Afbeelding
.

Dichter van de Noord-Veluwe 2024

· leestijd 2 minuten Algemeen

HEEERDE- Martin Diepenbroek is uitgeroepen tot Dichter van de Noord-Veluwe 2024. Zijn ‘Keuzes’ was volgens een unanieme jury het beste gedicht. Wethouder William van Ommen van gemeente Heerde maakte dit vrijdagavond bekend in De Heerd in Heerde. 

Alle mensen die zich bezighouden met het schrijven van gedichten en songteksten werden vorig jaar opgeroepen om zich aan te melden voor de nieuwe zoektocht naar de nieuwe Dichter van de Noord Veluwe. “Iedereen met poëtische ambities kon deelnemen en twee gedichten insturen. Sommigen stuurden een heel lang gedicht, anderen wel zes gedichten. Eén iemand stuurde één gedicht in en dat was meteen raak”, aldus Jan Bertil Pool van het Cultuurplein voorafgaand aan de bekendmaking. De jury - die bestond uit Jacqueline Junte van de Bibliotheek Noord Veluwe, journalist/ schrijver Dennis Dekker, Gerard Regeer namens KEKhuis, Jan Bertil Pool namens Cultuurplein en Thomas Pannekoek, de allereerste Dichter van de Noord Veluwe – moest zich over een hele stapel gedichten buigen. “Ronde na ronde vielen gedichten af, het was net een spelprogramma”, aldus Jan Bertil Pool. “Tot er op het laatst nog vier gedichten over waren. We hebben allemaal tegelijk een kaartje omgedraaid met onze favoriet en bleken unaniem in onze keuze!” 

Aan wethouder Van Ommen de eer om die winnaar bekend te maken. Voor hij dat deed noemde hij kunst en cultuur één van de favoriete onderdelen uit zijn portefeuille. “Telkens weer word ik verwonderd door de impact die kunst en cultuur heeft op mensen, en word ik ook omver geblazen door de uitingen zelf. We leven in een tijd waarin verschillende mensen psychische moeilijkheden ervaren. Het is mooi om te zien hoe werken aan en genieten van kunst en cultuur dan vaak kan zorgen voor rust en ontspanning. Dat belang wordt dikwijls onderschat”, aldus de wethouder. “Ik hecht waarde aan kunst en cultuur, en aan het geschreven woord in het bijzonder. Met woorden kun je veel zeggen. Woorden roepen beelden op en helpen om emoties een plek te geven.” In zijn ogen gold dat ook voor de winnaar. “Een kort gedicht, treffend geschreven. Vanuit een verwondering die de dichter wil delen met het publiek.” Na het onthullen van het winnende gedicht, kwam winnaar Martin Diepenbroek uit Hattem aan het woord. “Ik schrijf als sinds mijn puberteit gedichten en constateer dat er maar twintig goede gedichten tussen zitten. Deze hoort daar wat mij betreft wel bij.” Hoewel al vaker deelgenomen aan wedstrijden, won Diepenbroek nu voor het eerst. “Ik schrijf mijn leven lang, maar de laatste drie jaar was het wat ingedut. Dit prikkelt en motiveert me om weer meer te gaan schrijven!” De winnaar, afkomstig uit het onderwijs, deed een oproep aan scholen om ook eens dichtwedstrijden te gaan organiseren. “Op De Vlonder, waar ik werkte, hielden we jaarlijks de Dichter des Vlonderlands wedstrijd. Dat was altijd een enorme stimulans. Je moet een beetje verliefd zijn op taal en dat probeer ik ook door te geven.” Over zijn gedicht ‘Keuzes’ vertelde hij: “Ik had me ingeschreven voor een lezing van Herman Pleij in Zwolle, maar was een beetje vroeg aanwezig. Ik zat wat om me heen te kijken en toen ontstond het gedicht.” Mariska Jumelet feliciteerde Diepenbroek namens de Bibliotheek Noord Veluwe. “Een prachtig gedicht, dat de verschillende bibliotheken zal rond gaan. We zijn heel trots op deze samenwerking.”

Het uitroepen van de Dichter van de Noord Veluwe is onderdeel van het project ‘Ik Taal met jou’, een initiatief van Cultuurplein. “Het doel van dit taalproject is om verschillende kunstdisciplines te verbinden aan taal”, aldus Jan Bertil Pool. “We willen verschillende groepen aanspreken om meer met elkaar te communiceren. Iedereen zit tegenwoordig zo in de telefoon gedoken.” Verschillende projecten zijn en worden opgestart om zo ook verschillende groepen mensen te kunnen aanspreken. Als voorbeeld noemde Pool een Textielproject dat over de gehele Veluwe zal worden uitgerold, en ook het multiculturele projectkoor Doenja. 


Martin Diepenbroek