Afbeelding
.

Zestig jaar getrouwd

· leestijd 1 minuut Algemeen

WAPENVELD- Wim en Griet van der Scheer uit Wapenveld waren afgelopen maandag zestig jaar getrouwd. “We hebben heel veel bezoek gehad”, vertelt het echtpaar een dag later glunderend. “Zaterdag gaan we nog uit eten met de kinderen.” Burgemeester Wiggers kwam dinsdag ook op bezoek om het echtpaar niet alleen felicitaties maar ook een boeket bloemen te overhandigen. 

Hoe trots ze zijn op alle kinderen wordt direct duidelijk. “Kom eens kijken!”, zegt Griet terwijl ze haar telefoon erbij pakt. “Een foto van mij met onze twee achterkleinkinderen, mooi hè! Echt; we zijn zó rijk.” Het echtpaar heeft twee kinderen, 6 kleinkinderen en dus 2 achterkleinkinderen. “We hebben zulke lieve kinderen, echt heel fijn!”

64 jaar geleden hebben ze elkaar leren kennen in Oldebroek, waar Griet vandaan komt. Wim, een echte Wapenvelder, was daar met paard en wagen om een stier weg te brengen. “‘Ha schatje’, riep hij opeens tegen me. Ik riep nog terug ‘Ik ben je schatje niet’,” lacht Griet. Een paar jaar later was het echt raak, toen kregen ze verkering. Na hun trouwen zijn ze gaan wonen aan de Wapenvelderkerkweg, waar ze nu al zestig jaar wonen. Wim vertelt dat hij 8 bazen heeft gehad. Begonnen als boerenknecht in Hoorn, kwam hij via Zalk en Kamperveen in de polder terecht. “Daar werkte ik in de ontginning en deed ik allerlei werkzaamheden”, legt hij uit. “Ik heb een heel rondje gemaakt.” Vervolgens kwam hij terecht bij gemeente Heerde, waar hij 27 jaar werkzaam is geweest. “Ik deed bijvoorbeeld het onderhoud van wegen en gladheidsbestrijding. Ik heb er met heel veel plezier gewerkt!” Griet heeft in haar meisjesjaren in dienst bij een dominee gewerkt. Later nam zij de zorg voor het gezin op zich. “Ik had heel graag juf willen worden, maar daar was het geld niet naar. De meisjes in het gezin moesten werken.” Haar dochter voegt nog toe dat het onderwijs zeker wel iets voor Griet was geweest. “Altijd met de neus in de boeken, druk met kruiswoordpuzzels. Ze doet veel op haar laptop en houdt de media bij.”

Griet en Wim zijn altijd heel ondernemend geweest. “We hebben een druk leven gehad, maar wel mooi. Altijd heel veel aanloop. Iemand noemde het gisteren de zoete inval, altijd gezelligheid hier.” Wim was in zijn vrije tijd hobbyboer, druk met paarden en natuurlijk de duiven; zijn grootste hobby. Daar is hij nog altijd actief mee. “Daarnaast hebben we een oud paardje, en de aardappels staan ook al in de tuin.” Griet is sinds haar 49e slecht ter been. “Daar ben ik best verdrietig over geweest, maar mijn geloof is daarbij een belangrijke steun geweest.” Het weerhield haar er niet van een actief leven te leiden. Zo heeft ze zich onder andere heel veel ingezet op school en bij de zang. En ze houdt nog steeds niet van stil zitten. Kaarten maken, kleding maken, buiten bezig zijn: “Druk met de bloembakken, mijn lust en mijn leven!” Het geheim achter zestig jaar liefde? “Geven en nemen, en dat je héél veel van elkaar houdt!”