Afbeelding
.

Cultuur Historisch Museum Oene opent op nieuwe locatie

· leestijd 1 minuut Algemeen

OENE- Zaterdag vond de officiële opening plaats van het Cultuur Historisch Museum Oene op de nieuwe locatie in het Kulturhus aan de Dorpsstraat 16a in Oene. Na een welkomstwoord door Dikkie Huiskamp, voorzitter van het museum en collectiebeheerder, verrichtte wethouder Van Loon de opening. 

Zeven jaar geleden ging het museum van start aan de Houtweg, bij Ria Koert van Atelier de Witte Pimpernel. Nu zij aangaf de ruimte graag weer zelf te willen gebruiken, moest een nieuw onderkomen worden gezocht. Voor haar gastvrijheid werd Ria bedankt met bloemen. “Uiteindelijk kwamen we uit bij het Kulturhus. Met Triada, de eigenaar, kwamen we er snel uit”, vertelt Dikkie. “We hebben hier ongeveer 42 vierkante meter tot onze beschikking. Het is een ruimte boven, en helaas is er nu nog geen lift. Dat is wel een grote wens van ons, dus hopelijk kan de wethouder dat op het gemeentehuis doorgeven”, zei Dikkie met een knipoog tegen de aanwezigen. In haar openingswoord gaf wethouder Van Loon aan dat het museum nu letterlijk en figuurlijk in het hart van Oene zit. “Het museum heeft wel 3000 voorwerpen, en aan al die voorwerpen zitten weer vele verhalen vast. Het zijn die verhalen die ons verbinden.” Vervolgens mocht de wethouder een filmpje instarten waarin te zien was dat inwoners uit Oene in 1965 naar het Groene kruisgebouw gingen. 

Nieuwe expositie

Na de opening gaf An Boltjes, voormalig hoofd wijkverpleging, een lezing over het wel en wee van het Groene Kruis in Oene. Aansluitend kon de nieuwe expositie Gezondheidszorg in Oene worden bezocht. De expositie toont vele foto’s, documenten en voorwerpen die te maken hebben met de gezondheidszorg. Daarnaast zijn de vaste exposities te bewonderen: Oene in oorlogstijd, waaronder de vliegtuigcrash van juni 1944 en het bombardement van maart 1945, en Zuivelfabriek De Hoop. “En iedere keer laten we weer wat anders zien. We hebben 3000 voorwerpen, die kunnen we immers niet allemaal tegelijk laten zien!”, zegt Dikkie. “Daarnaast hebben we in de vitrine een wisseltentoonstelling, dit keer eierdoppen van Gerrie Mudde.” Aanstaande vrijdag 24 maart opent het museum weer de deuren voor het publiek. Openingstijden zijn vrijdag en zaterdag van 13.30-16.00 uur. Ingang museum achterzijde Horthoekerweg tussen 12-1 en 14.