Op slag van rust schiet Christijan Vonderman SEH via een penalty op een voorsprong. Foto: VV SEH

SEH pakt zege bij WZC in matige derby

· leestijd 1 minuut Sport Ingezonden

Voor de tweede keer dit seizoen heeft het eerste elftal van voetbalvereniging SEH uit Heerde de volle buit gepakt in Wapenveld. Na de 1-4 in september werd het nu in een matte en tamme derby tegen WZC 0-2. De doelpunten vielen op psychologisch fijne momenten: direct voor en vlak na de rust.

Het leukste kwartier van de wedstrijd was gelijk het eerste. Na een gevaarlijke aanval schoot Timo Borreman in kansrijke positie over het doel. Een aanval later kon Nathan van Dommelen alleen richting keeper Rob Veltkamp, maar de bal werd nog op de doellijn weggewerkt door Daan van den Beld.

Ook WZC liet zich zien in het eerste kwartier. Een schot van Mart van Beek ging rakelings naast. In de daaropvolgende corner kon dezelfde aanvaller van de Wapenvelders een rebound inschieten. Christijan Vonderman voorkwam met zijn schouder dat de bal in de bovenhoek eindigde en vierde dat terecht. Een leuk kwartier waarin het op en neer ging, maar nog geen doelpunten.

In de rest van de eerste helft waren de kansen een stuk spaarzamer. Van goed voetbal was ook geen sprake. Het was slordig aan de bal en te snel werd de diepte gezocht. Zo leek de ruststand 0-0 te worden.

Totdat het in de blessuretijd toch misging in de opbouw van WZC. De bal van Mike Nijland terug op Sander Zonnenberg was te kort en Mark Zandvliet onderschepte. Hij werd vervolgens in het strafschopgebied onhandig naar beneden gewerkt door Tycho Muller. Christijan Vonderman ging achter de bal staan en schoot beheerst binnen: 0-1. Nog geen twee minuten later was het rust.

Het moest dus gebeuren voor WZC in de tweede helft. Maar het was SEH dat al heel snel de verdubbeling van de voorsprong pakte. Jochem Tellegen nam een corner vanaf links en Rowin Moerenhout kon voor zijn verdediger bij de eerste paal inschieten: 0-2 na zo’n 49 minuten spelen.

SEH had de voorsprong die het wilde en kon zo wachten op het offensief van Wapenveldse zijde. Na een uur spelen bracht trainer Jordy Vakkert drie verse krachten: Youp Dil werd de nieuwe spits, Cas Haverkamp en Luka Khabuliani de vleugelverdedigers. De derby was over het algemeen tam en mat.

Pas in het laatste kwartier werd het alle hens aan dek voor SEH. WZC begon te stormen en speelde de nodige kansen bij elkaar, onder meer via Mart van Beek en invaller Jorn Kroes. Maar Ties van Leeuwen had enkele prachtige reddingen in huis.

In de slotfase vielen ook Harmen van Oene en Sem van Lohuizen in. In de omschakeling lag er veel ruimte voor SEH, maar daar kwam het amper meer aan toe. Het was aftellen richting het einde. En toen scheidsrechter Wolterink het na zo’n zeven minuten blessuretijd het welletjes vond was de opluchting groot.

En zo won SEH dit seizoen al voor de tweede keer bij WZC. Het spel was niet groots, maar dat is het bijna nooit in derby’s. Volgende week nemen de Heerdenaren het op het eigen sportpark op tegen DSV ’61, de nummer vier. Aanvang: 14.30 uur.