Afbeelding
.

Hagedoorns Plaatse opent deuren met nieuwe tentoonstelling

· leestijd 2 minuten Algemeen

EPE- Een mooie dag zaterdag voor het Veluws Museum Hagedoorns Plaatse aan de Ledderweg 11 in Epe: niet alleen konden de deuren van het museum weer worden geopend, ook werd door wethouder Aalberts de nieuwe tentoonstelling ‘Het boerenleven op de noordoost-Veluwe van 1700 tot nu’ geopend, tevens het thema voor dit jaar. 

Na twee bewogen jaren waren alle aanwezigen blij dat er eindelijk weer een begin kon worden gemaakt aan een leuk seizoen. Er werd uitgebreid stil gestaan bij het vele werk dat in die twee jaren is uitgevoerd. Want ondanks alle coronaperikelen heeft het team van het museum zeker niet stil gezeten. Het museum is grondig onder handen genomen. Zo kreeg de museumwinkel een make-over en de inrichting van het tentoonstellingsgebouw is vernieuwd. Met resultaat: het museum ziet er tiptop uit. Directeur Patrick Reeuwijk heeft twee jaar moeten wachten op zijn eerste opening. “De afgelopen twee jaar ben ik druk geweest om diverse fondsen de zakken leeg te kloppen”, lachte hij. “Ook hebben we bijdragen mogen ontvangen van onder meer provincie Gelderland en gemeente Epe. Dankzij al deze hulp hebben we deze tentoonstelling voor elkaar gekregen en zijn er ook prachtige nieuwe vitrines gekomen. En ik durf te beweren dat het ontzettend mooi is geworden!” De afgelopen periode zijn, meer op de achtergrond, nog meer mooie dingen ontstaan. Zo is het museum een samenwerkingsverband aangegaan met een aantal Duitse Musea. De tentoonstelling over ‘De Poppen van Juliana’, in 2019 in Epe te zien geweest, is op reis gegaan naar Duitse musea en heeft daar vele bezoekers getrokken. Zoals het nu lijkt zal deze tentoonstelling binnenkort ook te zien zijn in Hoeksche Waard. Een ander project betreft de samenwerking met het LVR Niederrheinmuseum in Wesel. Voor de tentoonstelling ‘Een rivier die ons verbindt’ heeft dit museum diverse objecten van Veluws Museum Hagedoorns Plaatse in bruikleen gekregen.

Historie van het boerenleven

Aan de tentoonstelling ‘Het boerenleven op de noordoost-Veluwe van 1700 tot nu’ heeft het gelijknamige boek van Henri Slijkhuis ten grondslag gelegen. “Hij is onze steun en toeverlaat geweest. Hij heeft veel tips gegeven en we hebben ook een en ander ‘gestolen’ uit zijn boek”, aldus de directeur. “De tentoonstelling is daarnaast extra aantrekkelijk gemaakt met miniaturen en prachtige diorama’s”, vertelt Patrick Reeuwijk. Op Hagedoorn Plaatse gaan ze overigens het gehele jaar aan de slag met het boerenleven van de afgelopen eeuwen. Zo staat op 20 augustus een Historische Landbouwdag gepland bij het museum. “Zo laten we steeds meer zien hoe het leven er toen uit zag. Een compleet ander tijdperk. Dat vinden onze bezoekers juist ook zo bijzonder, ze gaan terug in de tijd.” Wethouder Aalberts benoemde in zijn openingswoorden hoe groot de wereld is, maar ook hoe we in een mum van tijd – dankzij moderne technieken – weten wat er elders op de wereld gebeurt. “Ook de wereld van de landbouw is enorm groot. Er wordt over de hele wereld gesleept met producten. Hoe anders was dat vroeger. Toen de wereld nog zo klein leek, en alles van dichtbij zo groot.” Wat de wethouder betreft mocht dat wel weer terug komen. “Het is een geschiedenis die het verdient om verteld te worden. De waarden die het toont, zijn waarden waar we van kunnen leren.” Meer aandacht voor het kleinschalige, lokaal verbindingen leggen; directeur Patrick Reeuwijk sloot zich er graag bij aan. Het museum richt op een ontwikkeling ‘van verzamelingen naar museale verhaallijnen’. “We willen verhalen vertellen en juist ook de jongere generatie daarin meenemen, laten zien hoe landbouw anders kan.” Als dank voor de opening ontving wethouder Aalberts een Kiekcadeau. Een nieuw cadeauproduct met uiteenlopende inhoud, gecreëerd naar een idee van de vrijwilligers, om niet alleen het museum maar de gehele gemeente te promoten.

Afbeelding
Afbeelding