Afbeelding
.

Onthulling kunstwerk en watertappunt

· leestijd 2 minuten Algemeen

HEERDE- Vrijdag vond de onthulling plaats van het kunstwerk en watertappunt in de tuin van Villa Jacoba in Heerde. Kees Hoogink - die samen met zijn vrouw Els het beeld en de kosten van het onderhoud van het watertappunt en het benodigde water heeft gesponsord - mocht de officiële handeling verrichten.

Voorafgaand vertelde Frank Drost, voorzitter van Visit Heerde, in een volle Villa Jacoba over de totstandkoming van het hele project. Het idee komt voort uit het project De Nieuwe Winkelstraat. Net als in Wapenveld zou ook in Heerde een watertappunt moeten komen. Han Lammers werd gevraagd om hierbij een kunstwerk te maken om het zo meer te laten opvallen. “Er heeft heel wat water door de IJssel moeten stromen voor het zo ver was”, aldus Drost. Onder meer veroorzaakt door de verschillende lockdowns, zoektocht naar een geschikte plek, het komen tot het definitieve ontwerp en het regelen van het financiële gedeelte. Uiteindelijk is het plan in samenwerking met Visit Heerde en de Heerder Historische Vereniging verder uitgewerkt. Het Heerder Historisch Museum krijgt een extra ruime entree via de tuin van Villa Jacoba en wordt zo meer onderdeel van het centrum van het dorp Heerde.

Kunstwerk

In de tuin staat nu een modern gestileerd beeld van de Heerder kunstenaar Han Lammers, gemaakt in samenwerking met Harry van Ommen. Lammers kreeg als opdracht mee dat de Heerder symbolen en ook een link met water in het kunstwerk moesten terugkomen. “Ik werk geometrisch en abstract, die vertaalslag viel niet mee”, zegt hij daar zelf over. “Het beeld ‘3-4-5’ is afgeleid van Pythagoras. 3 staat ook voor het aantal gebruikte symbolen; de 2 schapenkoppen, de ossenkop en de ploeg. 4 staat voor de vier kernen van de gemeente. 5 staat voor de vier staanders en het kunstwerk zelf. Het tracé van zink om het kunstwerk verwijst weer naar het bekenstelsel. Het open deel staat voor het open karakter van de gemeente”, gaf hij als uitleg bij het beeld. Over de gekozen locatie: “Dit is de perfecte plek. Het watertappunt, het kunstwerk en de villa vormen een waanzinnig sterke combinatie en een mooie entree naar de villa.”

Als dank voor hun sponsoring kregen Kees en Els Hoogink van de kunstenaar een kleine uitvoering van het kunstwerk. “In 2024 wonen wij 40 jaar in Heerde, met veel plezier. Wij voelen ons verbonden met Heerde”, vertelde Kees Hoogink, oud-eigenaar van Hegin, over hun beweegreden. Hij vertelde over de grote brand die Hegin ooit trof. “We hebben toen veel medewerking van de gemeente gehad en een grote betrokkenheid van de gemeenschap ervaren. In 2021 hebben we het bedrijf verkocht. Toen we hoorden van deze plannen, leek het ons een mooie manier om onze dankbaarheid op deze manier te tonen en het op te dragen aan de gemeenschap.” Wethouder William van Ommen noemde het mooi dat het initiatief vanuit de samenleving tot stand is gekomen. “Het toont de betrokkenheid van de samenleving en het belang dat zij aan kunst en levendigheid toekennen. Een mooi contrast ook: het moderne kunstwerk met de authentieke villa.” Van Ommen sprak over ‘waardevolle toevoeging aan de kunstcollectie van de gemeente’. “En hopelijk vinden zo ook meer mensen de weg naar Villa Jacoba.”

Watertappunt en luisterbankje

Naast het kunstwerk is er een watertappunt geplaatst, waar bidons of andere waterdragers gevuld kunnen worden met vers drinkwater, en er is een Luisterbankje in de tuin geplaatst. Op dit Luisterbankje kunnen met de smartphone twee QR-codes uitgelezen worden. De kunstenaar zelf vertelt dan meer over het beeld en de andere QR-code opent een verhaal over Villa Jacoba en het museum. Het watertappunt is geschonken door de Stichting de Waterrijke Veluwe en het bankje door de gemeente Heerde. De infrastructurele werkzaamheden in de tuin zijn op hun beurt gesponsord door de gemeente Heerde, de familie H. Matenstichting, de Adriana Hoogenboomstichting en Koetzier Groen & Infra. Deze laatste staat ook voor de uitvoering van de benodigde werkzaamheden. Het aanlichten wordt verzorgd door Electro World Van Aarst. Aart van Ommen heeft de “bouwplanning” voor zijn rekening genomen en gezorgd voor een gestroomlijnd en succesvol proces. 

Afbeelding