Afbeelding
.

Filmopnames in Epe en Wapenveld

· leestijd 2 minuten Algemeen

EPE/WAPENVELD- De jonge filmmaker Isis Caljé hoopt dit jaar af te studeren aan de Dutch Filmers Academy met haar film Van Amstel. Een groot deel van deze film wordt in maart gefilmd in de natuurgebieden in Epe en bij Erve IJzerman in Wapenveld.

De film van 15 minuten vertelt het waargebeurde verhaal van haar overgrootvader Hans Caljé die verzetsstrijder was. Onder de schuilnaam Van Amstel werd hij in september 1944 op een belangrijke missie gestuurd: hij moest belangrijke documenten van Amsterdam naar Brussel brengen. De gevaarlijke tocht die hij toen moest maken, wordt door Isis vastgelegd in de film. “Waargebeurde verhalen vind ik heel inspirerend. Eerder maakte ik al een documentaire over een andere familiegeschiedenis”, vertelt Isis over haar keuze voor dit verhaal. “De combinatie van een waargebeurd verhaal en een oorlogsdrama vormt een echte uitdaging. Daarnaast vind ik het leuk dat het in een andere tijd afspeelt. Maar ik wil niet een typische oorlogsfilm maken. Ik wil bijvoorbeeld ook experimenteren met muziek die je niet snel verwacht bij een zo’n oorlogsfilm.” Het verhaal van Van Amstel staat beschreven in het boek ‘Vijf jaar ondergrondse strijd’, dat als leidraad heeft gediend voor het script. “Ik geef er wel een eigen twist aan. Het is een lang boek en ik heb maar maximaal 15 minuten. Ik heb er momenten uitgepikt om er een spannende en avontuurlijke film van te maken, die ook laat zien wie Van Amstel was.” 

Familieverhaal

Isis wist dat haar overgrootvader verzetsstrijder was, maar de details van dit specifieke verhaal leerde ze pas kennen na het lezen van het boek. “Ik kende al wel wat verhalen, bijvoorbeeld dat hij Prins Bernard adviseerde en toespraken schreef voor Koningin Wilhelmina. Hij stond ooit op een station te wachten dat plots bezet werd door de Duiters, maar wist toch te ontsnappen. Hij heeft zich meerdere keren uit benarde situaties moeten redden. Wat dat betreft, is er genoeg materiaal om een langspeelfilm aan hem te wijden!” Haar familie leeft heel erg met haar mee. “Mijn ouders helpen me; zij hebben het script gelezen en feedback gegeven. Bij mijn moeder kwamen nog weer herinneringen naar boven en zo had ik veel inside information.” Ook haar grootouders, die in Epe wonen, vinden het heel bijzonder. “Mijn oma heeft echt geholpen bij het spotten van mooie locaties. Ze stapte dan op de fiets en maakte onderweg allerlei foto’s die ze naar me toe stuurde.” 

Erve IJzerman

Tijdens haar zoektocht naar locaties om te draaien, kwam Isis dus ook uit bij Erve IJzerman in Wapenveld. “Ik wilde graag draaien op locaties die niet te modern zijn, authentiek zijn. Ik heb hen benaderd en er werd direct enthousiast gereageerd. Ik ben toen langs geweest om het te bekijken en vond het prachtig! Helemaal passend bij het tijdsbeeld van de film. Op 18 maart wordt er gedraaid in Wapenveld en daarnaast ook in één van de natuurgebieden rond Epe.” In juli moet de film klaar zijn. Isis heeft daarnaast plannen om Van Amstel in te sturen naar filmfestivals en een eigen première te organiseren. “En wellicht is het leuk om samen met Erve IJzerman een viewing op hun locatie te houden of via een lokale zender, maar daar moeten we nog naar kijken.” Om de film te kunnen draaien, is veel geld nodig, onder andere voor de huur van apparatuur, reiskosten van cast en crew, en kostuums en rekwisieten. Isis is daarom een crowdfundingsactie gestart op https://www.voordekunst.nl/projecten/14982-van-amstel-een-waargebeurd-verhaal. Helpt u Isis dit bijzondere verhaal op beeld vast te leggen? Op de Facebookpagina Van Amstel kunt u alle vorderingen rond deze bijzondere film volgen. Foto: een jaar geleden maakte Isis opnames bij het Veluws Museum Hagedoorn in Epe voor haar derde jaar film.