Afbeelding
Foto: .

Pand gezocht voor duurzaam initiatief Ruilwinkel Shop4nop

· leestijd 2 minuten Algemeen

EPE- Drie jaar zit de Ruilwinkel Shop4nop aan de Oenerweg 63 in Epe. De winkel is zo succesvol dat de ruimte te klein is geworden. 

Initiatiefnemer Miranda Radstake is daarom op zoek naar een andere grotere plek. “We hebben wel anderhalf keer zoveel ruimte nodig.” Miranda wil heel graag met andere ondernemers die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan, gezamenlijk een pand huren. “Er zijn zoveel kleine ondernemers die hetzelfde probleem hebben als wij dat het moeilijk is om een goede ruimte te vinden. Ik ben op zoek naar meerdere ondernemers die duurzaamheid belangrijk vinden. Ik heb nu twee andere ondernemers die van binnenuit met mensen aan de slag gaan; een schoonheidsspecialiste en een kapster. Iemand die horeca zou willen doen, is ook van harte welkom om aan te sluiten. Met bijvoorbeeld vegetarisch eten dat voor iedereen toegankelijk is want dat is onze winkel ook.” Miranda ziet het al helemaal voor zich: “Ik wil graag met een collectief bestaande uit meerdere kleine ondernemers een plek creëren op het gebied van duurzaamheid. Met plek voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die op een laagdrempelige manier weer kunnen re-integreren om waar mogelijk door te groeien naar een betaalde functie elders. Dat kan door middel van begeleid of zelfstandig vrijwilligerswerk. Je krijgt dan de tijd om te kijken waar je hart ligt”, legt ze uit. 

Shop4nop

“De ruilwinkel is een prachtig concept dat ik run met ruim 20 vrijwilligers. Drie ochtenden in de week en een woensdagmiddag in de maand zijn we geopend.” Het concept is simpel maar doeltreffend; als je artikelen in brengt, krijg je stempels retour. Die stempels kun je weer inleveren voor andere artikelen in de winkel. “Alles wat je ziet in de winkel mag je komen ruilen. Bijvoorbeeld kleding in de kast die je zelf niet meer aandoet. De vrijwilligers bepalen de waarde van de artikelen.” Sinds een jaar is de winkel ondergebracht in een stichting onder de noemer Hakuna Matata. “De plek waar alle wegen samen komen.” De stichting heeft momenteel de beschikking over subsidies en fondsen. “We hebben een Anbi registratie waardoor giften aftrekbaar zijn van de belasting.” De ruilwinkel heeft een drietal doelen. “De eerste is natuurlijk duurzaamheid. Spullen krijgen een tweede leven bij iemand anders. Daarnaast werken er een aantal mensen vanuit werkleerbedrijf Lucrato bij ons die we begeleiden in hun ontwikkeling binnen een re-integratie traject en middels de koffietafel bieden we een stukje ontmoeting. Er is veel eenzaamheid maar door gratis koffie en thee aan te bieden en een praatje te maken, kunnen we dat bestrijden”, vertelt Miranda enthousiast. De oudste vrijwilliger is 80 jaar en de jongste 20. “De mevrouw van 80 ontmoette ik bij mijn ruilkast van waaruit dit idee begonnen is. Ik nodigde haar uit om eens koffie te komen drinken in de winkel. En momenteel komt ze een keer in de maand als vrijwilliger hier.” Ook onderling krijgen de vrijwilligers een band. “Je merkt dat iedereen omkijkt naar elkaar en het is mooi om te zien dat wij daar een onderdeel van mogen zijn.” Ze benadrukt dat de ruilwinkel een middel is en geen doel. “Het doel is dat mensen de best versie van zichzelf worden en daarbij geven we ze een steuntje in de rug.” Ben je enthousiast geworden? Weet je een beschikbaar pand? Wil je je als ondernemer aansluiten bij de duurzaamheidsgedachte van Miranda? Of draag je het initiatief een warm hart toe en wil je het financieel ondersteunen? Neem dan contact met haar op! Miranda Radstake, tel. 06-30884265 Info@stichtinghakunamatata.nl Bankrekeningnummer: NL79RABO0320278956 ANBI: 863491455. Schroom ook niet om met een mooi duurzaam plan langs de winkel te komen. De winkel is geopend op woensdag, donderdag en vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur en de eerste woensdag van de maand van 13.00 tot 16.00 uur. Wees welkom!