Afbeelding
Foto: Dennis Dekker

Benefietconcert in Epe

· leestijd 2 minuten Algemeen

EPE - Anton Koopman uit Epe noemt het ‘de reis van zijn leven’. Ruim vier jaar geleden was hij één van de deelnemers van een bijzondere fietstocht door Kenia genaamd Epe Fietst Voor Water. 

Meer dan dertig deelnemers fietsten toen zes dagen achtereen door dit prachtige Afrikaanse land en zamelden daarmee geld in voor de Stichting Kenya Kinderen. Met dit geld (uiteindelijk is er ruim 100.000 euro opgehaald) kon een prachtig waterproject gerealiseerd worden in het dorpje Maai Mahiu. Waarom daar? In datzelfde dorpje heeft de eerder genoemde Eper stichting jaren geleden al een kindertehuis gebouwd. Het waterproject zorgde er voor dat er naast dat kindertehuis schoon water getapt kan worden. Ook op andere plekken in Maai Mahiu is inmiddels schoon drinkwater beschikbaar voor de lokale bevolking. Over een maand gaat er echter een nieuwe groep door Kenia fietsen om geld in te zamelen voor de stichting. Anton is daar niet bij. Maar komende donderdag organiseert hij wel een muzikaal evenement in grand-café De Posthoorn om opnieuw geld in te zamelen. “Deze avond geef ik samen met een aantal muziekvrienden een concert. Iedereen is van harte welkom om naar ons te komen luisteren. Eén voorwaarde? Ik verwacht wel dat je een mooie donatie doet. Ik hoop op een volle Posthoorn, ik hoop op een volle collectebus.”

Sinds de fietstocht in 2019, zit Kenia in Antons hart. “Het was een prachtige belevenis. Je stapt ineens een totaal andere cultuur binnen. Maar vanaf het eerste moment zag ik de schoonheid van het land, de schoonheid van de mensen. Veel van hen hebben bijna niets, maar ondanks dat zijn ze vooral vrolijk en blij. Dat heeft me erg geraakt. Dan weet je direct waarvoor je al die maanden getraind hebt.” Anton en de anderen fietsten in 2019 uiteindelijk ruim 500 kilometer. Eind februari gaat er weer een groep fietsen door Kenia. Die fietstocht heeft een andere naam en dus ook een ander goed doel: Epe Fietst Voor Onderwijs. Naast het kindertehuis is inmiddels een school gebouwd. Zodat kinderen uit de buurt daar ook onderwijs kunnen volgen. Nu deze zogenaamde Boresha Taji Academy naast het kindertehuis staat, voldoet het totale complex aan alle voorwaarden om op de juiste manier kinderen op te vangen. Vorig jaar startte de Stichting Kenya Kinderen al met een kleuterschool en met een combi-klas voor de eerste en de tweede klas. Door het totale bedrag dat er ingezameld wordt met Epe Fietst Voor Onderwijs, worden de schoolfaciliteiten enorm uitgebreid.

Anton fietst dan wel niet mee, maar komende donderdag draagt hij toch graag weer zijn steentje bij om een mooi geldbedrag te kunnen overmaken naar de Stichting Kenya Kinderen. “Dat doe ik samen met enkele muziekvrienden. Maar ook met een groep getalenteerde leerlingen van de RSG. Verder is het de bedoeling dat multicultureel koor Doenja een paar Afrikaanse liedjes komt zingen.” Henk Wim Potappel, eigenaar van grand-café De Posthoorn, werkt samen met zijn collega’s ook mee aan dit goede doel. “Aan het eind van de avond zullen wij als Posthoorn-medewerkers eveneens een bedrag doneren.” De avond Anton & Friends op donderdag 18 januari begint om 20.00 uur. Foto en tekst Dennis Dekker.