Afbeelding
.

The Kolektif introduceert duurzame en eerlijke kwaliteitskoffie

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

EPE- Duurzaam geteelde kwaliteitskoffie leveren, waarvoor de boeren in het land van herkomst een eerlijke prijs ontvangen, dat is de missie van The Kolektif, een bedrijf dat Frank Raveling uit Epe samen met zijn oom Rudi heeft opgericht. 

De samenwerking tussen oom en neef Raveling begon al in 2013, met de verkoop van automatenkoffie voor bedrijven. “Daarbij kwamen we al snel tot de conclusie dat er het nodige te verbeteren was in de koffie-industrie,” zegt de inmiddels in Indonesië woonachtige Frank. “In Indonesië raakte ik onder de indruk van de plaatselijke kwaliteitskoffie. Het land was tot dan in Nederland hoofdzakelijk bekend als leverancier van robusta bonen voor melanges.” Ook oom Rudi was snel overtuigd van de kwaliteit toen Frank hem een zak arabica bonen stuurde voor zijn verjaardag. De overtuiging dat deze kwaliteitskoffie meer bekendheid verdiende én de ambitie om bij te dragen aan de verduurzaming van de koffie-industrie bracht oom en neef ertoe om The Kolektif op te richten. 

The Kolektif biedt uitsluitend vers gebrande koffie aan uit Indonesië en het aangrenzende Papoea-Nieuw-Guinea. De bonen worden gebrand in Delfzijl. Het bedrijf garandeert dat hun koffie nooit ouder is dan twee maanden. Terwijl Rudi Raveling in Nederland verantwoordelijk is voor de kwaliteitscontrole en de logistiek, is zijn neef Frank druk bezig om in Indonesië relaties op te bouwen met plaatselijke boeren. Zodra de omzet het toelaat, zullen de bonen rechtstreeks van die boeren betrokken worden. Tot het zover is doneert The Kolektif 1 euro per verkochte zak aan de koffieboeren. Frank: “Deze bijdrage ondersteunt hen direct en toont onze inzet om de welvaart van de boeren te verbeteren. Door rechtstreekse relaties met hen aan te gaan willen we de teloorgang van de oerwouden tegengaan. Voor traditionele koffieplantages worden veel bomen gekapt. Wij willen de boeren overhalen om over te gaan op het telen van ‘shade coffee’. Daarbij worden de koffiestruiken geïntegreerd in het oerwoud, wat niet alleen zorgt voor betere kwaliteit en smaak, maar ook de biodiversiteit behoudt. Het is onze missie om zo bij te dragen aan een gezondere plantengroei en de snelle uitputting van de bodem te voorkomen, die typerend is voor conventionele zon-gekweekte koffieplantages.”

QR-code toont herkomst

Uiteindelijk zal dus iedere zak koffie die The Kolektif verkoopt afkomstig zijn van rechtstreeks bij duurzame telers gekochte bonen. Op termijn komt er een QR-code op iedere verpakking, waarmee de consument precies kan achterhalen bij welke boer de koffie vandaan komt. Het assortiment van The Kolektif omvat momenteel drie soorten: Espresso (een donker gebrande melange van arabica en robusta bonen), Gaya (een wat mildere roast van 100% arabica bonen) en Daily Cup (een echte doordrinker, eveneens van 100% arabica bonen). “Smaakvolle koffies,” besluit Frank, “maar ook meer dan dat; ze vormen een stap naar een verantwoordelijker en duurzamer koffielandschap.” Kijk voor meer informatie op thekolektif.nl.