Afbeelding
.

Onderzoek naar toekomst De Wieken

· leestijd 1 minuut Algemeen

VAASSEN- Sport- en Dorpscentrum De Wieken heeft een brede sociaal-maatschappelijke en sportieve rol in Vaassen. Omdat bouwkundige vernieuwingen in de toekomst nodig zijn, zijn Stichting Sport en Dorpscentrum Vaassen (SSDV) en de gemeente Epe begonnen met een onderzoek naar de toekomst van De Wieken. “Onze samenleving verandert voortdurend en daarmee ook onze behoefte aan gemeenschappelijke plekken zoals scholen, sportplekken, culturele plekken en welzijnscentra. Het is cruciaal dat deze plekken behouden blijven en relevant blijven voor alle inwoners,” laat gemeente Epe in een persbericht weten. 

Het belangrijkste doel van het onderzoek is om ervoor te zorgen dat De Wieken zijn rol in de gemeenschap kan blijven behouden, gezien de noodzaak van bouwkundige vernieuwingen in de toekomst. “Dit doen we door te onderzoeken hoe goed De Wieken wordt gebruikt, de staat van de accommodatie volledig in beeld te brengen, en door verschillende toekomstscenario’s te bekijken. Moeten we bijvoorbeeld De Wieken volledig renoveren, of is het verstandiger om voor nieuwbouw op huidige locatie of wellicht op een andere locatie te kiezen? Daarnaast zullen we andere mogelijke opties overwegen. Ook gaan we onderzoeken of er nieuwe activiteiten kunnen worden toegevoegd.” Naast het onderzoek naar De Wieken kijkt de gemeente Epe ook in een breder perspectief naar de andere verenigingen in Vaassen met een eigen accommodatie. Doel hiervan is om een eerste beeld te krijgen of deze accommodaties ook over 5, 10, 15 jaar toekomstbestendig zijn, en of het totaal aan accommodaties nog past bij de vraag van de inwoners in Vaassen. 

OLCO Advies & Management b.v. uit Driebergen voert dit onderzoek uit en heeft ervaring met soortgelijke projecten. Zij gaan interviews afnemen en enquêtes sturen naar de betrokken verenigingen en organisaties. Daarnaast worden er ook gezamenlijke bijeenkomsten georganiseerd voor verenigingen en inwoners om informatie op te halen en de voortgang en uitkomsten van het onderzoek te delen. 

Op dit moment wordt de huidige situatie van De Wieken in beeld gebracht. “Rond de zomer 2024 is het onderzoek afgerond. De uitkomsten van de onderzoeken worden gebruikt om verdere beslissingen te nemen over de toekomst van De Wieken, maar ook hoe we samen kunnen werken aan toekomstbestendige maatschappelijke accommodaties in Vaassen. Zowel nu als in de toekomst. De gemeente Epe werkt aan gebouwen zoals scholen, sportplekken, culturele plekken en welzijnscentra, die passen bij wat we nodig hebben. Deze gebouwen moeten bijna geen energie gebruiken (wettelijke opdracht), makkelijk te bereiken zijn, voor veel dingen gebruikt kunnen worden, zelf geld kunnen verdienen, gezondheid bevorderen en goed zijn voor het klimaat. We betrekken graag de inwoners en verenigingen bij dit proces.” Wil je op de hoogte blijven? Meld je aan voor de nieuwsbrief www.epe.nl/toekomstbestendige-accommodaties.