Afbeelding
Foto: Dennis Dekker

Rinette neemt afscheid van Cultuurplein

· leestijd 1 minuut Algemeen

EPE- Rinette van der Vliet stopt aan het eind van deze maand als directeur-bestuurder van het Cultuurplein. Ze wordt adjunct-directeur van Museum de Fundatie in Zwolle. Ze blikt terug op de afgelopen 6,5 jaar. Wat het belangrijkste woord van de afgelopen tijd is geweest? “Verbinding. Kunst en cultuur is zo belangrijk in de samenleving. Het is dan vooral mooi dat je als Cultuurplein heel lokaal opereert, dichtbij de mensen zit en écht iets kunt bijdragen. We hebben verbinding gezocht en ook gevonden. Met andere organisaties, maar ook met de inwoners van de gemeentes Epe en Heerde.” Eerst even terug naar 2017. Haar voorganger Erik Klijnsmit overleed zeer onverwachts en er ontstond een vacature. “Die ik eerst helemaal niet gezien had. Ik stond op het schoolplein om mijn kinderen op te halen. Ik kwam in gesprek met Nanne Sluijs. Hij is de opa van twee schoolvriendjes van twee van onze kinderen. Nanne was indertijd eveneens lid van de Raad van Toezicht van het Cultuurplein. Hij vroeg me of dit misschien geen functie voor mij zou kunnen zijn. Ik kom uit Zwolle, had gewerkt bij kunstencentrum de Muzerie in Zwolle. We waren samengegaan met de bibliotheek, tot de zogeheten Stadskamer. De Heerd in Heerde is eenzelfde multifunctionele accommodatie. Daar maakt Cultuurplein onderdeel van uit. Stad en dorp zijn wellicht verschillend, maar dit was wel een functie die bij me paste.”

Rinette heeft een fantastische tijd gehad. “Ik vond het heerlijk om in deze organisatie te duiken. Ik hou er van om mijn tanden in een organisatie te zetten.” Oplossingsgericht denken is daarbij een manier die erg bij haar past. Samenwerken met andere partijen een voorwaarde. “Ik heb gewerkt aan een meerjarenvisie voor onze organisatie. Zowel intern als extern. Ik heb samen met de enthousiaste medewerkers gewerkt aan drie belangrijke poten van onze organisatie: vrije tijd, onderwijs en cultuur & samenleving.” Inmiddels is Cultuurplein een belangrijke lokale organisatie geworden waar partijen niet onderuit kunnen, weet Rinette. “Of je nu particulier bent en muzieklessen wilt volgen, of je nu een basisschooldirecteur bent of manager van een middelbare school en samen met ons iets wilt doen; kom en we zullen helpen. We opereren ook steeds meer in het sociaal domein. De zorgsector heeft ook veel aan de kunst en cultuur is een product dat sociale cohesie bevordert, dat ontwikkeling stimuleert.” Inmiddels is het zo ver dat zowel de gemeente Heerde als de gemeente de meerwaarde inzien van de projecten van Cultuurplein. “We worden herkend als multifunctionele organisatie waarbij kunst en cultuur hoog in het vaandel staan.”

Alles verliep de afgelopen jaren op rolletjes. Er waren vele gesprekken. Met overheden en bedrijven. Er waren bijzondere overleggen. Zoals bijvoorbeeld de vele gesprekken over het lokale cultuur- en erfgoedpact. Er kwam steeds meer bekendheid en aanzien, er waren vele (‘Coming Out’, ‘Stilleven@Home’, ‘Dichter van de Noord-Veluwe’, ‘Veluwe Beat!’ en het project tegen eenzaamheid onder ouderen genaamd ‘Onbekende Epenaren’) succesvolle initiatieven. “We wilden iets voor de samenleving betekenen. We opereren lokaal, we zitten dichtbij de mensen. Op deze manier zetten we kunst en cultuur breed in en we hebben een enorm draagvlag gecreëerd. Daar ben ik oprecht trots op.” En toen was het de zomer van 2023. “Een vriendin attendeerde me op de functie bij De Fundatie. Deze stap voelt goed maar ook een beetje dubbel. Ik ben er trots op hoe alles bij het Cultuurplein staat. Het is goed dat er andere ogen en andere invalshoeken komen. Ik heb er zelf ook veel zin in om in Zwolle aan de slag te gaan. Maar ik zal de gemeentes Epe en Heerde en mijn collega’s zeker gaan missen.” Tekst: Dennis Dekker.