Afbeelding
Foto: .

Bijna 12,5 jaar Cultuurplein

· leestijd 2 minuten Algemeen

HEERDE/EPE- Het Cultuurplein bestaat (bijna) 12,5 jaar. Tijd voor een feestje! Op vrijdag 24 maart is de kick off van het feestelijke jaar in de Heerd in Heerde voor alle genodigden.

 “Het 10-jarig bestaan hebben we niet kunnen vieren vanwege corona dus hebben we nu besloten om een periode te vieren. We houden een leuke receptie voor genodigden. Relaties van ons op het gebied van cultuur, welzijn, vrijetijd en onderwijs zijn welkom”, legt Rinette van der Vliet, directeur/bestuurder, uit. Met leerlingenbandjes onder de noemer Pats Boem, Groeve en de Boefjes. “En met een paar collega’s spelen we als docentenband enkele nummers zodat er gedanst kan worden”, aldus Jan Bertil Pool, coördinator cultuur & samenleving en promotiemanager. “En we hebben allerlei ludieke workshops.” Een feestje hebben ze wel verdiend bij Cultuurplein. Begonnen als een muziekschool heeft het Cultuurplein zich onmisbaar weten te maken in de Heerder en Eper samenleving. “We vinden het belangrijk om een feestje te vieren en stil te staan bij hoelang het Cultuurplein en zijn voorgangers zoals de muziekschool Noordoost Veluwe en de Hank en Mamuze al bestaan.” Een bestaan dat niet altijd vanzelfsprekend is. “Bij de lokale overheden staat kunst en cultuur hoog in het vaandel, maar landelijk is er een ander beeld. Daar zijn veel muziekscholen verdwenen. Subsidie van gemeenten werd voorheen afgerekend op het aantal leerlingen, maar nu gaat het bij de gemeenten Epe en Heerde niet meer om aantallen, maar over wat je wilt bereiken in de samenleving. Kunst en Cultuur zijn nooit vanzelfsprekend maar we hebben laten zien wat we waard zijn.” Het tarief voor muzieklessen kan door de bijdragen van onder andere gemeente laag blijven. “Je wil graag dat iedereen een kans krijgt; niet alleen de elite.” Daar helpen ook de Stichting Leergeld en het Jeugdfonds Sport en Cultuur bij.

Integratie kunst en cultuur in samenleving

Er is steeds meer integratie van kunst en cultuur met andere vakgebieden. “Dat is een ontwikkeling die van start is gegaan in 2010 met het aanstellen van cultuurcoaches in het onderwijs.” En gaat nu veel verder met bijvoorbeeld het mede organiseren van het Heerdelijk festival. “We zijn nu niet alleen sparring partner, maar ook uitvoerende producent en daardoor wordt ons werkterrein steeds breder. Je moet met je tijd mee gaan om relevant te blijven.” Cultuur en vrijetijd, cultuur en onderwijs en cultuur en samenleving; dat zijn de drie pijlers van het Cultuurplein. En die pijlers leiden tot heel veel samenwerkingen. Zoals, sinds vorige week, een officiële samenwerking met Kunsthuis Kek in Epe. “Ik ben blij dat dat van de grond is gekomen”, aldus Rinette. Theater Wolf gaat les geven in het Kunsthuis. “We hebben natuurlijk vaste leslokalen, maar we willen meer kunnen bieden.” Zo raakt het werk van het Cultuurplein steeds meer vervlochten met de lokale samenleving. De werkzaamheden verschuiven. “Bijvoorbeeld in het onderwijs. Voorheen zorgden we voor een hele planning, maar nu zeggen we meer tegen scholen; we zijn er als jullie ons nodig hebben. Dat werkt beter”, aldus Jan Bertil. Rinette vult aan: “Maar Erfgoedvrijwilligers vinden het juist wél prettig als wij hen helpen met de planning.” Maatwerk bieden en mensen bij elkaar brengen; dat is waar het kunstencentrum voor staat. “We hebben in Vaassen bijvoorbeeld een docent schilderen die werkt met mensen met een afstand tot de samenleving. Juist daardoor zie je hele mooie dingen ontstaan”, zegt Rinette trots. “Uit onderzoek blijkt dat mensen gelukkiger worden van kunst en cultuur. Kunst en cultuur is heel relevant.” Jan Bertil vertelt over het project ‘Ik taal met jou’, ontstaan in samenwerking met de bibliotheek. “Het idee is om taal als communicatiemiddel op verschillende manieren te belichten vanuit de verschillende kunstdisciplines. Met onder andere de verkiezing van de dichter van de Noord Veluwe, Thomas Pannekoek. Daarmee hebben we de poëzie op de kaart kunnen zetten. Maar ook hebben we een lezing over de Nederlandse taal door Rene Appel in de bibliotheek in Epe georganiseerd en die is nu al vol geboekt”. Zo zijn er talloze initiatieven ontplooid en zitten er nog heel veel in de pen. Allemaal bedoeld om de missie van het Cultuurplein gestalte te doen geven: “Dat iedereen met kunst en cultuur in aanraking komt”, aldus Rinette. En die missie lijkt in 12,5 jaar goed op poten te staan.