Afbeelding
Foto: Dennis Dekker

Thomas Pannekoek ‘Dichter van de Noord Veluwe’

· leestijd 1 minuut Algemeen

EPE - De jury was unaniem. Er kon dit jaar maar één iemand uitgeroepen worden tot ‘Dichter van de Noord Veluwe’. En dat was Thomas Pannekoek uit Zuuk. 

De winnaar werd afgelopen donderdagavond in het KEKhuis aan het Beekpark in Epe gehuldigd en met lovende woorden toegedicht. Ergens in het juryrapport stond te lezen: ‘Thomas laat onze overspannen wereld achter zich als hij de Veluwse bossen induikt. Zijn beeldende vorm van schrijven, roept bij de lezer onmiskenbaar de nodige emotie op’.

Het 20-jarige taaltalent vertelt over het ontstaan van zijn bijdrage. “Het eerste zinnetje van dit gedicht (‘Zolang je loopt zonder vluchtende intenties ben je vrij’) heb ik een tijd geleden al eens in mijn telefoon gezet. Ik wist niet precies wat ik er mee moest. Toen mijn moeder me attendeerde op deze wedstrijd vond ik die zin wel een mooi startpunt van een eerbetoon aan de Veluwe. Ik vind het dan ook super om te horen dat ik gewonnen heb.” Dit was overigens zeker niet zijn eerste gedicht. Deze student Sportmarketing schrijft pas sinds het begin van de coronacrisis, maar Thomas heeft inmiddels al twee eigen gedichtbundels uitgebracht.

Wethouder Lia de Waard-Oudesluijs (zie foto) was ook aanwezig bij deze feestelijke poëtische bijeenkomst. “Of een gedicht nu rijmt of niet, dat maakt niet eens zo heel veel uit. Taal moet door je lijf zingen. Daar heeft Thomas met zijn inzending zeker aan voldaan.”

Het is voor de eerste keer dat er een dichter van deze regio is uitgeroepen. De gedichten mochten in het regionale dialect of in het Nederlands geschreven worden. De opdracht was om iets over de Veluwe te schrijven. Juryvoorzitter Jan Bertil Pool: “Thomas verwoordt prachtig wat deze regio met hem doet. Daarmee heeft hij perfect aan het thema van de wedstrijd voldaan.” Naast ‘eeuwige roem’ en een bos bloemen, ontving Pannekoek een stapel dichtbundels ter inspiratie.

De gedichten van alle deelnemers zijn deze hele maand te zien in het KEKhuis aan het Beekpark 5 in Epe. Daar is ook kunst te zien van diverse lokale kunstenaars. Al deze werken hebben eveneens een link met taal. Ook zijn er grafische werken van Albert Rademaker te zien. Voor deze reeks uitdrukkingen in het dialect heeft deze kunstenaar de Cultuurprijs van de provincie Drenthe ontvangen. De totale expositie verhuist vervolgens naar De Heerd in Heerde. Daar zijn alle (poëzie)werken in maart en april te bewonderen.

‘De Dichter van de Noord Veluwe’ (een samenwerkingsproject van Cultuurplein en de Bibliotheek Noord-Veluwe) is onderdeel van het project Ik Taal Met Jou, geïnitieerd door het Cultuurplein. Foto en tekst: Dennis Dekker.