Afbeelding
Foto: Fred Rijckenberg

Schilderij Jan van Vuuren na 100 jaar weer thuis in Gortel

· leestijd 1 minuut Algemeen

GORTEL- Afgelopen maandagochtend verrichtte burgemeester Tom Horn van de gemeente Epe de openingshandeling van de kunstweken bij Christelijke Basisschool Het Mosterdzaadje te Gortel. De openingshandeling bestond uit het onthullen van een schilderij van de bekende landschapsschilder Jan van Vuuren. Daarmee komt een uniek schilderij na bijna 100 jaar weer thuis. 

Het Mosterdzaadje te Gortel is een kleine christelijke basisschool. Sinds de oprichting in 1889 gesitueerd op een bijzondere locatie midden in Koninklijke Houtvesterij Het Loo. In deze contreien zwierf in het begin van de 20e eeuw Jan van Vuuren rond. Deze Nederlandse impressionist zette in 1926 zijn ezel op bij de inmiddels verdwenen schaapskooi voor de school. Dat had een goede reden.

De buurschap Gortel behoort van oudsher tot de gemeente Epe. Vanaf 1889 zwaait baron Sweerts de Landas daar als burgemeester de scepter. De baron zette zich in voor de gemeente Epe. Zo opende hij in 1906 het nieuwe schoolgebouw van Het Mosterdzaadje in Gortel en woonde in 1915 het 25-jarig jubileum bij. Hij stimuleerde het onderwijs, dat ook in Gortel plaatshad. Zijn vrouw belegde in opdracht van Koningin Wilhelmina een breikrans in de school. Bij het vertrek van de burgemeester in 1926 eerde de gemeenteraad hem met een mooi schilderij. De bekende kunstenaar Jan Van Vuuren zette de schaapskooi in Gortel op het doek. De burgemeester kreeg het officieel overhandigd en er kwam een stukje van in de krant van 17 augustus 1926.

Het schilderij belandde na verloop van tijd in een particuliere collectie. Na bijna honderd jaar dook het op bij een kunstgalerie. Het Mosterdzaadje kocht het doek aan vanwege de historische en educatieve waarde. Burgemeester Tom Horn onthulde het werk van Jan van Vuuren afgelopen maandag. Daarmee geeft hij het schilderij weer terug aan de Eper bevolking en komt het terug op de plaats waar het ooit geschilderd was.

Een origineel werk van een bekende schilder biedt tal van aanknopingspunten voor het onderwijs. Directeur Frans Jan Roos noemt de terugkeer van het schilderij een buitenkans: “De openingshandeling vormt de aftrap van de zogenoemde Kunstweken, een vernieuwend educatief project voor basisscholen. Bezig zijn met kunst is goed voor de ontwikkeling van het kind. Het brein wordt flink aan het werk gezet; geheugen, fantasie, emotie worden geprikkeld. Daarnaast stimuleert het bezit van dit schilderij historisch besef bij kinderen en nodigt het uit tot nader onderzoek.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding