Afbeelding
Foto: Wim Potjes en Bram Berends

Atletiekvereniging De Gemzen viert 75-jarig bestaan

· leestijd 2 minuten Algemeen

HEERDE- