Afbeelding
Foto: Dennis Dekker

‘School at Sea’

· leestijd 2 minuten Algemeen

EPE- Anouk Heere uit Epe gaat een bijzonder avontuur tegemoet. Mits ze het resterende deel van haar trainingsprogramma doorstaat en er het nodige geld ingezameld is. Maar wanneer ze op 1 juni daadwerkelijk ‘een contract’ krijgt, dan is de 16-jarige Epese één van de 37 jongeren uit Nederland die van oktober tot april meedoet met School at Sea. 

Naar school gaan op een boot. Eerst leek het Anouk niet echt wat, vertelt ze eerlijk. “Waarom zou ik weggaan bij mijn vrienden om iets te doen wat ik sowieso al niet echt leuk vind: naar school gaan, maar dan ergens ver weg op een zeilboot?” Toch was dat vooroordeel snel verdwenen toen Anouk zich verdiepte in dit veelzijdige avontuur. Op de website van School at Sea las ze van alles. De zeiltocht vanuit Nederland gaat via Tenerife naar het Caribisch gebied. Je komt op erg veel mooie plekken in de wereld: Cuba, Panama of Dominica. Je doet aan persoonlijke groei en werkt aan jezelf. Je leert zeilen. Je kookt zelf regelmatig. Je onderneemt unieke (sportieve) excursies. Ja, en je moet ook nog schoolwerk doen, ja. Anouk lacht: “Ik krijg opdrachten van mijn school (Gymnasium in Apeldoorn) doorgestuurd. Enkele leraren op de boot begeleiden dat. Zo is school ineens best wel te doen.” Anouks moeder is docent. Eén van haar leerlingen deed ook mee met School at Sea. Na een half jaar kwam die leerling terug. Het bleek een unieke ervaring. Dat zou ook best iets voor haar dochter kunnen zijn, concludeerde Anouks moeder. Inmiddels heeft Anouk al diverse bijeenkomsten gehad waarin onder meer individuele leerdoelen opgesteld zijn, vertelt ze. “Er was zelfs al een kennismakingsweekend waar ik de helft van de groep ontmoet heb. Superleuk!” Uiteraard is Anouk vastberaden om tijdens School at Sea ook goed te leren zeilen. De informatie over het zeezeilschip (een 47 meter lange driemaster) is ook al nauwkeurig doorgenomen.

Eén aspect is nog wel een uitdaging, weet Anouk. Er zal geld op de plank moeten komen om dit avontuur te bekostigen. “Ik heb veel ideeën waar ik geld mee kan verdienen.” Afgelopen winter begon ze met de verkoop van kerstkaarten (dat leverde 700 euro op). De komende maanden wil ze geld verdienen met oppassen. “Of ik nu thuis zit te studeren of elders, dat maakt niet heel veel uit.” Verder verkoopt ze doosjes chocolade-eitjes voor 4,95 euro. “Wil je een doosje kopen? Stuur me dan een berichtje via mijn instagramaccount @anouk_at_sea. Ik kom ze persoonlijk brengen.” Verder gaat ze in gesprek met diverse bedrijven. “Als die mij sponsoren dan komen ze met hun logo op mijn zeiljas.” Er is al veel gedoneerd, maar ze is er nog lang niet. Elke School at Sea-deelnemer betaalt 4.550 euro per maand (in totaal is dat dus ruim 27.000 euro). Als Anouk op 1 juni een definitief ‘ja’ krijgt, dan wordt de rest van haar zomer benut om meer geld in te zamelen. “Ik ben vastberaden om dat hele bedrag bij elkaar te krijgen zodat ik 10 oktober mee kan. Desnoods leen ik een deel van het geld van mijn ouders en betaal ik dat later terug.” Meer weten of ook doneren? Zie ook Anouks School at Sea-pagina: www.gofundme.com/f/Anouk-School-at-Sea. Foto en tekst: Dennis Dekker.