Fragment van het rapidtoernooi van De Zeven Pionnen enkele jaren geleden.
Fragment van het rapidtoernooi van De Zeven Pionnen enkele jaren geleden. Foto: eigen foto

Zeven Pionnen zet traditie mettwee schaaktoernooien door

· leestijd 1 minuut Sport Ingezonden

EPE – Twee toernooien staan op stapel bij schaakvereniging De Zeven Pionnen. Na een afwezigheid van twee jaar vanwege corona organiseert de Eper vereniging op woensdag 22 februari het schaaktoernooi voor basisscholen in de gemeente Epe. Drie dagen later op zaterdag 25 februari volgt het rapidtoernooi met deelnemers uit de wijde regio.

Het schoolschaaktoernooi kent een heel lange traditie. Al bijna 70 jaar vindt het toernooi plaats. Dat gebeurt in twee delen: een voorronde in de Regionale ScholenGemeenschap in Epe en een finale tussen de vier beste teams van vier spelers bij een van de basisscholen. Titelverdediger is de Gildeschool. Jarenlang verzorgde Helmig van der Vegt de organisatie. Maar hij is er mee gestopt. Zijn opvolger is Jan van Garderen. Aan de opzet van het toernooi is overigens niets veranderd. De basisscholen in de gemeente Epe zijn inmiddels uitgenodigd.

Junioren zijn ook welkom bij het jaarlijkse rapidtoernooi van De Zeven Pionnen enkele dagen later. Dat toernooi vindt gewoontegetrouw plaats in de Eper Gemeentewoning. Er is een speciale groep voor kinderen (stap 1 en 2) onder leiding van Rein Schuring. Junioren die het schaken al beter onder de knie hebben spelen gewoon mee met de senioren. Er zijn drie seniorengroepen, afhankelijk van speelsterkte en wensen van de deelnemers. Het is de 26e editie van het evenement, dat om 10.00 uur begint en omstreeks 16.30 uur ten einde is. De schakers spelen zeven ronden volgens Zwitsers systeem met een bedenktijd van twintig minuten plus vijf seconden per zet. Voor elke deelnemer is er een prijsje in natura. Het toernooi staat opnieuw onder leiding van Harry Logtenberg.

Belangstellenden kunnen zich opgeven via het opgaveformulier op de website van de vereniging: de7pionnen.nl onder toernooi. Deelname kost 12 euro voor volwassenen en 6 euro voor junioren tot en met 16 jaar. Titelverdediger is overigens Sander Wissink uit Epe en lid van De Zeven Pionnen.