Afbeelding
Foto: Benno Wonink

Arioso bestaat 30 jaar

· leestijd 2 minuten Algemeen

HEERDE- Gemengd koor Arioso viert dit jaar het dertigjarig bestaan. Dat wordt uiteraard gevierd en u kunt daar bij zijn. Op zaterdag 20 april vindt een gratis toegankelijk familieconcert plaats in de Ontmoetingskerk.

Joke Bouwman, lid van de muziekcommissie, en dirigente Jenny van Ark stonden dertig jaar geleden aan de wieg van Arioso. “Ik had tien jaar gezongen bij Ichtus, maar dat was meer op jongeren gericht. Ik wilde graag blijven zingen, en dan liefst in Heerde, maar wist niet goed bij welk koor. Toen opperde Jenny om iets nieuws te beginnen. Als ik de mensen kon vinden, wilde zij wel dirigeren.” Uren spendeerde Joke aan de telefoon om mensen te polsen waarvan ze wist dat die iets met zingen hadden. Het resultaat: op de informatieavond kwamen wel zestig mensen af waarvan een veertigtal zich ook daadwerkelijk aanmeldde. “We hebben zelfs mensen moeten teleurstellen, omdat we ons specifiek richtten op leden in de leeftijd van 30 tot 55 jaar, om niet in het vaarwater van andere koren te komen. Dat hebben we in de loop der jaren overigens meer losgelaten.” 

Gemengd koor

“Veel mensen denken dat we een christelijk koor zijn, maar dat is niet zo; we zijn een gemengd koor dat ook christelijke liederen zingt”, verduidelijkt secretaris Mieke Drexhage. “Zo werken we bijvoorbeeld jaarlijks mee aan een dienst op Groot Schuylenburg en bij verschillende kerkdiensten. Bij concerten zingen we vaak meer hedendaagse muziek, omdat dit het meest populair is.” Joke, Jenny en ongeveer een 15 andere leden zijn al vanaf het begin bij Arioso. Heel trouw dus. “Arioso is een heel gezellig koor, waarbij het sociale aspect heel belangrijk is”, zeggen de dames daarover. “We zijn er voor elkaar en kijken naar elkaar om. In coronatijd, ook voor Arioso een spannende tijd, hebben we ook hard gewerkt aan die onderlinge verbinding. Regelmatig een bericht naar de leden, kaartjes blijven sturen naar jarigen, noem maar op.” Hoe belangrijk het sociale aspect ook is: het zingen staat natuurlijk centraal. “Zingen verbindt echt. Het geeft je ook ruimte en licht in jezelf; als je zingt, hoef je je nergens om druk te maken”, zegt Mieke. “Zingen is ook heel gezond. Het vraagt energie, maar je krijgt er zo veel meer energie voor terug”, voegt Joke toe. “Daarbij heeft Jenny de wind er goed onder. Zij stimuleert ons altijd weer en is super enthousiast!”

Blijven zingen

Hoogtepunten waren er zeker. Genoemd worden onder andere de concerten met grote namen als Marco Bakker en Pearl Jozefszoon, bijzondere workshops, studieweekenden en optredens op mooie locaties als de Eusebiuskerk in Arnhem. En daar hoopt het duo nog vele momenten aan toe te voegen met het koor. Belangrijk aandachtspunt daarbij is en blijft het aantrekken van nieuwe, en met namen ook jonge, leden. “We werken nu regelmatig met projectkoren en dat gaat heel succesvol. We hopen dat dit blijvend nieuwe leden oplevert”, vertelt Mieke. “We hopen nog heel lang te kunnen blijven zingen met elkaar. Wie dat ook leuk lijkt, is van harte welkom om een keer aan te sluiten bij een repetitieavond op de dinsdag van 20.00-21.45 uur in De Heerd.” Of hoor en zie het koor live in actie tijdens het familieconcert op zaterdag 20 april in de Ontmoetingskerk aan de Kanaalstraat 21 te Heerde. Medewerking wordt verleend door dirigente Jenny van Ark, diverse muzikanten en de presentatie is in handen van Mirjam Bouwman. Het wordt een ‘Reis door de tijd’, waarbij geput wordt uit het repertoire van de afgelopen dertig jaar. Welkom vanaf 14.30 uur . Ook kinderen zijn van harte welkom. En voor een hapje en drankje wordt gezorgd. Kijk voor meer informatie op www.arioso-heerde.nl