Afbeelding
Foto: Nieuwsblad Schaapskooi

Radiogesprekken over Vosbergen

· leestijd 1 minuut Algemeen

HEERDE- In de maand juni zendt RTV794 een unieke serie van vier radiogesprekken van een uur uit getiteld “Het Landgoed Vosbergen en zijn bewoners”. 

Deze gesprekken gaan over de geschiedenis en over de huidige bewoners van het Huis en van het landgoed. Makers van de serie zijn Erik Smit (productie en techniek) en Maria Maas (research en interviews). Beiden zijn medewerkers van RTV794.

Het Huis Vosbergen bestaat dit jaar 400 jaar. Het bijzondere aan het Huis en ook aan het omliggende landgoed is dat beide nog vrijwel in hun oorspronkelijke staat gebleven zijn. Op 15 juni opent het Historisch Museum Heerde een tentoonstelling getiteld: “Vosbergen, 400 jaar”. Het museum van Heerde is gratis te bezoeken. De barones is beschermvrouwe van het museum. Op zaterdag 24 juni treedt in de tuin van Vosbergen het Koninklijk Fanfarekorps Wilhelmina op en zal RTV794 daar rechtstreeks verslag van doen. Uitzendtijden van de radiogesprekken op RTV794: Donderdag 8, 15 , 22 en 29 juni om 19.00 uur. Herhalingen zijn op: vrijdag 9, 16, 23 en 30 juni om 15.00 uur. Na uitzending zijn deze gesprekken te beluisteren op RTV794.nl en op andere platformen.

In de afleveringen praat Maria Maas, met: 

Aflevering 1: Huishistoricus Peter Maas- Geesteranus over de historie van Het Huis Vosbergen. In de afgelopen 400 jaar is er veel gebeurd. Sinds 1715 is het landgoed in bezit van de familie van Dedem. Nu al 9 generaties lang. Peter heeft zich, als vrijwilliger, de afgelopen jaren verdiept in deze historie, en vertelt hierover.

Aflevering 2: Gijs van Dedem, hij is de broer van de huidige bewoonster van Vosbergen en is zeer betrokken bij het landschap en de natuur rondom Het Huis. Samen met vrijwilligers zet Gijs zich in voor behoud van de bomen, de weilanden, en alle fauna die leeft op het landgoed. Tevens houdt hij zich bezig met de administratieve mallemolen die het in stand houden van een Landgoed met zich meebrengt. Ook schuift, net als in aflevering 1, Peter Maas-Geesteranus, weer aan. 

Aflevering 3: Agnes Kamerlingh Onnes, Barones van Dedem. Mevrouw Kamerlingh Onnes woont in het kasteel op Landgoed Vosbergen. Haar dochter Jeanne is ook aanwezig, en vertelt hoe het was om op te groeien op een landgoed. 

Aflevering 4: Wolly Jonkers. Mevrouw Jonkers woont al bijna 50 jaar in het koetshuis, in de voortuin van het kasteel van Landgoed Vosbergen. Samen met haar zoon, Frederik, vertelt zij over haar mooiste herinneringen aan Vosbergen, over het leven op een Landgoed en over haar band met de familie Kamerlingh Onnes.