Afbeelding
Foto: Fred Rijckenberg

Lintjesregen in Epe

· leestijd 9 minuten Algemeen

EPE- Acht inwoners van de gemeente Epe ontvingen een Koninklijke onderscheiding. De lintjes zijn door de burgemeester Tom Horn op het gemeentehuis uitgereikt. 

Officier in de Orde van Oranje-Nassau:

  • De heer Hans Lomans

Lid in de Orde van Oranje-Nassau:

  • De heer Gerard Dunnink 
  • Mevrouw Rieki Gorkink-Bourgonje
  • De heer Reinier de Gunst
  • De heer Hans Moerman
  • De heer Henk Posthouwer
  • De heer Peter Witteveen
  • De heer Jan van der Zaan






De heer G. (Gerard) Dunnink uit Epe, Lid in de Orde van Oranje-Nassau



De heer Dunnink verricht sinds 1981 vrijwilligerswerk bij Voetbalvereniging Oene. Hij heeft zelf ook jaren in de selectie gevoetbald. Hij is in totaal 30 jaar actief geweest als bestuurslid, trainer en leider. Als bestuurslid was hij verantwoordelijk voor het beheer van de materialen en organisatie van activiteiten. Hij was betrokken bij een groot aantal evenementen en heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de organisatie van 3 superverlotingen, ten behoeve van uitbreiding en verbetering van het sportcomplex. 

Daarnaast is hij meer dan 20 jaar voorzitter geweest van Biljartvereniging Dorpszicht in Oene. Hij heeft zich hier ingezet voor allerhande activiteiten zoals: toernooien, evenementen organiseren, wedstrijdleider, arbiter en lid van de geschillencommissie. En heeft veel sponsoren aan de vereniging weten te binden en daarmee een belangrijke bron van inkomsten voor de club. Hij is echt een verenigingsman in hart en nieren. 


Sinds zijn pensioen in 2010 is hij gestart met vrijwilligerswerk voor Jeu de Boules Club Epetanque. In eerste instantie voor het wekelijks onderhoud van de accommodatie, maar al snel kwamen daar de kantinediensten bij en wierp hij zich op als wedstrijdleider van zowel de club- als bondstoernooien. Intussen is daar het inzamelen van oud ijzer, verkoop daarvan en vervolgens het geld richting clubkas bij gekomen. Tussen 2018 en 2020 is hij ook voorzitter geweest.

Maar sinds 1999 ligt zijn hart in Gambia. Hij heeft sindsdien een stichting opgericht met als doel hulpverlening in de breedste zin van het woord voor de bevolking van Gambia. Sinds die tijd heeft hij al heel wat heen en weer gereisd en mooie projecten gerealiseerd. Zodoende kwam er een ziekenhuis, een ambulance, een waterput, huizen en hulpmiddelen. Hij heeft zich met hulp uit de samenleving nu al ruim 20 jaar ingezet voor de bevolking van Gambia. 

De heer Dunnink wordt bestempeld als een sociaal bewogen mens, actief en betrokken, prettig in de omgang en altijd bereid om mee te denken en bij te springen. 

Mevrouw H.G. (Rieki) Gorkink-Bourgonje uit Vaassen, Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Mevrouw Gorkink-Bourgonje verricht sinds 1980 vrijwilligerswerk als bestuurslid van buurtvereniging ’t Loar (buurtschap tussen Vaassen en Emst). Zij verricht hier verschillende werkzaamheden zoals: typewerk, planning van feestjes en barwerkzaamheden. Voor ‘het Loarse Boekje’ schrijft zij ieder kwartaal een artikel, maar zij gaat ook over de coördinatie rondom bezorging. Zij betekent veel voor de buurt en de buurtgenoten.

Ook regelt zij al ruim 40 jaar alles omtrent het collecteren voor het Longfonds in Vaassen. Van het benaderen van collectanten, regelen van materialen, collecte lopen, tellen en afstorten tot aan alle bijbehorende administratieve zaken. 

Sinds begin jaren 90 is zij zeer actief betrokken binnen de kerkgemeenschap van de Martinus Parochie in Vaassen. De verzorging van het parochieblad Martinus heeft zij ruim 30 jaar voor haar rekening genomen. Naast een redactionele bijdrage was zij ook verantwoordelijk voor de voorbereiding, uitvoering en bezorging van de boekjes. Zij wordt door haar collega’s geroemd om haar verantwoordelijkheidsgevoel, positiviteit en bescheiden houding. 

