Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Welke regels gelden er voor bromfietsen?

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Heb je een bromfiets of denk je erover om er een aan te schaffen? Dan is het slim om te weten welke regels er gelden voor dit type voertuig. Je wilt namelijk niet alleen veilig op pad gaan, maar ook boetes en andere vervelende situaties voorkomen. In dit artikel bespreken we daarom de belangrijkste regels waaraan je als bromfietsbestuurder moet voldoen. Denk bijvoorbeeld aan het halen van je rijbewijs op tijd, het afsluiten van een Alpina verzekering en het dragen van een helm. Maar ook over zaken als het rijden op fietspaden en milieuzones krijg je hier meer informatie. Benieuwd? Lees verder!

Rijbewijs en leeftijd

Voordat je op een bromfiets mag rijden, moet je in het bezit zijn van een geldig rijbewijs. Voor een bromfiets heb je minimaal een rijbewijs AM nodig, dit is hetzelfde rijbewijs als voor een snorfiets. Het is mogelijk om dit rijbewijs te halen vanaf de leeftijd van 16 jaar. Je kunt helaas nog geen bromfiets rijden voor deze leeftijd. Doe je dat toch, dan kun je een fikse bekeuring krijgen. Je mag wel al beginnen aan je theorie-examen wanneer je 15,5 jaar bent. Rijlessen en het eindexamen kan pas vanaf je 16e.

Verzekering en kenteken

Net als bij andere motorvoertuigen is het verplicht om een brommobielverzekering af te sluiten voor je bromfiets. Dit is een WA-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid) die eventuele schade aan anderen dekt. Daarnaast is het verplicht om een kentekenplaat op je bromfiets te hebben. Je kunt kiezen voor een aanvullende verzekering voor schade aan je eigen bromfiets. Dit wordt een casco- of allrisk-verzekering genoemd. Hiermee ben je ook verzekerd voor schade aan je eigen bromfiets.

Snelheid en helmplicht

Een bromfiets mag maximaal 45 kilometer per uur rijden. Op sommige wegen en fietspaden geldt een lagere maximumsnelheid, dit staat aangegeven met verkeersborden. Je mag bijvoorbeeld maar 40 kilometer per uur rijden buiten de bebouwde kom. Daarnaast is het dragen van een helm verplicht voor bestuurders en passagiers op een bromfiets. Een helm moet voldoen aan de Europese norm EN 22-05. Koop een helm die goed past en comfortabel zit. Als de helm niet goed zit, kan dit gevaarlijke situaties opleveren in het verkeer.

Fietspaden en verkeersregels

Op de meeste fietspaden mogen bromfietsen rijden. Er zijn echter uitzonderingen, zoals fietspaden waar een verbod voor bromfietsen geldt. Op deze fietspaden moet je als bromfietser op de rijbaan rijden. Verder gelden voor bromfietsers dezelfde verkeersregels als voor andere gemotoriseerde voertuigen. Als bromfietser moet je rekening houden met fietsers en voetgangers op het fietspad. Je mag hen niet in gevaar brengen en moet tijdig en duidelijk aangeven welke richting je op gaat.

Milieuzones

In sommige steden gelden er milieuzones waar alleen voertuigen met een bepaalde milieuklasse mogen rijden. Bromfietsen vallen ook onder deze regeling. Het is daarom verstandig om te controleren of jouw bromfiets voldoet aan de milieunormen die gelden in de betreffende milieuzone. In een milieuzone mogen alleen bromfietsen met een bepaalde milieuklasse rijden. Dit wordt bepaald aan de hand van de uitstoot van de bromfiets. Er zijn verschillende milieuklassen. Hoe hoger de milieuklasse, hoe minder uitstoot de bromfiets heeft. Bromfietsen met een hogere milieuklasse hebben daarom toegang tot meer milieuzones.