-Swoe, waar hij hielp met administratie en bedrijfszaken. Na een hersenbloeding en coronapandemie bleef hij betrokken in de ondernemerswereld van Epe, en staat hij bekend als een integere vrijwilliger met een lange staat van dienst.

Henk Been, geboren en getogen in Vaassen, heeft al bijna 30 jaar vrijwilligerswerk verricht. Hij begon zijn inzet in 1996 als bestuurslid van de Bewonerscommissie Krugerstraat Zuid in Vaassen, waar hij nu fungeert als penningmeester en projectbegeleider. Zijn betrokkenheid strekt zich uit van het bestrijden van zwerfvuil tot het coördineren van achterpadverlichting en het onderhoud van groenperken. Naast betrokkenheid bij diverse projecten en activiteiten, houdt hij zich ook bezig met administratieve taken zoals kasboekregistratie en het voorbereiden van vergaderingen. Bovendien heeft de heer Been bijgedragen aan de ontwikkeling van de Bloemfontein en was hij een sleutelfiguur in de oprichting van de Stichting Vrienden van Bloemfontein.

Rikie van Duuren, woonachtig in Vaassen, heeft eveneens een indrukwekkende staat van dienst van 20 jaar vrijwilligerswerk. Ze heeft zich met name ingezet voor de Buurtraad Geerstraat als Coördinator Ouderensoos, waar ze maandelijkse soosmiddagen organiseerde en ziekenbezoeken aflegde. Ook werd er ieder jaar een rommelmarkt en oliebollenverkoop georganiseerd. De opbrengst hiervan kwam ten goede aan de kas, zodat de contributie zo laag mogelijk bleef. Daarnaast heeft mevrouw van Duuren vrijwilligerswerk verricht bij de vakantieweek Nieuwe Hydepark en het Streekmuseum Hagedoorns Plaatse. Sinds 2013 heeft ze ook een cruciale rol bij de Voedselbank Vaassen, Epe, Heerde en omgeving. Als meewerkend voorvrouw stelde ze niet alleen de pakketten samen, maar dankzij haar positieve invloed wist ze ook de sfeer onder de vrijwilligers te verbeteren en motiveerde ze hen om zich volledig in te zetten voor het goede doel.

Herman van ‘t Erve, woonachtig in Vaassen, heeft zich gedurende vele jaren ingezet voor diverse lokale organisaties. Van zijn rol als jongste bestuurslid bij KCVO tot zijn inzet voor VVV Vaassen en de ondernemingsvereniging Vaassen, heeft meneer Van ‘t Erve zich onderscheiden als een betrokken en actieve vrijwilliger. Zijn inzet als voorzitter van handbalvereniging CVO, zijn betrokkenheid bij de WAS vogelvereniging en Paleis het Loo getuigen van zijn veelzijdige bijdrage aan de samenleving.

Harry Franke, woonachtig in Epe, is eveneens een toonbeeld van betrokkenheid en vrijwillige inzet. Als voormalig voorzitter van de Raad van Kerken Epe heeft hij zich intensief ingespannen voor de geloofsgemeenschap en andere maatschappelijke initiatieven zoals Bij Elkaar – Maar Apart (BEMA), Stichting Glaskunst en Alzheimer NL. Zijn bijzondere prestatie van een 2750 km lange fietstocht naar Santiago de Compostella, waarbij hij ruim 3.000 euro inzamelde voor een goed doel in Zambia, illustreert zijn vastberadenheid en toewijding.

Dorothee Gorter, woonachtig in Epe, heeft meer dan 30 jaar als spil in de Emster samenleving gefungeerd. Ze is al sinds 1986 actief bij de Plattelandsvrouwen Vaassen-Emst, waar ze nog steeds voorzitter en tweede secretaris is. Daarnaast heeft ze zich ingezet voor de medezeggenschapsraad van de Sprenge, de Stichting Exploitatie Steunpunt Emst, Koppel-Swoe en de Bibliotheek Noord-Veluwe (Taalpunt Epe/Vaassen). Haar inzet voor de taalontwikkeling van kinderen en volwassenen in de gemeente Epe is opmerkelijk en inspirerend.

Betsy Hahné - Goselink, woonachtig in Vaassen, heeft zich gedurende 40 jaar met onvoorwaardelijke liefde ingezet als mantelzorger voor haar familie. Ze heeft ook vrijwilligerswerk gedaan bij Viattence, als gastgezin voor Vrienden op de Fiets en in de wereldwinkel in Vaassen. Haar rol als koster in de katholieke kerk en als ‘maatje’ in het Maatjesproject van de gemeente Epe toont haar veelzijdige en langdurige betrokkenheid. Bijzonder is haar gastvrijheid voor een Oekraïens gezin dat gevlucht is vanwege de oorlog, waarvoor ze haar huis beschikbaar heeft gesteld.

