Foto: in 2019 trad Wilhelmina voor het eerst op bij Kasteel Vosbergen; een groot succes.
Foto: in 2019 trad Wilhelmina voor het eerst op bij Kasteel Vosbergen; een groot succes. Foto: @BEN VAN DAMME

Muzikale tijdreis met Wilhelmina bij Vosbergen

· leestijd 2 minuten Algemeen

HEERDE- 2023 is voor zowel Kasteel Vosbergen als Koninklijk Fanfarekorps Wilhelmina een bijzonder jaar. Het kasteel bestaat liefst 400 jaar en al 125 jaar klinken de muzikale klanken van Wilhelmina. Op zaterdagavond 24 juni smelt dit samen tot een heel bijzonder jubileumconcert bij kasteel Vosbergen. Niet alleen muzikaal neemt Wilhelmina toeschouwers mee op een muzikale reis door de tijd, ook visueel komt historie tot leven met het 4 eeuwen oude kasteel als prachtig decor. 

Dit concert bieden de jubilarissen als cadeau aan de Heerder bevolking aan. Een echt avondje uit, met een leuk programma met goed in het gehoor liggende muziek. Overal is aan gedacht: de stoelen zullen klaar staan, er zijn toiletten en ook de catering (de laatste tegen betaling) wordt verzorgd.

Een concert als dit vergt natuurlijk veel voorbereiding. Jeanne Kamerlingh Onnes, namens kasteel Vosbergen, en Jolanda Disselhorst van Wilhelmina spreken hier enthousiast over. “We hebben al vaker samengewerkt en dat is altijd zo goed verlopen”, vertelt Jolanda. “In 2019 hebben we hier voor het eerst een concert gegeven.” Ook Jeanne spreekt lovende woorden over de samenwerking met Wilhelmina. “Die eerste keer was fantastisch, zo’n prachtige avond met die mooie avondgloed erbij! Ik was heel verrast, dat dit óók fanfaremuziek is.”

Markante momenten

Bijzondere momenten uit de historie van zowel Kasteel Vosbergen als Wilhelmina worden deze avond voor het voetlicht gebracht. En dat gaat veel verder dan alleen maar mooie muziek. Een professioneel opgenomen voice-over, Ron Groothuis, geeft historische informatie, en diverse figuranten zorgen er voor dat u zich in het verleden waant. Eén van die gebeurtenissen is de ingebruikname van het huis in 1623. “Dat wordt een heel leuke opening die men van Wilhelmina nog niet eerder heeft gezien”, verklapt Jolanda. Een ander jaartal is 1715. In dit jaar kocht Alexander van Dedem Vosbergen. “Onze dirigent wist dat er een stuk getiteld De Baron van Dedem is. Dit stuk is gecomponeerd ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van Dedemsvaart. Dat past zo mooi hierbij, echt een cadeautje!”, noemt Jolanda het.

Hoogtepunt

Een bezoek van Koninginmoeder Emma aan Vosbergen in 1921 vormt voor beide dames een hoogtepunt in het concert. Met medewerking van Heerdenaren die de chauffeur en Emma portretteren en de moeder van Jeanne die haar ontvangt. Ook een mooi blok tijdens het concert betreft de periode na de Tweede Wereldoorlog. “Na de oorlog heeft Wilhelmina spontaan een aubade gespeeld bij het gemeentehuis van Heerde. Dit bijzondere moment komt ook terug in het concert, waarbij onder andere het Wilhelmus en muziek uit Soldaat van Oranje de musical wordt gespeeld”, vertelt Jolanda. “Deze avond brengen we naast bekende nummers, ook mooie fanfaremuziek met prachtige, ronde klanken. Zangeres Annelie Franken verleent de 24e muzikale medewerking. “We hebben al vaker met haar samengewerkt en dat is altijd heel leuk. We brengen onder andere Het Dorp van Wim Sonneveld, een nummer dat we ook met het nieuwjaarsconcert samen ten gehore hebben gebracht, maar dat we ook heel mooi vonden passen bij dit event.”

Overal is aan gedacht: de juiste setting, historisch correcte kleding. Tot aan de 24e wordt een en ander nog gefinetuned. Uiteraard vraagt dit financieel ook het nodige. “De Heerder Fondsen en de Matenstichting ondersteunen ons financieel. Daarmee zijn we er nog niet. Er zal deze avond dan ook een melkbus met QR code staan, zodat bezoekers ook een vrijwillige bijdrage kunnen doen.” Jeanne vertelt erg onder de indruk te zijn van de aanpak door Wilhelmina. “Zo professioneel allemaal. Je kunt zien dat jullie veel ervaring hebben met programmeren!”, complimenteert ze Jolanda. “Mocht dit nu een eclatant succes worden, dan kunnen we dit wellicht vaker doen! Bijvoorbeeld volgend jaar, bij Heerde 850?”, oppert Jeanne. Het geeft maar aan hoezeer de samenwerking gewaardeerd wordt én hoe enthouasiast wordt uitgekeken naar de 24e. Een bijzondere avond die u niet mag missen. Het concert begint om 19.30 uur. Heeft u nog vragen, dan kunt u mailen naar: info@wilhelmina-heerde.nl.