Met haar maatschappelijke betrokkenheid geeft ze een goed voorbeeld want ook haar kinderen en kleinkinderen doen vrijwilligerswerk.

De heer R. (Reinier) de Gunst uit Epe, Lid in de Orde van Oranje-Nassau

In 2007 is de heer De Gunst begonnen als vrijwilliger bij de Hervormde Gemeente Goede Herderkerk in Epe. Hij houdt zich bezig met de bezorging van het kerkblad bij de leden en is daarnaast ook altijd nauw betrokken bij bijzondere acties, zoals de rommelmarkt en de ouderendagen. Hij is zeer begaan met de kerkelijke gemeente.

In 2010 zijn daar de werkzaamheden voor Viattence bijgekomen, locatie De Klaarbeek. De zorgmedewerkers dragen hem een warm hart toe en zien hem als een manusje-van-alles. Hij helpt bij de maaltijden, het koffie-uur, het borreluurtje, even iets wegbrengen naar een arts en nog veel meer. Hij is een vertrouwd gezicht voor de bewoners en vinden hem een zeer gewaardeerd sociaal en betrokken persoon die zijn vrijwilligerswerk zeer serieus neemt. Daarnaast is hij vanaf het begin bij de Qualicateraar aangesloten als vrijwilliger bij de ‘open eettafel’ op de woensdagochtend. Helaas is dit vanwege de coronacrisis beëindigd. Elk jaar weer op 31 december staat hij bij De Klaarbeek de hele dag oliebollen te bakken.

De heer De Gunst is in hart en nieren zorgzaam voor iedereen: een betrokken, bescheiden, gezellige en trouwe vrijwilliger.

De heer A. (Hans) Moerman uit Vaassen, Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Moerman is in 1996 begonnen als vrijwilliger bij De Bond tegen Vloeken. Deze bond baseert zich op Bijbelse normen en waarden, zet zich in tegen vloeken en schelden. Ruim 20 jaar was hij bevlogen voorzitter van de werkgroep Apeldoorn en omstreken. Onder zijn leiding werd er geld ingezameld, door middel van het organiseren van activiteiten. Zijn inzet en enthousiasme werkten aanstekelijk en hij heeft zich dan ook met hart en ziel voor de bond ingezet.

Daarnaast heeft hij voor een periode van 18 jaar in het bestuur van de plaatselijke SGP gezeten. Deze werkzaamheden heeft hij een tijd geleden beëindigd. Hij wordt door zijn voormalige medebestuursleden gezien als een man met een uitgesproken eigen mening, soms kritisch, met veel passie dingen doen en alles altijd vanuit een warm en betrokken hart.

Sinds 2012 is hij actief als locatie vrijwilliger bij Stichting Ontmoeting: een woonwerkcentrum waar mensen met een forensische achtergrond wonen en werken. Daar bent is hij tuin- en rijvrijwilliger.

Tenslotte is hij sinds 2014 vrijwilliger bij Christelijke Basis School Het Mosterdzaadje in Gortel. Hier heeft hij het terreinonderhoud voor zijn rekening genomen maar het gaat eigenlijk veel verder dan dat. Hij heeft niet alleen het buitenterrein, maar ook de missie van het Mosterdzaadje geadopteerd. Op het gebied van duurzaamheid is hij een voorbeeld voor de kinderen en het personeel.

De heer H.W. (Henk) Posthouwer uit Epe, Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Posthouwer heeft zich sinds zijn pensionering verdienstelijk gemaakt als vrijwilliger bij meerdere organisaties. Bij de Regenboogkerk had hij in het verleden de functie van ouderling. Hij is nu in de functie van voorzitter van de commissie Zending, Werelddiaconaat en Ontwikkelingssamenwerking, betrokken bij de fondsenwervende activiteiten. Bovendien is hij ook de organisator van bijzondere acties, zoals benefiet concerten.

Daarnaast fungeert hij als watermeter bij Geldersch Landschap & Kasteelen. Dit betekent periodiek de waterstanden opnemen bij de pijlbuizen in de terreinen rondom Epe. Dankzij zijn bijdrage kan de stichting het natuurlijke en culturele erfgoed in de provincie Gelderland behouden en beheren voor nu en in de toekomst.

