Afbeelding
Foto: Dennis Dekker

Veel lokale renners tijdens ‘technische’ Wielerronde van Epe

· leestijd 2 minuten Algemeen

EPE – Langs zoevende wielrenners, ratelende, razendsnel roterende kettingen en klikkende derailleurs. De welbekende jaarlijkse Wielerronde van Epe wordt donderdag 13 juli verreden in het dorpscentrum. 

Mathijs Wagenaar en Marieke van Altena vertellen namens de organisatie wat deze ronde nu eigenlijk zo bijzonder maakt: “Het draait in Epe niet puur om snelheid. Het is vooral een heel erg technisch parcours. Als je weet hoe je bochten moet rijden en als je weet hoe je om moet gaan met ambachtelijk gelegd straatwerk (lees: glad tijdens regen). Zo kun je in Epe het verschil maken.” We zoeven het parcours van ongeveer 1200 meter even langs. De start en finish is pal naast grand-café Cornelis op het horecaplein. Startschot: pang! Vervolgens gaan de renners direct ‘vol op de pedalen’ en draaien ze linksaf de Hoofdstraat op. Daarna is het continu ‘gas geven’ totdat ze linksaf de Gildenweg in zeilen. Aan het eind van die weg slaan ze nogmaals linksaf. De rondweg op. Bam, flits, raas! Op deze Sint Jorisweg worden de renners geconfronteerd met een stukje vals plat. Stoempen! Maar lang nadenktijd is er niet, want het parcours leidt hen rechtsaf de Brinklaan in. In die bocht gaat menigeen bijna plat door de bocht. Meteen daarna is het al weer oppassen geblazen. Na een paar honderd meter moeten ze een link bochtje linksaf slaan. De renners razen met deksels geweld door de Pastorielaan heen en stuiven aan het eind linksaf de Stationsstraat op. Daar is het ‘volle bak gaan’ tot aan de startfinish. Maar voordien nog wel even oppassen voor die ietwat schuine verhoging in het wegdek bij de Brinklaan. “Een zeer technisch parcours dus. Als je goed bochten kunt rijden, dan kun je bij de zes bochten van het rondje misschien wel een halve seconde per bocht pakken. Na tien rondjes kun je in theorie dus zo op 25 à dertig seconden zitten!”

Mathijs en Marieke zijn blij dat de coureurs deze Wielerronde van Epe nog altijd zeer waarderen. “We mogen qua inschrijvingen niet klagen. Er is zo veel te doen op wielergebied, maar menigeen weet het criterium van Epe nog altijd te vinden.” Hoe dat komt? Het duo probeert een verklaring te geven: “Naast dat technische aspect is er in Epe aardig wat prijzengeld te pakken. Naast de honorering voor de eindoverwinning zijn er tijdens de wedstrijd een paar rondecriteria te winnen. Doe je dat goed, dan zit je zo op een paar honderd euro.” Over geld gesproken. Vele lokale sponsors dragen deze koers ook een warm hart toe. “We horen altijd terug dat ze het leuk vinden dat dit sportevenement na al die jaren nog altijd georganiseerd wordt. We zijn de ondernemers dus nog altijd zeer dankbaar voor. Zonder hen was de Wielerronde van Epe er niet. En fietsen leeft echt in Epe.” Dankbaarheid is er natuurlijk ook richting de vele vrijwilligers, aldus Marieke en Mathijs. “De ruim dertig opbouwers die de hekken neerzetten zodat het rondje ontstaat, de twintig parcoursbewakers, de afvaardiging van de EHBO: allen dragen ze mee aan het succes van de Wielerronde van Epe.”

Nog een reden waarom er zo veel wielrenners meedoen? De Wielerronde van Epe is dit jaar één van de vijf koersen die meetelt met het zogeheten Veluweklassement. “Win je dat klassement dan ligt er een extra prijs in het verschiet.” Het onderdeel dat daaraan mee kan doen, heet de Amateurs Elite (tachtig rondjes). “Vanaf 20.00 uur strijden er aardig wat deelnemers uit de regio om de eerste plek.” Mathijs en Marieke noemen uiteraard even de lokale namen en rugnummers. Stijn van Lohuizen uit Heerde bijvoorbeeld. Of Jens Wijnen en Miguel van Tintelen uit Hattem. En Jelle ter Weeme uit Vaassen. “En in het eerste deel van onze Wielerronde van Epe strijden de renners van de zogeheten Sportklasse (veertig rondjes, vanaf 18.30 uur) tegen elkaar.” Ook daar zijn wat lokale talenten te bewonderen, weet het duo. “Rolf Dames en Paul Markerink uit Epe, Michiel Scholten en Michel Warlich uit Heerde. En Bert Jan Hamer en René van der Meulen uit Hattem.”

Komende donderdag is het zo ver. Een deel van het centrum is van 17.00 tot 22.00 uur afgesloten. Om 18.30 uur wordt het eerste schatschot gegeven. Pang! En dan zijn ze los: de eerste deelnemers van de Wielerronde van Epe, editie 2023.

Foto en tekst: Dennis Dekker.