Afbeelding
Foto: .

(Con)rector Bert van Minnen

· leestijd 2 minuten Algemeen

HEERDE- Sinds de zomervakantie is Bert van Minnen werkzaam als conrector van het Christelijk College de Noordgouw in Heerde. 

Van Minnen was werkzaam als één van de zes afdelingsleiders op het Johannes Fontanus College in Barneveld. “Ik kom van een school die twee keer zo groot is als de Noordgouw met 2000 leerlingen. Ik had daar naast afdelingsleider van de mavo ook passend onderwijs en onderwijskwaliteit in mijn portefeuille.” Bert was toe aan de nieuwe uitdaging met meer verantwoordelijkheid en een kleinere school, waarna zijn oog viel op de functie van conrector in Heerde.

“Ik heb inmiddels met ieder personeelslid kennis mogen maken en ook met diverse ouders en leerlingen gesproken. Daaruit blijkt dat de Noordgouw een school is met een enorme betrokkenheid, een uitstekende zorg en veel kwaliteit heeft onder het personeel. Mijn voornaamste taak is dat we die kwaliteiten blijven zien en er gebruik van maken, en dit zowel voor het personeel als voor de leerlingen. Daarbij wil ik mij inzetten om zowel bij het personeel als bij de leerlingen ze ruimte te geven om te ontwikkelen en aan de eigen talenten te (blijven) werken. Voor leerlingen is het van belang dat ze naast hun diploma ook een gereedschapskist hebben wanneer ze op het Mbo, Hbo of de Universiteit komen. Een cijferlijst vertelt immers niet alleen ‘het verhaal van een kind’.

Daarnaast is het belangrijk dat docenten van én met elkaar leren. Op een studiedag die we recentelijk hebben gehouden hebben collega’s bijvoorbeeld workshops aan elkaar gegeven. Als er bijvoorbeeld een werkvorm is die bij een docent succesvol is, dan kan een ander daar ook gebruik van maken. Natuurlijk is dat bij een vak als wiskunde anders dan bijvoorbeeld bij geschiedenis. En een werkvorm moet ook passen bij de groep leerlingen en een bepaald vak. Het is belangrijk het onderwijs zo in te richten dat we aandacht besteden aan zowel wat als hoe er wordt geleerd. En als iets niet werkt, moeten we dat niet per se blijven doen. Er zijn verschillende manieren om leerlingen actief bij een les te betrekken en hun invloed te geven op het eigen leerproces.” Dat Van Minnen geschiedenis noemt, is geen verrassing; hij heeft jaren voor de klas gestaan als docent geschiedenis. De 46-jarige Bert woont in Harderwijk met zijn vrouw en twee kinderen.

Na een weekje als conrector in Heerde werkzaam te zijn, vernam hij dat rector/bestuurder Marco de Vries per 1 januari zou stoppen om voor zichzelf te beginnen. Vanaf dat moment is Bert dan ook tijdelijk rector/bestuurder én conrector in één. Intussen is de procedure gestart om een nieuwe rector te zoeken, tot die tijd blijft Bert de functies combineren. “Dat doe ik samen met de afdelingsleiders en een onderwijsondersteunend team, waar ik veel aan heb.” Zelf blijft hij conrector. “Ik heb zelf niet gesolliciteerd naar de functie van rector, maar wie weet dat ik dit in de toekomst wel overweeg’. Hij ziet deze dubbele functie als een uitdaging. “Het geeft mij de mogelijkheid om te snuffelen aan het rector zijn. Wellicht is het in de toekomst iets voor me.” Al heeft hij lesgeven zelf ook altijd met veel plezier gedaan. “Misschien dat ik dat ooit ook wel weer oppak’. Ik vind het vooral fijn om van betekenis te zijn. Dat je open staat voor wat er speelt en leeft en verantwoordelijkheden legt, waar die horen. Een mooie uitspraak die dit typeert is ‘gebruik al je talenten. Het zou erg stil zijn in het bos als maar een vogel zou zingen en de rest zou luisteren’.”