Afbeelding
.

Officiële ingebruikname Vlinderhuis

Algemeen

EPE- In 2020, nog niet zo lang na de uitbraak van corona, krijgt René Blok als voorvechter in de strijd tegen zwerfval van wethouder Robert Scholten op afstand de sleutels van het gebouw in de Vegtelarij dat nu bekend staat als het Vlinderhuis. Beschikbaar gesteld door de gemeente. Door omstandigheden is het nooit officieel in gebruik genomen. Dat gebeurt op zaterdag 18 mei door wethouder Annemiek van Loon. Het is tevens de start in de gemeente Epe van de week van de biodiversiteit. René: “Inmiddels hebben we een reeks aan activiteiten ontwikkeld. Het is een ontmoetingsplek, van hieruit vinden opruimingsacties plaats, activiteiten in scholen enzovoort. De tijdgeest staat aan onze zijde. Met hulp van vijftig gedreven vrijwilligers is het gelukt om meer inhoud te geven aan het begrip duurzaamheid, zijn mensen zich meer bewust geworden van de schade die aan het milieu wordt toegebracht.” Van 18 tot en met 24 mei is het Vlinderhuis geopend van 10.00 tot 20.00 uur. Bezoekers kunnen o.a. een vogelhuisje knutselen, een vlinder bakken en zich met een insectenhotel bezighouden. Op 22 mei, van 16.00 tot 19.00 uur krijgen bewoners van de Vegtelarij de gelegenheid om hun wensen met betrekking tot de invulling van het park kenbaar te maken. Dat geldt als een algemene uitnodiging. 

Convenant

Op zaterdag 25 mei wordt een convenant gesloten tussen de gemeente, Vebego Groen, Triada en het Vlinderhuis. René: “Al die partijen zetten zich in voor ons milieu. Wat we beogen is een samenwerkingsvorm waarin activiteiten op elkaar worden afgestemd.”

De gemeente schonk het pand, betaalt gas, water en huur van het Vlinderhuis, Vebego Groen, opvolger van Accent Groen, betaalt de huur en Univé de verzekering. Ons huis staat middenin het Vegtelarijpark dat een pilot is geworden voor het aansluiten van de woonwijk op het park. Een schoolvoorbeeld van burgerparticipatie, waarin de jeugd nadrukkelijk wordt meegenomen. Burgers die zich bekommeren om hun park.” René heeft de vlag paraat die op 18 mei wordt gehesen om daarmee de officiële opening van het Vlinderhuis reliëf te geven.