Afbeelding
Foto: Dennis Dekker

Kledinghuis in Vaassen wordt heropend

· leestijd 2 minuten Algemeen

VAASSEN - De Kledingbank in het Vaassense Huis van de Buurt Bloemfontein is vernieuwd. 

“Hier komen niet alleen mensen die een kleine beurs hebben. We merken dat deze plek in een grotere behoefte voorziet. Vanaf heden is iedereen hier dus welkom. Ben je student? Wil je puur vanuit milieutechnisch oogpunt gratis kleding bij ons ophalen? Je bent van harte welkom. We noemen deze ruimte vanaf nu Kledinghuis. De officiële heropening vindt maandagochtend 11 maart om 10.00 uur plaats.” Aan het woord is Alette Wagenaar, sociaal werker bij Koppel-Swoe en vanuit die hoedanigheid coördinator van het Kledinghuis.

Inwoners van de gemeente Epe zijn van harte welkom om gratis kleding of kinderspeelgoed uit te komen zoeken, vervolgt Alette. “We horen dat er tegenwoordig op steeds meer plekken in de regio geld gevraagd wordt voor tweedehands kleding. Wij doen dat niet. Het Kledinghuis voorziet echt in een behoefte. We zijn er niet alleen voor nieuwkomers of voor mensen met een kleine beurs. We zijn er voor iedereen. Kom gerust wat uitzoeken.”

Alette werkt samen met vele vrijwilligers bij het Kledinghuis. Mami, Najah en Nahed vinden het werk heel erg leuk om te doen, vertellen ze enthousiast. “Het is erg gezellig. We kletsen met veel verschillende mensen en we leren daardoor nog beter en sneller Nederlands spreken.” Wilma Lageweg woont dichtbij Huis van de Buurt Bloemfontein. Ze vertelt dat ze sinds een paar maanden ook als vrijwilliger betrokken is. “Ik was benieuwd wat er allemaal te doen was in Bloemfontein. Maar ik was vooral op zoek naar uitdagend vrijwilligerswerk. Inmiddels help ik in het Kledinghuis. Erg leuk om te doen. Daarnaast ben ik een taalmaatje van enkele nieuwkomers die hier vrijwilliger zijn. Allebei geeft mij veel voldoening.”

De sociale component, het leren van de Nederlandse taal: dit zijn prachtige extra voordelen van een initiatief zoals het Kledinghuis, aldus Alette. “Dit voorziet echt in meerdere behoeftes.”

Naast de vele blije bezoekers die hier kleding uitzoeken, komen hier ook veel inwoners naartoe om kleding te brengen. De vijftien vrijwilligers zoeken dat uit, selecteren wat bruikbaar is, wassen het uit en hangen het netjes in de rekken. Er is ook een afdeling waar speelgoed meegenomen kan worden. Verder is er een deel van de ruimte ingericht voor schoenen en sportkleding. “De kleding is van erg goede kwaliteit. Want zo maak je er iemand echt blij mee.”

Het Kledinghuis wordt maandag 11 maart om 10.00 uur feestelijk geopend. Wilma en Mami verrichten de officiële openingshandeling. Veel buurtbewoners zijn uitgenodigd. Ook het college van de gemeente Epe en de diverse raadsleden zijn op de hoogte van deze heropening. Alette: “We hopen op veel bezoekers. Er zijn hapjes en drankjes voor iedereen. Het wordt een hele gezellige ochtend.” Tot slot poseert ze samen met Mami nog even in de ruimte waar de kleding hangt.

Het Kledinghuis is gevestigd in Huis van de Buurt Bloemfontein aan de De Wetstraat 12c in Vaassen. De openingstijden zijn maandag-, dinsdag-, woensdag-, donderdag- en vrijdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. Dan kan er kleding gehaald en gebracht worden. Lukt dat niet binnen deze periode dan kun je telefonisch contact opnemen met Alette Wagenaar via tel. 06-28787032. Foto en tekst: Dennis Dekker.