Afbeelding
.

Kijken door de bril van Wim Geerts

· leestijd 3 minuten Algemeen

EPE- Fotoclub AFV Epe organiseert van 7 maart tot 3 april de Grand Salon de la Photo in Kulturhus EGW in Epe. Met dit keer de fototentoonstelling van Wim Geerts getiteld ‘Gezien door mijn bril’. “Onze oud-voorzitter en lid van AFV Epe is vorig jaar 80 jaar geworden. Wij vonden dit gegeven een mooie aanleiding om hem te laten exposeren in onze Grand Salon de la Photo. Deze Salon wordt ieder jaar georganiseerd en gegund aan een ‘fotograaf die er toe doet’. Dat kunnen we met zekerheid zeggen van Wim Geerts: Van doka tot digitaal, hij doet het allemaal. Van spiegelreflex tot smartphone, hij vindt het heel gewoon”, aldus het bestuur van Fotoclub AFV Epe.

Magie

“Ik was 4 jaar toen mijn vader me mee nam in zijn doka. De passie voor fotografie is toen ontstaan”, begint Wim te vertellen. “Daar ben ik mijn vader eeuwig dankbaar voor. Ik heb ook zijn Leica gekregen, nog altijd het summum. Ik vond dat een hele eer.” Iedereen kijkt, ziet dingen. “En dat doet iets met je, die beelden worden herinneringen. Wanneer je een foto maakt, visualiseer je het ook. Maar noem het liever geen kiekje. Dat heeft zo’n negatieve bijklank. Een foto is veel meer dan dat. Fotografie is schrijven met licht. Wanneer je dan uit het niets een beeld ziet ontstaan: dat is magie. Of het nu in de doka is, of wanneer uit de enen en nullen in de digitale techniek een beeld ontstaat. Daar kun je kinderlijk door verwonderd zijn en die verwondering heb ik nog stééds. Het is mijn tweede natuur; zonder die verwondering zou ik mijn belangrijkste motivatie kwijt zijn.” 

Wim betreurt dat het fotobeeld als geprinte foto meer naar de achtergrond lijkt te zijn verdwenen. “Het is zo makkelijk om een foto alleen op het scherm te zien. Wanneer je alles zelf doet; het proces van ‘zien – knop – presentatie’, dat geeft meer diepgang. De keuze van het papier, de presentatie: het maakt het verschil. Als dat verdwijnt, vrees ik dat we verleren er waardering voor te hebben. Gelukkig lijkt er op de Fotovakschool weer meer aandacht voor te zijn.”

Extra laag

“Natuurlijk is het leuk als je wordt uitgenodigd om je werk ten toon te stellen”, stelt Wim. “Ik heb een selectie gemaakt waarvan ik zelf vind dat het foto’s zijn die er ook toe doen. Ik probeer altijd foto’s te maken met een extra laag. Dat kan in allerlei dingen zitten, het ligt ook aan mij. Niet voor niets is de titel van de tentoonstelling ‘Gezien door mijn bril’.” 

Wim pakt een aantal beelden er bij die ook te zien zullen zijn in het Kulturhus. Terwijl hij ze één voor één toont, vertelt hij meer over zijn gemaakte keuzes. “Ik bewerk af en toe, het moet ten dienste staan van de vormgeving. Ik maak ook heel bewust keuzes qua formaat. Hier zie je bijvoorbeeld een foto in klein formaat. Dat dwingt de kijker om dichterbij te gaan staan.” Qua onderwerpen is het heel divers. “Fotograaf Karel Maat zei ooit over mij: ‘Wim Geerts is een alleseter’. Dat klopt ook, ik beperk me niet tot een specifiek onderwerp.”

Wim heeft binnen de wereld van de fotografie een enorme staat van dienst: fotograaf in de BondsMeesterKlasse (BMK), Erelid van de Fotobond en Lid van Verdienste van de Fotobond. “Met Gijs van Gent ben ik de bedenker van de wedstrijd Foto Individueel”, voegt Wim toe. “Ik ben al heel lang lid van de Fotobond, Fotoclub AFV Epe, en de afdeling Transijssel. En ik was Chairman van het Holland International Image Circuit in Epe die, als een van de vijf Nederlandse fotoclubs, samen dit Circuit vormden. Top fotografie uit de hele wereld werden op internationaal niveau gejureerd.” Ook werd hij onderscheiden tot Lid in de van Oranje Nassau. 

80 jaar

Voorzitter van de AFV is Wim niet meer. “Ik ben 80 en voel me nog prima. Ik wil de dingen doen die ik leuk vind en niet zo zeer dingen met verantwoordelijkheid meer op me nemen. Ik wil gewoon lekker fotograferen en zou wel een boek willen maken met mijn foto’s en teksten daarbij. Maar ja, dat doe je niet even op een namiddag. Ik heb ook met mijn cardioloog afgesproken dat ik nog heel wat levens nodig heb”, lacht Wim. Tot slot: “Hoe langer ik ermee bezig ben, hoe meer ik me bedenk hoe blij ik ben dat ik deze liefde heb mogen ervaren. Ik heb veel aan mijn vader te danken. Misschien was ik hoe dan ook wel bij de fotografie uitgekomen. Dat ik het van mijn éigen vader heb mogen meekrijgen; de passie, de magie, dát vind ik heel bijzonder.” Wie de magie van fotografie zelf wil ervaren, is van harte welkom in Kulturhus EGW aan de Stationsstraat 25 in Epe. Inloop maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 17.00 uur. De officiële opening is op 7 maart om 20.00 uur door smartphonefotograaf Nico Brons. Toegang is vrij. Wim doet ook nog even een oproep: wie denkt, een fotoclub is zeker leuk om daar lid van te zijn, iedereen is van harte welkom!