Afbeelding
.

Start werkzaamheden oude gemeentewerf

· leestijd 1 minuut Algemeen

HEERDE- Een nieuwe fase is aangebroken in de ontwikkeling van het centrumplan: in bijzijn van het college van gemeente Heerde, Triada en Lagemaat is een start gemaakt met (sloop)werkzaamheden op de oude Gemeentewerf in Heerde. De sloopkogel kwam er niet aan te pas. “Het pand wordt met zorg uit elkaar gehaald, rekening houdend met de natuur en de bomen”, vertelt wethouder Wolbert Meijer. Hoewel op 2 oktober de raad nog in gesprek gaat over het bestemmingsplan, wordt nu dus al gestart met voorbereidende handelingen. Meijer koppelt dit moment aan de ingebruikname in 2012 ­­van de nieuwe – huidige – gemeentewerf. In de tussenliggende periode zijn onder andere veel plannen gemaakt en moest veel onderhandeld worden. “Met als resultaat dat er nu nieuwe woningen komen in het hart van het dorp. Door diverse partijen is daar hard voor gewerkt”, vertelt Meijer. “Al die tijd was dit terrein, dat groter is dan menigeen doorheeft, niet meer in gebruik. De oude werf gaan we dan nu eindelijk weghalen, ten gunste van woningbouw, heel gaaf!” 

Op de plek van de oude gemeentewerf komen naast 16 grondgebonden woningen, ook 22 moderne twee- en driekamerappartementen van Triada. Zes tweekamerappartementen, en 16 driekamerappartementen. Wim Klein Langenhorst van Triada is blij met deze nieuwe stap. “Het is een mooie toevoeging, zeker ook voor de wat oudere bewoner, met het centrum op loopafstand. Daarnaast is het van belang omdat hiermee eengezinswoningen vrij kunnen komen voor startende gezinnen.” Nieuwbouw is in zijn ogen nodig om doorstroming te creëren. “Als je dat niet hebt, komt de hele mutatiestroom tot stilstand.” Mark de Jager van Triada voegt toe dat duurzaamheid zeker de aandacht heeft. Dit komt onder andere tot uiting door de toepassing van warmtepompen en zonnepanelen en ook bij de materiaalkeuze.

De locatie van de oude gemeentewerf is één van de onderdelen van het totale plan voor het centrum. Niek Haverkamp, projectleider centrumontwikkeling, vertelt dat de plannen op deze locatie het verst gevorderd zijn. “Maar voor alle onderdelen geldt dat het vordert. Daarbij: je wil ook niet alles in één keer gaan doen.” Dit onderdeel is het enige dat ook huurappartementen van Triada bevat. “En dat op zo’n mooie A-locatie, heel gaaf dat dit gelukt is. Daar kunnen we trots op zijn.” De verkoop van de koopwoningen op deze locatie, Van Meurshof genoemd, verloopt goed. “Alles is verkocht of onder optie. Dat zegt wel iets over de animo voor deze locatie.” In het eerste kwartaal van 2024 hoopt men met de bouw te kunnen beginnen. De verwachte bouwtijd is in totaal zo’n anderhalf jaar. 

Andere onderdelen van het plan voor het Heerder centrum zijn de Van Setten/Van Loenen locatie waar 8 appartementen en 450 m2 horeca of retail op begane grond gepland staan. Op de ABN locatie: 17 appartementen en circa 200 m2 retail op de begane grond. En op de Van den Belt locatie: 6 appartementen. “In totaal gaat het om 69 woningen, het gaat echt ergens over”, aldus een enthousiaste wethouder Meijer.