Afbeelding
.

Hoe wil jij 850 jaar Heerde vieren?

· leestijd 2 minuten Algemeen

HEERDE- Achter de schermen wordt er druk gewerkt aan het jubileumjaar 2026, dan bestaat Heerde maar liefst 850 jaar. En dat is wel een feest waard! 

Een initiatiefgroep - bestaande uit 17 leden uit allerlei onderdelen van de samenleving zoals de scholen, zorg, jongerenraad, sport, kunst, cultuur en ondernemers - is inmiddels bijeen gekomen om samen te brainstormen. “De leden gaan als ambassadeurs hun eigen achterban enthousiasmeren voor 2026”, legt Wilma Blankvoort uit. Samen met drie andere leden, Sjaak Weststrate, Wim van Bessen en Chris van Werven zitten ze aan de keukentafel en leggen ze uit hoe zij het feest voor zich zien. Belangrijkste daarbij is de oproep aan alle inwoners van Wapenveld, Vorchten, Veessen en Heerde: “Kom zelf met leuke ideeën! Dat kan heel breed zijn als het maar in het teken staat van Heerde 850 jaar”, aldus Wilma. De gemeenteraad heeft voor de viering een bedrag van ruim 190.000 euro beschikbaar gesteld. Sjaak is als voormalig dominee degene die de kerken betrekt bij de viering, Chris heeft zijn contacten bij jonge agrariërs via Jong Gelre en Wim is actief in Veessen bij zowel de voetbalvereniging als het oranjecomité. Vanuit de initiatiefgroep wordt een werkgroep gevormd waarvan burgemeester Olaf Prinsen de voorzitter is. “Als burgemeester kijk ik uit naar 2026, het jaar waarin we als inwoners samen vieren dat de gemeente Heerde 850 jaar bestaat. Ik ben gevraagd om voorzitter te worden van deze werkgroep. Ik doe dat graag, want voor zo’n belangrijk jaar wil ik mij ook inzetten. Doe je ook mee?”    

Denk mee

Iedere inwoner van de gemeente Heerde wordt gevraagd om voor 1 april (en dat is geen grap) te komen met plannen voor de viering van Heerde 850 jaar zodat het een onvergetelijk jaar wordt. Net als dat bij de viering van 800 jaar Heerde was. Wim kan zich de optocht nog herinneren die hij als klein kind zag. “Dat is altijd blijven hangen.” Wilma legt uit dat het de bedoeling is om het hele jaar rond activiteiten te organiseren. “Ik stel me zo voor dat we de aftrap van het jubileumjaar bij de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente doen en dat er dan tot en met de Kerstmarkt in december allerlei activiteiten plaats vinden.” Mogelijkheden zijn bijvoorbeeld dat toneelverenigingen uit de gemeente met elkaar een groot spektakelstuk opvoeren of dat de koren gezamenlijk optrekken. Sjaak heeft het over een soort kerkenpad en zo kunnen ze nog wel meer plannen spuien, maar het belangrijkste is dat de plannen uit de samenleving zelf komen. “Het is niet de bedoeling dat wij een plan voorgeschoteld krijgen en dat dan gaan uitvoeren. Nee, mensen moeten zelf aan de slag. Wij zijn er voor de ondersteuning en om te zorgen de plannen verdeeld over het jaar worden uitgevoerd.” Sjaak voegt toe: “We hopen dat het verbindend gaat werken tussen mensen.” Wilma wijst erop dat: “de gemeenteraad heeft aangegeven dat het duurzaam moet verbinden. Dat het iets blijvends wordt in de hoofden van de mensen. Ik denk aan activiteiten waarbij de hele gemeenschap wordt betrokken en waar bijvoorbeeld iedereen met z’n stoeltje en picknickmand naartoe komt”. Geïnspireerd geraakt? Stuur dan voor 1 april 2024 je idee of plan naar heerde850@gmail.com. Heb je al een begroting? Stuur die dan ook mee. Maar ook zonder begroting zijn ze benieuwd naar je voorstel. Denk voor de financiering ook aan andere inkomsten en vermeld deze in je voorstel. Je idee of plan wordt na 1 april besproken door een initiatiefgroep van betrokken inwoners uit Veessen, Vorchten, Wapenveld en Heerde. “Dus stuur je ideeën in! Want het belangrijkste is dat de viering ván inwoners vóór inwoners is.”