Afbeelding
Foto: Dennis Dekker

Johannes Passion uitgevoerd door Exspecto

· leestijd 1 minuut Algemeen

EPE - Het welbekende koor Exspecto voert jaarlijks een klassiek concert uit. Eind maart staat er een bijzonder stuk op stapel. Op Goede Vrijdag (29 maart) brengt het koor de Johannes Passion van Johann Sebastian Bach ten gehore in de Grote Kerk in Epe. Om meerdere redenen bijzonder, zo vertelt dirigent Sander van den Houten. Een interview met de koorleider.

Allereerst omdat dit de allereerste keer is dat het koor van zo’n dertig enthousiaste zangers en zangeressen dit veelzijdige, bijna twee uur lange, oratorium gaat vertolken. Het is qua oefenen dus aanpoten geblazen, vertelt de dirigent. “Normaal repeteren we eens per twee weken in de Regenboogkerk. Maar de afgelopen periode was dat wekelijks.”

Dat was nodig, want je zou kunnen zeggen dat dit stuk een wezenlijke moeilijkheidsgraad heeft. Sander: “We hebben anderhalf jaar geleden de Messiah van Georg Friedrich Händel uitgevoerd. Dat ging echt heel erg goed. Als dirigent heb ik dit oratorium wel vaker uitgevoerd. Maar ik vond dat Exspecto het misschien wel het allerbeste deed. Dan wil je als dirigent en koorleider toch een volgende stap maken. En als ik eerlijk ben, dan is de Johannes Passion dat ook wel.” Wat een dirigent dan eigenlijk kan toevoegen? Sander lacht. “Ach, iedere dirigent heeft zijn eigen stokpaardjes. De koorleden zijn de ingrediënten, ik maak de jus. De combinatie is hopelijk uniek en smakelijk. Persoonlijk heb ik er erg hoge verwachtingen van. Na elke repetitie, hoor ik, zie ik, voel ik vooruitgang.”

In de Johannes Passion zet Bach het lijdensverhaal van Jezus op muziek. De teksten uit het Bijbelboek Johannes waren daarbij ooit de basis. Daar waar de Matthäus Passion van Bach bij velen wellicht wat bekender is, zet de Exspecto-dirigent in op de woorden van de andere apostel. Hij benoemt enkele interessante verschillen. “Het evangelie van Johannes is korter dan het evangelie van Mattheüs. Johannes heeft het vooral over de Goddelijke afkomst van Jezus, terwijl Mattheüs het lijden van Jezus centraal stelt. Er is daardoor ook een verschil in muzikale benadering. De Matthäus Passion van Bach is uitgebreid en lang en zwaar. Zijn Johannes Passion is intenser, vuriger. Ik hoop dat we dit kunnen overbrengen aan de toehoorders. Dat het beklijft bij het publiek.”

Een andere bijzondere achterliggende reden waarom Exspecto samen met de dirigent en repetitor/pianist Jos Mulder juist deze periode aan dit stuk van Bach werken? “Precies 300 jaar geleden op Goede Vrijdag is dit stuk voor de allereerste keer uitgevoerd. Het is prachtig om dit drie eeuwen later als Exspecto in de Eper Grote Kerk te doen.” Naast dirigent Sander van den Houten, is organist Leo van Doeselaar deze avond van de partij. Verder zijn er voor dit klassieke werk ook professionele solisten (Heleen Koele, Dave ten Kate, Adrian Fernandes, Roele Kok) en musici (orkest Strijklicht) uitgenodigd. Wil je de Johannes Passion bijwonen? Kaarten à 27,50 euro zijn te reserveren via www.exspecto-epe.nl. Het concert op vrijdag 29 maart begint om 19.30 uur. Tekst en foto: Dennis Dekker.