Afbeelding
.

125 jaar Koninklijk Fanfarekorps Wilhelmina

· leestijd 3 minuten Algemeen

HEERDE- Het Nieuwjaarsconcert is voor Wilhelmina de geslaagde aftrap geweest van een bijzonder jaar. Het Koninklijk Fanfarekorps bestaat dit jaar namelijk 125 jaar. Dat wordt gevierd met een aantal bijzondere concerten. 

Op 13 mei wordt opgetreden in het Wilhelminapark in Wormerveer dat op die dag ook het 125-jarig bestaan viert. Gerben van Norel, voorzitter van de jubileumcommissie: “Op onze socials hadden we ons 125-jarig bestaan genoemd. Vervolgens werden we benaderd door de mensen van het park om mee te werken aan de viering van hún 125-jarig bestaan.” Ook bijzonder: zowel park als het fanfarekorps zijn in 1898 opgericht naar aanleiding van de kroning van Wilhelmina.

Op 24 juni staat het concert bij Vosbergen gepland, in samenwerking met Vosbergen dat dit jaar liefst 400 jaar bestaat. “We zijn volop met de invulling bezig. Idee is om een aantal bijzondere momenten uit de geschiedenis van Vosbergen muzikaal voor het voetlicht te brengen”, vertelt Gerben. “Net zoals Vosbergen een markante plek inneemt in de Heerder samenleving, hopen we dat dat ook mag gelden voor Wilhelmina.” 

Night of the Music

Op 18 november, de oprichtingsdatum van Wilhelmina, vindt het zwaartepunt van het jaar plaats met Night of the Music in de Faberhal. “In het verleden hebben we dit ook georganiseerd met vooraanstaande artiesten als Madeline Bell, Cor Bakker en Laura Fygi. Veel mensen hebben daar nog altijd mooie herinneringen aan”, vertelt Gerben. “We doen dit in de vorm van een projectorkest: leden die de afgelopen jaren zijn gestopt, willen we benaderen om een aantal repetities bij te wonen en mee te spelen tijdens Night of the Music. In de hoop natuurlijk dat dit zo goed bevalt, dat ze mee blijven doen!”

Oprichting 

Koninklijk Fanfarekorps Wilhelmina is opgericht in 1898 naar aanleiding van de kroning van Wilhelmina. “In plaats van de muziek vanuit Epe kwam, is een aantal mensen bij elkaar gekomen om zelf de muziek te verzorgen. Gestart werd met een klein clubje; 12 blazers en 2 slagwerkers. Dat werd direct heel enthousiast ontvangen in Heerde”, vertelt Gerrit van Dijk, voorzitter van Wilhelmina. “De eerste dirigent was de heer B.L. Zimmerman. Hij is 25 jaar de dirigent geweest.” Twee andere markante personen uit de geschiedenis van Wilhelmina waren huisarts Koppen die van 1939 tot 1972 voorzitter was, en dirigent Oling die van 1943 tot 1976 voor het orkest stond. “Een goede dirigent met wie we tot de top van Nederland zijn gekomen. In 1950 bereikten we de vaandelafdeling, de hoogste afdeling die er is. Tot op heden zitten we hier nog steeds in.” 

Hoogtepunten zijn er bijna te veel om op te noemen. Optredens door heel het land, bijvoorbeeld in het Concertgebouw en de Rotterdamse Florahallen, deelname aan het Wereldmuziekconcours, een concertreis naar Frankrijk en zelfs een tv optreden bij een voorloper van de Postcodeloterij. Wat ook niet onbenoemd mag blijven, is VeluweAmuZant. Een buitenconcert dat twee maal plaats vond bij het Heerderstrand. “Als je er zo op terugkijkt, hebben we echt veel bijzondere dingen meegemaakt.”

Tijden veranderen

De huidige bezetting is goed, al kunnen ze altijd meer mensen gebruiken. “Afgelopen week zaten er 41 mensen op het podium, in topjaren liep dat aantal naar de 60”, geeft het tweetal aan. “Tegenwoordig is het lidmaatschap veel vluchtiger. Waar je vroeger echt ergens bewust voor koos, gaat dat nu anders; het aanbod is zo groot. Als je vroeger niet kwam opdagen, stapte het illustere duo Koppen en Oling in de auto om te kijken waar je was. Nu hoef je dat niet te doen”, lacht het tweetal. Natuurlijk vinden ze dat jammer. “Als Fanfarekorps neem je een belangrijke plaats in de maatschappij in. Voor heel veel mensen is het vanzelfsprekend dat bij evenementen als een Avondvierdaagse, Sintintocht of Koningsdag muziek wordt gespeeld”, zegt Gerrit. “Tijdens de Coronaperiode kregen we toestemming om met Kerst te spelen bij Brinkhoven en Wendhorst, in kleine groepjes. Dat was heerlijk om zo iets te kunnen doen voor de samenleving.” Met verschillende initiateven wordt geprobeerd om mensen voor muziek te laten kiezen. “Zo is er bijvoorbeeld de Wilhelmina band. Waar je normaal gesproken eerst een aantal diploma’s moet behalen om mee te kunnen spelen met het orkest, kun je hier gelijk meespelen met de groep. En we hopen dus dat bij Night of the Music oud-leden mee zullen spelen en blijven hangen.”

Zorgen over financiën

Uiteraard is het 125-jarig bestaan een groot feest, maar dat betekent niet dat er geen zorgen zijn. “Met een ledenaantal dat daalt en stijgende kosten, zoals de dirigent, zaalhuur, instrumentarium en bladmuziek, is de financiële situatie wel zorgelijk. Daarnaast zien we ook de opbrengsten van de oud papier inzameling kelderen. We hebben wel een spaarpotje, maar dat is niet oneindig”, zegt Gerrit. “Voor de concerten zijn we daarom nog op zoek naar sponsoren. Er komt heel veel kijken bij een optreden en we willen ook echt kwaliteit leveren, maar daarvoor hebben we wel financiële ondersteuning nodig.”

Gerben is 37 jaar lid van Wilhelmina, Gerrit al 61 jaar. Gevraagd naar de charmes van Wilhelmina benadrukken beiden, naast de liefde voor muziek maken, het sociale en maatschappelijke aspect. Gerben: “Samen met anderen bezig zijn met muziek Die donderdagavond is ook heilig, die is echt gereserveerd voor Wilhelmina!” Gerrit: “En het mooie is: van een 11-jarige tot 80-jarige zitten we bij elkaar om samen te spelen. Waar zie je dat nu nog?!” Het antwoord moge duidelijk zijn: bij het jubilerende Wilhelmina! Zet de bovengenoemde data dus vast in uw agenda. Wie meer wil weten over het fanfarekorps kan een kijkje nemen op www.wilhelmina-heerde.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding