Afbeelding
© Media Perspectives

Kosten gehandicaptenparkeerkaarten verschillen sterk per gemeenten

Algemeen

REGIO- Vanuit het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek is de afgelopen weken onderzoek gedaan naar het verschil in de prijs van gehandicaptenparkeerkaarten per gemeenten. 

Gemeente Hattem staat in de top vijf van gemeenten in Gelderland waar de GPK het duurst is. Hattem bekleedt de vijfde plaats met 183,10 euro. In Epe en Heerde liggen de kosten met resp. 53 euro en 64,50 euro beduidend lager. In Buren zijn de kosten met 290 euro het hoogst in Gelderland .

Met een gehandicaptenparkeerkaart kunnen gehandicapten gratis parkeren op gehandicaptenparkeerplaatsen. De gehandicaptenparkeerkaart is bedoeld voor mensen met een lichamelijke beperking, die niet verder dan 100 meter kunnen lopen met behulp van krukken of een ander hulpmiddel. Met zo’n kaart kunnen ze bijvoorbeeld dichtbij de ingang van voorzieningen, bijvoorbeeld van de supermarkt, parkeren. De prijs voor het aanvragen van zo’n kaart verschilt echter per gemeente. In Heerlen betaal je 471,25 euro, in Rotterdam 83,60 en als inwoner van Hardenberg of Bloemendaal hoef je zelfs helemaal niets te betalen voor de Europese Gehandicaptenparkeerkaart (GPK). In Gelderland is de gemiddelde prijs van een gehandicaptenparkeerkaart (GPK) 107,29 euro. Dit tegenover de landelijke prijs van 105,35 euro.