Afbeelding
Foto: Dennis Dekker

Open Atelierdagen Noordoost Veluwe met preview-expo in KEKhuis

· leestijd 1 minuut Algemeen

EPE/HEERDE/HATTEM- De 29e editie van de Open Atelierdagen Noordoost Veluwe vindt op zaterdag 1 en zondag 2 oktober plaats. 

Dit keer doen er 35 kunstenaars mee. Namens het bestuur vertellen Marjolein Brouwer en Pauline Luijben wat er verder zoal op stapel staat. “Voor het eerst in al die jaren hebben we het weekend ervoor al een officiële aftrap. In het KEKhuis aan het Eper Beekpark vindt op 23, 24 en 25 september een preview-expo plaats. Daar laten alle deelnemende kunstenaars één werk zien.” Het kunstzinnige startschot van die preview-expo is op zaterdag 24 september om 16.00 uur. Eric Feijen, voorzitter van het bestuur Open Atelierdagen Noordoost Veluwe, houdt dan een openingswoord. “We hopen dat daar veel geïnteresseerde kunstliefhebbers aanwezig zijn. Daar kan iedereen al kennismaken met de werken van alle exposanten. Dit om keuzestress te voorkomen én om voorpret te verhogen.” Het KEKhuis is deze dagen geopend van 14.00 tot 17.00 uur. Maar dan snel naar het weekend daarna. De agenda van veel kunstliefhebbers bevat het eerste weekend van oktober een rood cirkeltje. “Het gaat natuurlijk om genieten van kunst. Maar daarbij zien velen dit weekend ook altijd als inspirerende ontmoeting tussen kunstenaars en publiek. Op de website openatelierdagen.nl is te lezen welke kunstenaars op 1 en 2 oktober allemaal meedoen. De ateliers zijn 1 en 2 oktober van 11.00 tot 18.00 uur te bezoeken.”

De beide dames zijn al een hele tijd betrokken bij de Open Atelierdagen. Zo is Marjolein Brouwer al een aantal jaren secretaris van het bestuur dat naast voorzitter Eric Feijen verder bestaat uit penningmeester Dennis van Houte. Pauline Luijben vertelt dat ze ooit één van de medeoprichters van de Open Atelierdagen was. “Ik ben er tussendoor wel wat jaren tussenuit geweest, maar inmiddels weer toegetreden tot het bestuur. Nu ben ik als vormgever bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de opmaak van het vouwblad waarin alle kunstenaars zich presenteren.” Over dat vouwblad gesproken. Hierop staat een QR-code die leidt naar het digitale domein van de Open Atelierdagen (en uiteindelijk ook naar de individuele websites van de kunstenaars). Verder wordt daar melding gemaakt van een tweetal bijzondere aanvullende onderdelen op 1 en 2 oktober. “Zo hebben we op enkele locaties (Veluws Eethuis Wissel, Eet Tapperij Bijsterbosch, Bij Maarten in ’t Koetshuis en Brasserie De Konijnenberg, red. ) zogenaamde KunstRustPunten geprikt. Bij deze horecagelegenheden (‘zij zijn eigenlijk kunstenaars in het gastheerschap’) wordt er voor de kunstliefhebbers van dit weekend iets speciaals op de kaart gezet.” De laatste kunstzinnige bonus heeft volgens Pauline en Marjolein te maken met Kunst In De Openbare Ruimte. “Via Google Maps hebben wij een kunstkaart aangemaakt. Daarop zijn verschillende plekken in de regio aangegeven waar kunstwerken staan. Per kunstwerk is er zelfs nog de nodige extra informatie toegevoegd. We hopen dat de komende weekenden veel mensen gaan genieten van veelzeggende kunst.” Tekst en foto: Dennis Dekker.