Afbeelding
.

Brei- en haakcafé wijkvereniging Burgerenk

· leestijd 2 minuten Algemeen

EPE- Elke donderdagavond van 19.30 tot 21.30 uur wordt organiseert de Wijkvereniging Burgerenk een brei- en haakcafé in de huiskamer van het wijkgebouw aam de Klimtuin 46 in Epe. 

Silvia Broekhuis heeft het café opgezet met Janneke Bosch, secretaris van de vereniging. “Ik mag heel graag breien en haken en ik had een paar sokken voor mijn schoonzoon gebreid en op facebook gezet”, vertelt Silvia Broekhuis. De sokken werden gespot door Hetty Versteeg van de wijkvereniging. “Zij nam contact met me op en vroeg of ik niet een haak-en breicafé kon opzetten bij de Burgerenk. Dat leek me heel leuk en we kwamen erachter dat er nog maar weinig is op dat gebied in Epe.” Zo gezegd, zo gedaan. “Ik heb vriendinnen opgetrommeld die ook van handwerken houden en partners van het bestuur en met hen zijn we gaan zitten. We hebben foto’s gemaakt voor op de website.” In februari ging het creatieve café daadwerkelijk van start. “De eerste week hadden we acht personen en de week erop waren we al met 12. Intussen zitten we gemiddeld met 18 tot 20 mensen op een avond.” Het is zo’n succes dat er inmiddels ook een extra brei- en haakavond in de week wordt georganiseerd. “Op maandagvond zijn we een tweede groep gestart omdat we bang waren dat we uit onze voegen zouden groeien. Daar waren bij de eerste keer al zes mensen aanwezig!” En er zijn plannen om in september op de dinsdagmiddag van 13.30 tot 15.30 uur een handwerkcafé te organiseren. “Voor bijvoorbeeld ouderen die liever ’s avonds niet meer de weg op willen gaan.” 

Workshops

Er kan niet alleen gewerkt worden aan een eigen project maar de dames organiseren ook workshops. “Om mensen enthousiast te krijgen, hebben we er ook een aantal workshops ingegooid. De eerste was mozaïek haken waarbij ook dames van buitenaf kwamen.” Op donderdag 16 mei wordt er een workshops corner-to-corner haken gehouden. “Dat is een haaktechniek waarbij je werkt met een blokje van drie stokjes.” Je hoeft niet goed te zijn in haken of breien; er zijn genoeg dames met kennis in huis die je kunnen adviseren. En binnenkort wordt een crochet along workshop gehouden. “Dat is vijf keer achter elkaar waarbij we een tunische deken haken. Dat is een bepaalde techniek die je in de eerste les uitgelegd krijgt.” De groep komt elke week bij elkaar. “We hebben er bewust voor gekozen om wekelijks bij elkaar te komen. Als je dan een keer niet kan, wordt de drempel om weer te gaan niet zo hoog.” Er wordt niet alleen gehaakt en gebreid maar er is bijvoorbeeld ook iemand die kaarten borduurt. “En dat is ook prima! Het gaat niet alleen om het handwerken maar ook om de ontmoeting. En 14 dagen geleden kwamen er drie dames van huize Rütli vragen of ze mee konden doen. Natuurlijk kan dat. Iedereen met of zonder beperking, is van harte welkom!” Er zijn geen kosten voor deelname, je betaalt alleen voor een kopje koffie of thee (eerste kopje gratis). Voor meer informatie, kijk op www.wijkverenigingburgerenk.nl of bel met 06-40587574. Ze zijn overigens nog op zoek naar vrijwilligers voor verschillende activiteiten.