Afbeelding
.

Dirk maakt bijzondere reis per brommer

· leestijd 1 minuut Algemeen

WAPENVELD - Dirk van Doesburg uit Wapenveld is zondag vertrokken voor een bijzondere reis. Ter nagedachtenis aan zijn vrouw Henny reist hij per oldtimer brommer af naar Malaga in Spanje. Een paar dagen voor zijn vertrek spraken we hem. “Vorig jaar is mijn vrouw overleden, nadat ze bijna twee jaar is ziek geweest. We waren bijna 43 jaar getrouwd”, begint hij te vertellen. Sinds haar overlijden is hij een beetje zoekende in het leven. “Ik hoop mezelf weer een beetje terug te vinden, mijn leven weer op de rit te krijgen.” Het plan is om af te reizen naar Malaga en daar een tijdje te verblijven. Vrienden van zijn zoon wonen hier en hebben woonruimte ter beschikking gesteld. Mogelijk vervolgt Dirk daarna zijn reis naar Portugal. 

De route heeft hij wel in zijn hoofd. “Maar daar kan ik ook zo van afwijken”, vertelt hij. “Wel zal ik de eerste overnachting in Gent doen, waar ook een vriend van mijn zoon woont. Per dag hoop ik ongeveer 300 kilometer te reizen, en wellicht nog een rustdag tussendoor. Een dag of tien ben ik zo onderweg.” En dan is het nog hopen dat hij geen pech krijgt. “En mocht er wat gebeuren, dan heb ik ondersteuning van een Honda dealer uit Zwolle die ik kan bellen voor onderdelen.” Maar Dirk ziet het positief in op dat vlak. Hij omschrijft zijn Honda Benly als superdegelijk en de ‘Rolls Royce onder de oldtimer brommers’. “Het is een oldtimer uit de jaren zeventig. Ik heb deze al wel twintig jaar en heb er al zo veel op gereisd. Ik rij ook wel motor, maar deze reis wil ik echt met de brommer doen. Dat lijkt me heel bijzonder.” 

Samen op pad

Samen met zijn vrouw Hennie, die ook een brommer had, heeft hij heel wat tochten gemaakt. “Zodra het een beetje mooi weer was, gingen we op pad”, vertelt Dirk. “Ze is zelfs begraven met de bromfiets; haar kist hadden we op een soort kar achter de bromfiets gedaan. Zoveel betekenis heeft het.” Dirk praat met veel liefde en warmte over zijn overleden vrouw. “Echt, er gaat geen moment voorbij dat ik niet aan haar denk.” 

Dirk heeft twee zoons en die steunen hun vader volledig bij dit avontuur. Dat doet hem zichtbaar veel. Ook de steun van anderen. “De 4taktwinkel uit Zwolle bood spontaan een stukje sponsoring aan. Een vriend van me heeft me benzinegeld gegeven, genoeg om in malaga te komen. Ook zoveel andere mensen, zonder te vragen staan ze voor me klaar. Dat doet me echt wat”, zegt Dirk emotioneel. “Mensen gunnen me dit, kennen het verhaal.” Een groots afscheid bij zijn vertrek, dat wil Dirk niet. “Ik trap ‘m aan en zie wel.” Dirk houdt zijn belevenissen bij op het Instagramaccount Mymopedjourney.