Afbeelding
Foto: Maaike van der Sluis

Anton Pieck Museum heeft nieuwe voorzitter

· leestijd 2 minuten Algemeen

HATTEM – Maaike van der Sluis is  de nieuwe voorzitter van het Anton Pieck Museum. 

Als trouwe bezoeker van het museum kwam zij in contact met bestuurslid technische zaken Johan Winkel. “Hij vertelde enthousiast over de hoge aantallen bezoekers die het Anton Pieck Museum in 2023 had behaald. Er ontspon zich een leuk gesprek, waarbij hij opperde dat het museum nog een voorzitter zocht, of ik geïnteresseerd was. En omdat ik dol ben op het museum heb ik mij opengesteld voor deze uitdaging.” Maaike is getrouwd met Thomas Klaphake en moeder van 3 dochters. Het gezin woont sinds 2004 in Hattem, aan de ‘groene’ kant van de stad. “ Mijn familie is heel enthousiast over mijn betrokkenheid bij het museum. Ze zijn zelf fervente museumgangers en delen regelmatig hun suggesties over welke tentoonstellingen ze graag met Thomas en mij willen bezoeken.” Als zelfstandig ondernemer voert de nieuwe voorzitter in haar professionele leven verschillende werkzaamheden uit waarvan de voornaamste binnen Sigarenfabriek De Olifant en De Eenhoorn Koffie en Thee in Kampen zijn. De Hattemse beheerst dan ook als geen ander de kunst van sigaren maken. In het verleden werden door haar projecten in de kunst- en cultuursector uitgevoerd. 

Pieck

Al op jonge leeftijd raakte Maaike onder de indruk van Pieck. “Mijn grootmoeder had boven de keukendeur een prent hangen van het Kampen uit de Middeleeuwen, gemaakt door Anton Pieck. Net als de illustraties van W.G. van der Hulst behoort Piecks werk tot het cultureel erfgoed van mijn jeugd.” Maaike omschrijft zichzelf als iemand met een brede interesse in kunst en cultuur, met een behoorlijk netwerk in deze sector. Het voorzitterschap biedt haar de kans om deze interesse invloedrijk te uiten en te delen met anderen. “Ik wil mij als voorzitter inzetten om de erkenning te vergroten van de artistieke en kunsthistorische waarde van het werk van Anton Pieck. Pieck omschreef zichzelf als tekenaar en illustrator, maar ik zou hem zonder aarzeling als groot kunstenaar bestempelen. De rol van illustrator heeft niet altijd de erkenning gekregen die het verdient, en dit gold ook voor het werk van Anton Pieck. Terecht lijkt er tegenwoordig meer waardering te zijn voor het vakmanschap van illustratoren. Het museum heeft dus de wind mee.”

Toekomst

“Vorig jaar is de gemiddelde leeftijd van de museumbezoekers licht gedaald. We streven ernaar deze trend voort te zetten door ons te richten op jongeren, zoals studenten die een vakopleiding volgen, en hen om educatieve redenen naar het museum te verleiden. Het museum biedt namelijk verdiepende kennis en inzicht in grafische, illustratieve, figuratieve kunst en technieken aan de bezoekers. Verder onderschrijf ik het doel van het museum dat het de bezoeker wil verrijken en inspireren door het zo breed mogelijk tonen van de veelzijdige erfgoedcollectie van Anton Pieck.” Met veel enthousiasme gaat Maaike in haar nieuwe vrijwilligersrol bij het museum aan de slag. “Het is een kleine organisatie met hier en daar wat kwetsbaarheden, maar de professionaliteit en de inzet maken indruk. En het museum staat financieel op stevige bodem, ook dat is niet onbelangrijk.”

Bron: de Hattemer