Afbeelding
.

Boerenbruiloft bij Hagedoorns Plaatse

· leestijd 1 minuut Algemeen

EPE- Een bijzondere gebeurtenis bij Veluws Museum Hagedoorns Plaatse: hier vond vrijdag een echte boerenbruiloft plaats, zoals dit vroeger plaatsvond, maar dán met kinderen. In dit geval groep 3/4 van CBS de Goede Herder - vanaf 1 augustus CBS de Lichtbron – uit Wapenveld. 

De Boerenbruiloft is onderdeel van “Reizen in de Tijd”, een educatief programma van Hagedoorns Plaatse dat mede georganiseerd is door Cultuurplein Noord Veluwe. Toen het museum door Cultuurplein Noord Veluwe benaderd werd met de vraag of ze iets met het thema huwelijk konden, werd positief gereageerd. “Maar dan wel op onze manier, een échte boerenbruiloft”, begint Joop Egeter te vertellen. Hij is secretaris van het bestuur en tevens coördinator educatie. Het bleek een schot in de roos: “Het viel enorm in de smaak bij de scholen. In totaal zijn hier nu al zo’n 45 boerenbruiloften geweest.” 

Eén van de succesfactoren is volgens Joop de kledij. “De kinderen verkleden zich als echte boertjes en boerinnetjes, het bruidspaar ziet er schitterend uit. En er is zelfs een echte Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (BABS) die het huwelijk voltrekt”. Kinderen dansen en zingen o.a. “de Driekusman”, er is een harmonicaspeler voor de begeleiding en een aangespannen paard en wagen voor de trouwfoto’s. Kortom: aan alles is gedacht. “Op school vindt al een stuk voorbereiding plaats. Kinderen krijgen uitleg over wat het huwelijk bijvoorbeeld precies is en ze maken ook een boog. Fantastisch om dan hier te zien hoe ze er helemaal klaar voor zijn. Dat enthousiasme van de kinderen is prachtig”, glundert Joop. “Én het heeft ook nog eens een educatief karakter, we brengen een beetje cultuur bij.” 

Vanwege het succes, heeft het museum het plan opgevat om ook een klein aantal scholen buiten de regio Noordoost Veluwe te benaderen met dit leerzame aanbod.

Afbeelding
Afbeelding