Hij is ook al geruime tijd chauffeur van Buurtbus lijn 502, die door de gemeente Heerde op en neer naar Wezep rijdt. Hij rijdt wekelijks met veel plezier, dat blijkt ook uit de gedichten die hij geschreven heeft over de route. Ook is hij altijd bereid diensten over te nemen tijdens vakanties van collega’s.

Bij de Nieuwe Eper Sociëteit is hij over een periode van 7 jaar voorzitter van de Tafel Historie geweest. Hij verzorgde hier lezingen, causerieën en bezoeken aan geschiedkundig interessante plaatsen en objecten.

Ten slotte was hij ook suppoost in ‘De Ring’, voor de verbouwing van het gemeentehuis en voor de uitbraak van corona. Hij gaf ook bijles in de Nederlandse taal aan Syrische vluchtelingen.

De heer Posthouwer wordt bestempeld als een loyale en trouwe vrijwilliger, die zijn werkzaamheden consequent en gedegen uitvoert.

De heer P.R. (Peter) Witteveen uit Emst, Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De rode draad door de heer Witteveen zijn leven is muziek. Op 15-jarige leeftijd bespeelde hij al het kerkorgel in Emst. Hij heeft zich ruim 40 jaar verdienstelijk gemaakt in het muziekonderwijs. Van docent algemene muzikale vorming, docent orgel en piano tot aan hoofd van de muziekafdeling bij het Cultuurplein Noord Veluwe. Daarnaast was hij dirigent van een aanzienlijk aantal koren en heeft zich meer dan 20 jaar ingezet als vrijwilliger op diverse scholen. 

 
Maar zijn grootste verdiensten liggen binnen de Hervormde Gemeente Vaassen. Daar leidt hij al bijna 20 jaar de cantorij (een kerkkoor), dat onder zijn dirigentschap ging groeien en bloeien. Gedurende deze periode heeft hij ruim 250 liederen gearrangeerd en bewerkt. Met de cantorij verleent hij ook regelmatig medewerking in diensten van andere kerken en instellingen binnen en buiten de regio.

Naast deze rol als organist zit hij ook in de commissie Eredienst, deze commissie geeft invulling aan het beleid en kaders van bijzondere diensten. Tegelijkertijd heeft hij ook zitting in de orgelcommissie. Waar hij als echte vakman advies geeft voor het instrument, onderhoud en beoordeelt hij potentiële organisten. In beide commissies heeft hij al meer dan 20 jaar zitting. Tenslotte heeft hij bij een groot aantal gelegenheden, voor goede doelen, concerten gegeven op het orgel in de Dorpskerk. Ook is hij als vrijwilliger betrokken geweest bij uitvoeringen op meerdere basisscholen.

De heer A.J. (Jan) van der Zaan uit Vaassen, Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Van der Zaan is in de jaren 60 al begonnen als vrijwilliger. Dat begon bij scoutinggroep De Zwervers, destijds in Groningen. Hij is hier werkzaam geweest als patrouilleleider, troepleider en assistent verkennersleider. 


Voor de Hervormde Gemeente Vaassen is hij in 1980 voor een periode van 12 jaar ouderling kerkvoogd geweest. Daarna heeft hij de functie van ouderling-kerkrentmeester vervuld en zette zich in als voorzitter voor de restauratie van de dorpskerk. Hij was onder meer lid van de restauratie- en herinrichtingscommissie. Sinds 2014 fungeert hij als algemeen adviseur en is hij verantwoordelijk voor de fondsenwerving en de inzameling van de kerkelijke gelden.

Van 1981 tot 1988 was hij penningmeester en plaatsvervangend voorzitter van Stichting Sociaal Cultureel Werk (SSCW). Hier heeft hij zich ingezet voor de ontwikkeling van de stichting naar een middelgrote organisatie. 

In de jaren 90 was hij bestuurslid van De Christelijke Schoolvereniging in Vaassen en zette hij zich in voor de fusie van twee scholen naar de nieuwe school ‘t Mozaïek. Daarnaast droeg hij ook bij aan het omvormen van de Boomkamp Mavo naar de Basisschool CBS De Violier. 

