Afbeelding
Foto: Gerben Dalhuisen

Lokale wielrenhelden van start in Koningsronde van Heerde

· leestijd 1 minuut Algemeen

HEERDE- Na twee jaar afwezigheid wordt in Heerde op Koningsdag 27 april de Koningsronde weer verreden, met om 13.30 uur de sportklasse en Masters en om 15.15 uur de elite, beloften en amateurs. 

Onder de beloften twee lokale wielrenhelden: de 20-jarige Stijn van Lohuizen en 18-jarige Jannes Veerman uit Heerde. Het is voor het eerste dat de ronde ook voor de Beloften wordt georganiseerd. “Voor ons is het tevens het eerste criterium dat we in onze eigen woonplaats rijden”, vertellen Stijn en Jannes. “Super leuk natuurlijk en dan ook nog een échte wedstrijd. Veel vrienden en familie zullen langs de kanten staan, dus dat wordt veel zwaaien”, lacht het tweetal. Beide wielrenners rijden voor de IJsselstreek. “Mooi in het groen, dat valt wel op”, zegt Jannes. 

Het parcours is ongeveer 800 meter lang en gaat via Dorpsstraat, Soerelseweg en Stationsstraat weer naar de Dorpsstraat. In totaal worden er 100 rondes verreden, 80 kilometer in totaal. Hoe schatten ze hun kansen eigenlijk in? “Winnen wordt lastig, het niveau is echt wel hoog. Als we top 20 rijden hebben we het goed gedaan. Veel hangt ook af van de positie waar je van start gaat. Het is een snel rondje: snelle bochtensecties, en het is heel smal. Dus achter elkaar rijden en dan zo hard mogelijk! Bij nat weer kan het risicovol zijn, er zijn veel klinkers en dat wordt dan wel glad. Maar bij droog weer is dat prima te doen”, legt Stijn uit.

In totaal zijn er al ‘een dikke honderd deelnemers’ vertellen de heren. “We komen elkaar allemaal vrijwel wekelijks tegen, ieder weekend hebben we wel ergens een wedstrijd.” De wedstrijd in Heerde is de eerste van een aantal rondes die meetellen voor het Veluweklassement. Hierna komen ze onder meer nog in Epe, Elspeet, Nunspeet, Ermelo en Nijkerk in actie. Op basis van de resultaten wordt een klassement opgesteld. Uiteraard hopen de heren hierin hoog te eindigen. En natuurlijk willen ze graag hogerop in de wereld van het wielrennen. “Het zou mooi zijn om opgepikt te worden door een groter team. Je kunt niet anders dan hard je best doen en alles wat binnen je controle ligt, zo goed mogelijk uitvoeren. Klinkt cliché, maar zo is het wel. En je moet ook een beetje geluk hebben.” Op Koningsdag wordt duidelijk of de heren in Heerde het geluk aan hun zijde hebben. De wedstrijd voor de sportklasse en masters begint om 13.30 uur, de elite, beloften en amateurs starten om 15.15 uur.