Afbeelding
.

Situatie op Lesbos ‘mensonterend’

· leestijd 1 minuut Algemeen

HEERDE- De werkgroep die zich vanuit de Kruiskerk in Heerde bezig houdt met de situatie op Lesbos, krijgt de nodige vragen op zich af. 

“We hoeven na de vele beelden van tenten waar het water doorheen loopt, niet meer te vertellen dat de situatie ronduit mens-ont-erend is”, aldus Marijke Westrate. “De dreiging van Corona, de dreiging van een winter die er aan zit te komen en...het wachten...het eindeloos wachten. De hulpverlening die bijna illegaal het werk moet doen. Stiekem en soms in de nacht, tegengewerkt door de overheid. Nog steeds zijn de sanitaire voorzieningen een puinhoop en is er veel te weinig eten en moeten mensen eindeloos in de rij staan. We hoeven ons niet af te vragen wat dit met mensen doet. Zorg over fysieke en psychische conditie van veelal mensen op de vlucht, die toch al te maken hebben met traumatische ervaringen.” 

In een update geeft ze aan dat Elly Bens en Sjanet Heins hier voor een paar weken zouden zijn. “Zij kunnen helaas niet terug naar Lesbos omdat zij daar gelijk in huis vast zitten. Op dit moment kunnen ze hier meer van betekenis zijn dan ter plekke. Sowieso gaat alles moeizaam met een totale lockdown op Lesbos. Ik hoop in december met een uitgebreidere update te komen met meer info.”Geld blijft zo nodig voor de voor ons ‘gewone’ , maar daar o zo noodzakelijke basisbenodigdheden als voeding en toiletartikelen. 

Adressen zijn onveranderd: PTW Bens met bankrekeningnummer NL27 INGB 0004 6101 38 ovv projecten. Dit kan ook nog steeds via: M.P. Weststrate-Feenstra   NL39INGB0006708905 o.v.v. Lesbos 2019. “Op dit moment ligt de focus in Heerde even op het naderende transport van de container met spullen. Van alle kanten komen deze; van Terschelling tot Amersfoort en Noord Holland. Een container kan worden gevuld en er moeten zelfs (vooral zomerkleding) blijven staan voor het volgende transport. Het is zo fijn dat we samen iets van verschil hebben kunnen maken”, aldus Marijke Weststrate.

Afbeelding