Afbeelding
Foto: Dennis Dekker

Martin Hoogendoorn over zijn grote hobby: volleybal

· leestijd 1 minuut Algemeen

EPE - Hij volleybalt misschien al wel bijna zestig jaar. Dat exacte getal is niet helemaal duidelijk, want Martin Hoogendoorn (73) is niet meer helemaal zeker wanneer hij ooit met deze sport begon. “Mijn hele familie deed aan deze sport. Ik weet dus niet goed meer wanneer ik ermee startte. Ik zal 15 of 16 geweest zijn, denk ik. Maar misschien zit ik er wel een jaartje naast.” Wat wel duidelijk is, is dat Martin één van eerste, nog spelende leden, van de dit jaar jubilerende volleybalvereniging Jumbo Van Andel-ORMI uit Epe is. Een interview over zijn grote hobby is dus op z’n plaats.

Jumbo Van Andel-ORMI bestaat dit jaar 50 jaar. Er vinden deze maanden dus diverse jubileumactiviteiten plaats. Daarbij is het leuk om ook eens één van de leden van het eerste uur te spreken over toen en nu. “Ach ja, het houdt me van de straat”, meldt Martin lachend als het over het belang van volleybal gaat. “Ik kan qua sport niet veel anders en ik geniet nog altijd enorm van het spelletje.” Hij is misschien niet meer zo fanatiek als in zijn competitiejaren, maar Martin vindt het ook als recreant nog altijd zeer gezellig om een paar setjes ‘lekker te ballen’. We hebben een heel leuk team, En ja, die vierde set nadien in de kantine is daardoor natuurlijk ook leuk. Hahaha.” Naast actief lid, vervult hij al jaren een belangrijke vrijwilligersfunctie. Martin is wedstrijdsecretaris bij de Eper volleybalvereniging. “Ik heb altijd gezegd: ik wil overal mee helpen. Als ik maar niets hoef te organiseren. Want daar ben ik niet goed in. Toen mijn voorganger (Gait Zoetbrood, red.) ziek werd, ben ik gevraagd om die taak over te nemen. Dat doe ik inmiddels bijna twintig jaar.”

Eens keer per week een avondje trainen, eens per twee à drie weken een recreantenwedstrijdje en eens in de veertien dagen de hele zaterdag als wedstrijdsecretaris aanwezig in de sporthal. Martin heeft de afgelopen decennia aardig wat uurtjes in de (oude en de nieuwe) PWA-hal in Epe rondgelopen. Altijd deed hij dat met veel inzet en passie. “Zolang het thuisfront het allemaal goed vindt, dan zal ik deze Eper sporthal ook de komende jaren lekker blijven opzoeken. Maar wanneer mijn vrouw Ans zegt dat ik er mee op moet houden, dan doe ik dat meteen. Zo eerlijk ben ik ook wel.” Martin concludeert dat deze hobby al die jaren een zeer belangrijke plek in zijn leven heeft gehad. “ik ben geen toptalent, ik doe vooral wat ik leuk vindt. Ja, ik ben inmiddels natuurlijk wat ouder. En qua gezondheid is het ook oppassen geblazen.” Een paar jaren geleden kreeg Martin te horen dat hij aan de ziekte van Parkinson lijdt. “Toch zorgen de medicijnen er nog altijd voor dat het redelijk goed met me gaat. Als het niet meer lukt of als ik te veel fouten ga maken dan zal ik direct stoppen. Maar voorlopig kan ik het nog...” Foto en tekst: Dennis Dekker.