Afbeelding
Foto: .

Nieuwsblad Schaapskooi bestaat 40 jaar

· leestijd 1 minuut Algemeen

HEERDE- Afgelopen week bereikte deze krant een bijzondere mijlpaal. Op 21 maart was het veertig jaar geleden dat de eerste editie van Nieuwsblad Schaapskooi werd uitgebracht. 

Frits Kloekke is de oprichter van de Schaapskooi. Hij begon de krant in 1984 naar aanleiding van enkele Heerder ondernemers die het leuk vonden wanneer er weer een ‘ouderwets krantje’ in de regio zou verschijnen. Frits had op dat moment nog enkele jaren te gaan voor hij met de Vut zou gaan en wilde zich niet vervelen. Van de ene op de andere dag is hij met de Schaapskooi begonnen. Op een slaapkamer in zijn huis aan ’t Krijt in Heerde richtte hij een kantoortje in waar hij in zijn vrije tijd de krant in elkaar zette. Hij kocht een schrijfmachine voor 25 gulden en tikte daar de advertenties en teksten op. Dit alles bracht hij naar een zetter in Heino waarna hij na twee dagen het resultaat weer op kon halen. Vervolgens werd er geknipt en geplakt om de krant klaar te krijgen en werd het werk vaak ’s avonds naar een drukker in Dieren gebracht. “Het resultaat haalde ik een dag later met een aanhangwagentje op. Er kwamen zo’n 20 jongelui aan mijn deur om de kranten rond te brengen”, vertelde Frits bij een eerder jubileum.

Ontwikkelingen

In de loop van veertig jaar vonden vele ontwikkelingen plaats. In 1989 nam zoon Ronald Kloekke de Schaapskooi over en hij is nog altijd werkzaam bij de krant. Net als overigens zijn zus Suzanne die de administratie verzorgt. De digitalisering had grote impact op het werk: de typemachine werd vervangen door computers, de analoge foto’s door digitale kiekjes, en de krant wordt niet meer naar de drukkerij gebracht, maar verstuurd via internet. Er wordt al bijna 15 jaar samengewerkt met Uitgeverij Brugmedia uit Kampen. De overname van Veluws Nieuws in 2021 was ook een belangrijke ontwikkeling.

Groei 

Niet alleen de krant groeide in de loop der jaren qua omvang, ook de redactie: wat begon als een uit de hand gelopen hobby van één man, werd een bedrijf met vijf vaste medewerkers. En aangezien het kamertje van Frits niet zóveel plek bood, werd in 1994 verhuisd naar Villa Jacoba aan de Dorpsstraat 55. Na bijna twintig jaar in het hart van Heerde te hebben gezeten, verhuisde het kantoor in 2013 naar ‘t Bedrijvencentrum aan de Molenweg 24a. Vanuit deze plek wordt dagelijks aan de inhoud en vormgeving van de krant gewerkt en trekken redactieleden de regio in om interviews te doen en foto’s te maken.

Het kan wel gesteld worden dat de krant die Frits ooit begon, voorziet in een behoefte. Veertig jaar later werken we nog steeds met veel plezier aan wat hij ooit begon: het wekelijks brengen van lokaal nieuws in de breedste zin van het woord.