"Er is veel beweging in de ontwikkeling van de woningbouw met druk van allerlei kanten”, concludeert wethouder Stephan Nienhuis. Foto: Henri van der Beek

Woningbouw Heerde sterk in beweging

· leestijd 2 minuten Algemeen

HEERDE- Woningbouw heeft landelijk de aandacht. Er is zelfs sprake van woningnood. Hoe de situatie in de gemeente Heerde is? Dit vragen wij aan wethouder Stephan Nienhuis. “De landelijke situatie is herkenbaar, ook voor de gemeente Heerde. Enerzijds worden we geconfronteerd met ruimtegebrek op allerlei fronten. Anderzijds is ‘woningbouw meer dan stenen stapelen’, wat het complex maakt”. Het doel van de gemeente is om de leefbaarheid voor de toekomst in stand te houden. “Dit willen wij bereiken door jongere doelgroepen aan te trekken en zo -verdere- vergrijzing van de gemeente tegen gaan. Bij woningbouw wordt eerst gekeken naar inbreiden, bouwen binnen de bebouwde kom. Dat kan door omvormen of sloop en nieuw terug bouwen. We zijn terughoudend met uitbreiden, dus woningen toevoegen in het buitengebied, dat doen we zeker niet lukraak maar enkel op geschikte locaties. De uitvoering zet Heerde natuurlijk best wel even op z’n kop. Het wordt eerst slechter voordat het beter wordt”, begint wethouder Nienhuis. In de gemeente zijn diverse ontwikkelingen in verschillende fases gaande. Zo ziet het er naar uit dat het plan ‘Centrumontwikkeling’, waarbij sprake is van de bouw van 69 woningen, bestaande uit o.a. 16 koopwoningen en 22 woningen in het sociale segment, in oktober in de raad goedgekeurd wordt. Rond dat moment start naar alle waarschijnlijkheid ook de sloop van de voormalige gemeentewerf. De oude locatie van de ABN-AMRO en het voormalige pand van van Setten-van Loenen volgen op een later moment. “Wat betreft het laatste staan veel signalen op groen, wij hopen hier binnenkort meer over mee te kunnen melden,” voegt de wethouder toe. 

Het plan Bonenburgerlaan/Meidoornlaan is net door de gemeenteraad vastgesteld. Andere projecten die in het centrum van Heerde gaan spelen, zijn de locaties: Bonenburgerlaan (pand warenhuis Koops en Draaijer) en de herontwikkeling van het terrein van autobedrijf Bartelds. Er zullen hier appartementen voor verschillende doelgroepen worden gebouwd. “In de dorpskern zijn en worden natuurlijk al meerdere appartementencomplexen voor verschillende doelgroepen gerealiseerd, denk hierbij bijvoorbeeld aan de nieuwbouw van appartementen op de plek van het oude politiebureau. Op andere locaties zal de aandacht dan ook meer uitgaan naar grondgebonden woningen, woningen met een tuin”, verduidelijkt de wethouder. Hierbij valt te denken aan locaties als Werverweg, Hulsbergerlanden en Nachtegaalweg in Wapenveld, de Klaproosakker in Veessen en Bovenkamp III in Heerde. Voor Bovenkamp III is kortgeleden de intentieverklaring ondertekend.

Daarnaast gaat Triada ambitieus bouwen en renoveren in de wijk Molenkamp in Heerde. Renovatie zal vooral gericht zijn op duurzaamheid. En nieuwbouw maakt variatie in aanbod mogelijk. Ruim 40 gezinswoningen zullen hier worden gesloopt om plaats te maken voor starterswoningen, rug-aan-rug woningen, beneden-boven woningen, seniorenwoningen en appartementen met het doel diversiteit in aanbod van woningen en verjonging van de wijk.

Ook zal de transformatie leiden tot woonmogelijkheden voor méér bewoners. Er zal sprake zijn van verdichting, d.w.z. voor de gesloopte woningen komen er 74 terug. Stephan stipt aan: “Al deze plannen maken dat veel bewoners van onze gemeente te maken krijgen met de woningbouw. Dit vraagt om vroegtijdige aandacht. Van de gemeente mag worden verwacht dat er in de besluitvorming een zorgvuldige afweging plaatsvindt tussen maatschappelijk en particulier belang. Je zult er maar mee te maken krijgen dat je uitzicht wijzigt of buren krijgt terwijl je die nu niet hebt. Wij vinden het daarom belangrijk dat ook de ontwikkelaars omwonenden van de diverse projecten in de processen meenemen.” Hiervoor is een continue en duidelijke communicatie noodzakelijk. En om omwonenden te laten participeren is het belangrijk dat dezelfde taal wordt gesproken. De bouwambities van de gemeente staan verwoord in de ‘Woondeal’. “Voor 2030, 1010 woningen bouwen, dat is het doel. Momenteel zijn er 60 projecten, c.q. plannen in beeld voor 600 woningen”. Op basis van deze uitgangspunten wordt momenteel door de gemeente gewerkt aan het volkshuisvestingsprogramma, dat de woonagenda en de woonvisie zal vervangen. Dit houdt in een actualisering van de woonvisie en woonagenda van 2020 met uitbreiding van o.a. beleidsvorming op de woonzorgvisie. Om dit sturingsmechanisme vorm te geven zijn reeds gesprekken met betrokken partijen, zoals lokale zorgaanbieders, Triada, ontwikkelaars en makelaars gevoerd. In de volgende stap is de gemeenteraad aan zet. Zij zullen zich gaan buigen over thema’s als wat moet er gebouwd gaan worden en voor wie. “Daarnaast verwachten wij dat de ontwikkelaars hun plannen voor 2024 trachten voor te leggen met oog op de invoering van de Omgevingswet, want daarna gaan er processen veranderen. Kortom er is veel beweging in de ontwikkeling van de woningbouw met druk van allerlei kanten”, concludeert wethouder Stephan Nienhuis.