Leonoor Mees, woonachtig in Epe, heeft een indrukwekkende staat van dienst in de culturele sector. Na een carrière bij Schouwburg Orpheus in Apeldoorn, waar ze vele artiesten ontmoette en warme contacten onderhield, zette ze haar expertise voort bij het Cultureel Platform Epe (CPE). Hier is ze al bijna 20 jaar actief als programmeur, waarbij ze met haar uitgebreide netwerk en kennis van de muziek- en theaterwereld een rijk en gevarieerd cultureel programma in Epe mogelijk heeft gemaakt.

Reinder Pannekoek, woonachtig in Oene, staat bekend als een enthousiaste en loyale vrijwilliger in de Oener samenleving. Van het organiseren van de oud-papier-actie voor de Stichting Ouderraad De Bongerd Daltonschool Oene, zijn inzet bij de Klootschiet Club Welsum en de Oener Huisartsenpraktijk, meneer Pannekoek heeft op diverse terreinen zijn sporen verdiend. Hij is ook actief bij Voetbalvereniging Oene, waar hij niet alleen betrokken is bij het verenigingsleven maar ook de verantwoordelijkheid draagt voor het onderhoud van de sportaccommodatie.

Fien Reijns-Smit, woonachtig in Vaassen, heeft zich al 35 jaar met hart en ziel ingezet als penningmeester voor de Apeldoornse Sjoelvereniging ‘85. Naast haar financiële verantwoordelijkheden beheert ze de ‘lief en leed’ pot en zorgt ze voor prijzen bij speciale evenementen. Mevrouw Reijns-Smit is niet alleen een steunpilaar voor de vereniging maar ook een sociaal ankerpunt voor veel van de leden, waarbij ze eenzaamheid helpt verminderen en betrokken blijft bij persoonlijke levensgebeurtenissen van de leden.

Peter Teijssen, woonachtig in Epe, heeft zich sinds 1986 ingezet voor diverse lokale organisaties. Zijn bestuurslidmaatschap bij de Tennisvereniging Epe, waar hij rust en stabiliteit bracht tijdens turbulente tijden, zijn inzet voor de Bibliotheek Epe-Vaassen en later de Novotheek, tonen zijn veelzijdige leiderschapskwaliteiten. Daarnaast heeft meneer Teijssen zich actief ingezet voor de Stichting Leergeld Epe en later de Stichting Leergeld Noord-Veluwe, waar hij kinderen uit gezinnen met een laag inkomen ondersteunt in hun educatieve, culturele en sportieve ontwikkeling.

Johan van de Vosse, woonachtig in Epe, heeft sinds de jaren ‘70 diverse vrijwilligersfuncties vervuld bij de Regenboogkerk, waaronder diaken en voorzitter van de DDR contacten. Hij is koormeester bij het Chr. Mannenkoor Looft den Heere, vrijwilliger bij het Veluws Museum Hagedoornse Plaatse en heeft 14 jaar bij hospice Casa Vera gewerkt. Daarnaast is hij 12 jaar EHBO’er bij lokale evenementen geweest en is hij mantelzorger voor zijn zieke vrouw sinds 2008. 

Gerhard en Reina Wijnbergen, woonachtig in Oene, zijn actieve vrijwilligers in de Oener samenleving. Meneer Wijnbergen is sinds 1978 betrokken bij de Hervormde Gemeente van Oene als diaken en kerkenraadslid. Daarnaast was hij bestuurslid bij verschillende organisaties zoals Stichting De Oener Hof en de School met de Bijbel. Mevrouw Wijnbergen was 8 jaar bestuurslid bij de Bijbelkring Vrouwen in Oene Loïs. Daarnaast heeft ze zich samen met haar man ingezet als mantelzorger voor haar overleden tante Riek en haar ouders.

Beiden zijn actief bij Stichting Cultuur Historisch Museum Oene, waar meneer Wijnbergen penningmeester en secretaris is en mevrouw Wijnbergen als webmaster en ontwerper van promotiemateriaal. Ze zijn ook vrijwilligers bij Stichting Zwembad Therapie in Heerde, waar meneer Wijnbergen penningmeester is en mevrouw Wijnbergen bestuurslid en secretaris. Mevrouw Wijnbergen heeft ook bijgedragen aan de Hervormde Vrouwenbond met illustraties en ontwerpwerk. Ze worden gewaardeerd om hun toewijding, deskundigheid en betrokkenheid. Samen vormen meneer en mevrouw Wijnbergen een dynamisch vrijwilligersduo, wat in 2016 leidde tot hun benoeming tot ‘Vrijwilligers van de maand’.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding