Afbeelding
Foto: Dennis Dekker

Beleggingsstudieclub Ups & Downs zoekt nieuwe leden

· leestijd 2 minuten Algemeen

EPE - De Eper beleggingsstudieclub Ups & Downs is op zoek naar nieuwe leden. 

De club, die eind vorig jaar het 25-jarig bestaan vierde, doet een oproep richting geïnteresseerden die wat meer willen weten over beleggen in het algemeen. Een interview met voorzitter Gert Dekker en secretaris Hans van der Perk. “Het zou mooi zijn als we de komende periode minimaal vier nieuwe, het liefst jongere, leden zouden kunnen aantrekken.”

Om helder en duidelijk te zijn: iemand die ‘even snel geld wil verdienen’ hoeft zich niet te melden. “We hebben geen dollartekens in de ogen. We praten over beleggen. We leren van elkaar. Het is een studie, het is een spel. We zijn enkel een groep enthousiastelingen die vooral handelen op basis van ons boerenverstand. Natuurlijk helpt het als je op de hoogte bent van wereldwijde economische ontwikkelingen. Natuurlijk is het goed om de berichtgeving over groeiende interessante bedrijven of sectoren in de gaten te houden.” Maar dat is allemaal geen verplichting. Beleggen is geen exacte wetenschap. Als dat zo was, dan zaten we hier niet, maar woonden we allemaal in een groot huis op de Bahama’s.”

De club houdt het al ruim 25 jaar vol en komt maandelijks bijeen. “Iedereen heeft zijn of haar expertise op een bepaald gebied. Zo wordt er bij toerbeurt een lezing gegeven over een concreet onderwerp of segment (zoals de bouw, vastgoed, de bankenwereld of gezondheidszorg).”

Ook zijn er spelelementen aan deze bijeenkomsten toegevoegd. “Iedereen doet, op basis van de beursontwikkelingen, een eigen voorspelling wat de maand daarna de stand van de AEX-index gaat zijn. Dat geeft altijd interessante stof tot discussie.” Verder worden leden uitgedaagd om een tip te geven over een fonds waarvan dat lid de komende maand een (extreem) positieve koersontwikkeling veronderstelt. “Als die tip goed onderbouwd is, dan zouden we als club best tot aankoop over kunnen gaan.”

Belangrijk om te vermelden: nieuwe leden moeten eerst een bedrag inleggen om zich in te kopen. Dat bedrag moet hetzelfde zijn als het totale bedrag dat de portefeuille nu waard is, gedeeld door het aantal huidige leden. “Zo krijgen nieuwelingen ineens evenveel zeggenschap als de al zittende leden. Wel zo eerlijk vinden we. We beslissen over alles per meerderheid van stemmen.”

Over eerlijkheid gesproken: ook als je niet veel van beleggen af weet, word je liefdevol opgenomen bij deze club. “We veroordelen elkaar niet, we lachen iemand niet uit. Maar: er mag wél gelachen worden. Want we moeten het allemaal niet zo serieus nemen. In al die jaren hebben de leden hun geld goed belegd. Met op veel momenten best een aardig rendement. Maar soms is er wel eens een ontwikkeling die de koers negatief beïnvloedt. “Daar doe je niets tegen. De bankencrisis of de coronacrisis, bijvoorbeeld. ‘You win some, you lose some’. Vandaar ook onze naam: Ups & Downs.”

Ups & Downs komt op de derde woensdag van de maand van 19.30 tot 21.30 uur bijeen in VanOuds. Ben je geïnteresseerd en wil je lid worden? Heb je nog aanvullende vragen? Neem dan contact op met Gert Dekker (06- 22020987, dekker.g@chello.nl) of Hans van der Perk (06-20406341). Foto en tekst Dennis Dekker.