Sinds 2004 is hij penningmeester van Stichting Vrienden van de Vaassense Dorpskerk. Deze stichting is destijds opgericht om fondsen en subsidies aan te boren en tevens het kerkgebouw meer aandacht te geven voor niet-kerkgangers. Hij heeft hierin een cruciale rol gespeeld want het economische tij zat niet mee. Subsidiestromen hielden op te bestaan of werden sterk verminderden, maar hij wist toch weer fondsen te vinden, geldwervingsacties te bedenken en subsidiemogelijkheden te ontdekken. Dit heeft er uiteindelijk toe geleid dat de dorpskerk een multifunctionele functie heeft gekregen. 

De heer Van der Zaan wordt gezien als iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen of anderen heeft gestimuleerd.

De heer J.W.A.M. (Hans) Lomans uit Epe, Officier in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Lomans heeft in zijn werkzame leven veel betekent voor de zorg en dan met name jeugdzorg. In een periode van 13 jaar heeft hij vanuit de RIAGG, een instelling voor ambulante geestelijke gezondheidszorg, belangrijke impulsen gegeven aan de ouderen- en jeugdzorg op de Veluwe. Ook als leidinggevende voor ‘Project nieuwbouw (kantoor aan de Stationsstraat in Apeldoorn)’. Hij was medeoprichter van Bureau Jeugdzorg en verbeterde de samenwerking tussen verpleeghuizen. 

Daarna heeft hij gedurende 20 jaar een hoofdrol gespeeld in zowel de Gelderse als landelijke jeugdzorg. Als bestuurder van Jeugdbescherming Gelderland stond voor hem altijd het belang van het kind voorop, waarmee hij een verschil heeft kunnen maken voor kinderen die in de knel zaten. Zo kwam er mede door zijn inzet een einde aan jongeren welke in crisissituaties geen onderdak meer konden vinden. Hij stond aan de basis van verschillende innovaties in de jeugdzorg en stimuleerde samenwerkingen met andere organisaties. Als voorzitter van de landelijke Bureaus Jeugdzorg heeft hij jarenlang de beroepsgroep vertegenwoordigd en zich hard gemaakt voor de belangen van het kind. 

Gerelateerd aan zijn functie heeft hij daarnaast een groot aantal maatschappelijke nevenactiviteiten verricht. Hij was mede-initiator en voorzitter van de begeleidingscommissie van het Geriatrisch Onderzoeks- en Adviescentrum Apeldoorn.

Hij was vicevoorzitter binnen Vrijwilligersorganisatie Stichting De Kap. Voorzitter van de initiatiefgroep en vervolgens lid van bestuur/secretaris van de Stichting Hospice Apeldoorn. Voorzitter van de werkgroep die de haalbaarheid ging onderzoeken, waarna is 2001 daadwerkelijk is begonnen met de opvang van gasten. 

Bij de Stichting Koppel in Epe was hij gedurende 6 jaar voorzitter van de Raad van Toezicht.

Sinds 2014 is hij voorzitter van de Raad van Toezicht van de Kindertelefoon. Mede door zijn inzet werden alle regionale vestigingen verenigd in een landelijke organisatie en kregen zij structurele financiering. Als gevolg van de implementatie van de nieuwe Jeugdwet dreigde De Kindertelefoon tussen wal en schip te raken. Onder zijn leiding kwam er een actieve lobby op gang om De Kindertelefoon in de lucht te houden. 

Daarnaast is hij sinds 2017 voorzitter van Stichting Hematon. Een organisatie die zich inzet voor patiënten met bloedkanker, lymfklierkanker of die stamceltransplantatie hebben ondergaan.

In 2018 ging hij met pensioen, maar heeft hij vervolgens ook zijn vrijwilligerswerk uitgebreid. Hij werd bestuurslid en voorzitter van Stichting Steunfonds Pro Juventus. Een fonds dat financiële ondersteuning biedt voor initiatieven in de ambulante jeugdzorg, welke geen subsidies ontvangen.

Vervolgens is hij in 2019 tijdelijk voorzitter geworden van Stichting KLEEF, een stichting die mensen met kanker ondersteunt door middel van een inloophuis voor patiënten en/of hun naasten.

En tenslotte is hij in 2021 toegetreden als voorzitter van de Raad van Toezicht van Gezinshuis.com. Dit is een stichting die zich inzet voor een thuis voor elk kind. 

De heer Lomans heeft een belangrijke landelijke en regionale bijdrage geleverd aan de zorg en met name jeugdzorg.