Afbeelding
Foto: Dennis Dekker

Deelnemers Epe Fietst Voor Onderwijs zamelen ton in

· leestijd 1 minuut Algemeen

EPE- Het is zaterdagochtend, iets over zessen. Enkele vogels kwetteren vol overgave. Waar ze het over hebben? Joost mag het weten. Feit is: voor hen is de dag allang begonnen. Maar verder is het nog heel erg rustig in het Eper centrum. 

Toch: hoe dichter je bij het Gruttersplein komt, hoe meer geroezemoes er te horen is. Daar staan enkele personen dicht bij elkaar. Ze begroeten elkaar, ze omhelzen elkaar. Op de grond is een reeks tassen neergezet. Gevuld met bagage. Deze personen gaan op reis. Dit is de groep die een paar maanden geleden treffend tot Epe Fietst Voor Onderwijs gedoopt is. Dit zijn de achttien sportievelingen die gaan fietsen voor het goede doel. In acht dagen tijd willen ze honderden kilometers afleggen op hun mountainbikes. Ze doen dat niet in Nederland, niet in Europa. Ze doen dat in Afrika, in Kenia. Want dát is het land waarin de Eper Stichting Kenya Kinderen (www.kenyakinderen.nl) de afgelopen jaren diverse projecten gestart is. Zo zamelden ze onder meer geld in om een kindertehuis te bouwen, zorgden ze ervoor dat er waterbronnen geslagen werden en waterleidingen aangelegd zijn. En nu wil de stichting een schoolgebouw naast het kindertehuis laten verrijzen. Zodat de kinderen die daar verblijven, samen met kinderen uit het naastgelegen dorpje, op een goede manier onderwijs kunnen genieten.

Voor dat doel wordt er de komende dagen dus gefietst door Kenia. Elke fietser had de afgelopen periode de verplichting om minimaal 500 euro in te zamelen voor het goede doel. Vlak voor vertrek is het geweldige, ingezamelde bedrag bekendgemaakt. De fietsers hebben in totaal 100.000 euro binnengehaald. Een ton! Wát een prachtige prestatie. Erwin van Andel en Jan Brinkman, twee van de bestuursleden van Stichting Kenya Kinderen, houden trots een cheque omhoog waarop het bedrag te lezen is. “Een geweldig totaalbedrag”, aldus het duo. “Hier kunnen we als stichting echt iets moois mee doen. We willen de deelnemers en de sponsoren hierbij dus ook heel erg bedanken. We zien er naar uit om over een paar dagen in Kenia op de fiets te stappen. In acht dagen tijd fietsen we in totaal ruim 600 kilometer.” Het is iets voor half zeven in de ochtend. De achttien enthousiastelingen laden hun bagage in. Ze nemen afscheid van familieleden en andere geïnteresseerden. De groep Epe Fietst Voor Onderwijs neemt plaats in een bus. Ervoor staat een bakwagen waar alle dozen met de fietsen in staan. De zijdeur van de bus klapt dicht. De aanwezige achterblijvers klappen in hun handen. Ze wensen hen hoorbaar succes. Op naar Schiphol, op naar Kenia. Op naar de route van honderden kilometers. Met als einddoel het kindertehuis en de in aanbouw zijnde school van Stichting Kenya Kinderen. De buschauffeur geeft gas. De bus begint te rijden. De achterblijvers keren huiswaarts. De stilte in het Eper centrum keert terug. Op die kwetterende vogels na dan. Ineens is duidelijk waar ze het over hebben. Het lijkt wel alsof ze niet uitgepraat raken over de Stichting Kenya Kinderen. Via www.facebook.com/EpeFietst2019 zijn de avonturen van de achttien fietsers uitgebreid te volgen. Foto en tekst: Dennis Dekker.