Afbeelding
Foto: Dennis Dekker

Veranderingen in en rondom Dorpshuis de Hezebrink

· leestijd 1 minuut Algemeen

EMST - In en rondom Dorpshuis de Hezebrink in Emst waren de afgelopen tijd diverse veranderingen te merken. Zo is er een nieuw bestuur en een nieuwe manier waarop de horeca bestierd wordt. Enkele leden van de nieuwe ‘werkgroep dagelijkse zaken’ vertellen er graag over. Een gesprek met Aartje Scholten, Harm de Graaf, Jan Huis in ’t Veld en Chris Mulder.

Allereerst moet gemeld worden dat het nieuwe bestuur van het multifunctionele gebouw de Hezebrink op een andere manier geformeerd is dan voorheen. Eind 2020 zijn twee zittende bestuursleden aangevuld met enkele personen die namens één van de verenigingen, die activiteiten organiseren in het Emster dorpshuis, zitting nemen in het bestuur. Inmiddels zijn de twee zittende bestuursleden van het oude bestuur gestopt en werd het tijd voor een nieuwe aanpak. Zo veranderde het aloude bestuur in een Raad van Verenigingen. Gevormd door twaalf personen van de twaalf vaste Hezebrink-gebruikers. “Dat is een nieuwe vorm van besturen, inderdaad. We hopen op deze manier veel laagdrempeliger te kunnen opereren. Maar daarbij merken we nu al dat deze raad net iets meer wil betekenen voor het dorpshuis. Alle twaalf verenigingen zijn er namelijk letterlijk en figuurlijk bij gebaat dat de Hezebrink blijft bestaan. Je hebt, nog meer dan bij een normaal bestuur, een heel duidelijk gezamenlijk belang.”

Vanuit die Raad van Verenigingen vormen Aartje, Harm, Jan en Chris (samen met Jan Visser die niet aanwezig was bij dit interview, red.) de werkgroep dagelijkse zaken. “We zijn achtereenvolgens een afvaardiging vanuit de zangvereniging Zang & Vriendschap, de Ouderensoos Emst, de Bridgeclub BBB Emst, tafeltennisvereniging De Spinners en de Dialectvereniging Emst.” De naam van de werkgroep verklaart alles, aldus het viertal. “Wij houden ons bezig met alle vragen die er dagelijks spelen. Dat bespreken we natuurlijk met de raad. Maar daarbij hebben we er sinds begin deze maand als werkgroep een extra taak bij gekregen. De uitbater van de horecagelegenheid is namelijk gestopt. Die taken hebben wij ook overgenomen.” 

Die horeca runt de werkgroep samen met cateringbedrijf Smaakvol uit Vaassen. “Eigenaar Dennis Dijkhof probeert in de weekenden feesten en partijen te organiseren in de Hezebrink. De andere dagen en avonden zijn voor onze eigen rekening. We maken daarbij ook gebruik van verschillende vrijwilligers. We denken dat zo een solide samenwerking is ontstaan waar we als Raad van Verenigingen uiteindelijk geld mee kunnen genereren. Op die manier kunnen we de komende tijd bouwen aan een stabiel dorpshuis waar het gezellig is en waar iedereen welkom is. Er moet meer reuring ontstaan in de Hezebrink!” 

Meer mensen zorgt inderdaad voor meer reuring, maar ook voor een hogere maatschappelijke betrokkenheid. Daarom hoopt de werkgroep dat er zich naar aanleiding van dit artikel ook Emstenaren gaan melden die vrijwilliger willen worden. “Bardiensten draaien, groenvoorziening rondom het gebouw aanpakken, schoonmaakwerkzaamheden in de verschillende ruimtes verrichten, pr-activiteiten oppakken. Er zijn best veel dingen te doen in en rondom de Hezebrink. Dat hoeven we niet alleen te doen. Sterker: we hebben anderen daar voor nodig. Hoe meer vrijwilligers, hoe lichter de werkzaamheden en hoe meer plezier.” Wil je meer weten of jezelf aanmelden als vrijwilliger? Surf dan naar www.hezebrink.com. Foto en tekst Dennis Dekker.