Afbeelding
.

Dominee Weststrate neemt afscheid

· leestijd 3 minuten Algemeen

HEERDE- Na bijna 42 jaar neemt ds. Sjaak Weststrate afscheid als predikant in de Bond van Vrije Evangelische Gemeenten in Nederland en de Vrije Evangelische Gemeente Kruiskerk Heerde in het bijzonder. Op zaterdag 17 september is er gelegenheid voor ontmoeting tussen 16.00 uur en 18.00 uur in de Bovenzaal van de Kruiskerk B. van Dijklaan 3, Heerde. Op zondagochtend 18 september gaat ds. Weststrate voor in zijn afscheidsdienst.

Toen ds. Weststrate in 1981 zijn opleiding had afgerond, kon hij kiezen uit vier verschillende plaatsen: het werd Heerde. “Het gevoel was hier direct goed”, zegt hij daarover. Na tien jaar vertrok hij – “je moet nooit in je eerst gemeente blijven” – om vervolgens 4 jaar in Bussum te staan en 6 jaar in Nijverdal. “In het laatste jaar daar werd ik gevraagd om één dag in de week stand-by te staan in Heerde. Daaruit vloeide de vraag voort of ik niet terug wilde komen. Prima zei ik. Maar ik kom niet terug; ik begin opnieuw. Ik was veranderd, de gemeente ook. We hebben een nieuwe start gemaakt met de blik op de toekomst. Ik had ook echt het gevoel dat dit de plek was waar ik wilde bouwen aan de gemeente.” Dat bouwen komt onder andere terug in de groei van de gemeente van 180 leden in 1981 tot de 950 leden vandaag de dag, en in de verbouwingen en uitbreiding van het kerkgebouw. “Maar het bouwen vond ook plaats in en tussen de mensen”, zegt de predikant, die benadrukt dat de groei van de gemeente niet alleen op zijn conto is toe te schrijven. “Deze gemeente heeft altijd een open uitstraling gehad. Er was áltijd grote betrokkenheid als het gaat om inhoud en geloof. Ik vind het ook mooi hoe de gemeente altijd naar buiten is getreden en de verbinding met de regio heeft gezocht. Denk bijvoorbeeld aan de kerstmarkt die jaarlijks op het dorp wordt gehouden. Dat verklaart wellicht de aantrekkingskracht van de gemeente.” 

En zoals de gemeente zich ontwikkelde, zo veranderde ook de predikant in de loop der jaren. “Uiteraard zou ik bijna zeggen, het zou niet goed zijn als het niet zo was. Een paar jaar geleden waren we de zolder aan het opruimen en toen kwam ik oude preken tegen. ‘Gooi maar weg’, zei ik toen. Een preek is een tijdmoment, een jaar later kan het weer heel anders zijn. Je moet met de tijd meegaan. Het evangelie blijft hetzelfde, maar de vertaalslag die je maakt: die verandert steeds”, aldus Weststrate. Verschillende momenten uit zijn loopbaan zijn hem bijgebleven. Zo was ds. Weststrate betrokken bij de oprichting van de lokale omroep. “Het evangelie is voor iedereen en kon zo bij de mensen worden gebracht.” Pastoraal gezien denkt Weststrate dan onder andere terug aan de MKZ crisis en het gezin uit de gemeente dat omkwam bij de vliegramp in Tripoli. “Dat heeft enorm veel impact gehad, dat staat nog op het netvlies gebrand.” En meer recent natuurlijk de Coronapandemie. “Ik bevond me in de gelukkige omstandigheden dat ik iets kon doen voor de mensen. Ik kon de mensen helpen hun verdriet een plek te geven, helpen bij het rouwen, hulp bij praktische zaken, en gewoon ook luisteren naar mensen. Ik voelde me begenadigd.” Tegelijkertijd vond Weststrate het moeilijk om in een lege kerk te moeten staan, of met een kleine groep mensen die niet mocht zingen. “Al zei ik ook altijd: we komen hier door heen” Het valt op dat de predikant zaken veelal van de positieve kant bekijkt. “Zo ben ik gewoon en daar gaat het in de Bijbel uiteindelijk ook om. Het volk Israël zat in ballingschap, maar de profeet zei ‘het komt goed’. Van ballingschap naar herstel, van dood naar nieuw leven: dát is het verhaal waar we het elke zondag over mogen hebben. Zeker in Coronatijd was het ook mooi dat we dit verhaal hadden om te delen; de doorkijk naar licht en perspectief.” 

Het afscheid stond eigenlijk gepland voor vorig jaar, bij de viering van zijn 40-jarig ambtsjubileum. “Maar we zaten midden in Corona en de zoektocht naar een opvolger was nog gaande. Wie zorgt er dan voor de gemeente? Op verzoek van de gemeente ben ik daarom nog even doorgegaan, maar wel terug geschaald qua werk. Het pastoraat ben ik volop blijven doen, maar mijn vliegtuig vloog als het ware steeds lager. Het heeft míj uiteindelijk ook geholpen. Anders had ik ‘patsboem’ moeten stoppen. Nu ben ik echt naar het afscheid toegegroeid.” Helemaal afscheid nemen doet de predikant niet: “Ik blijf lid van de gemeente en zal nog regelmatig voorgaan in kerken.” Het thema voor zijn afscheidsdienst heeft Weststrate al in zijn hoofd. “Een terugkerend onderwerp uit de Bijbel is dat we ons gedragen mogen weten, het beeld van de adelaar die ons op zijn vleugels draagt. Dat wil ik graag delen!”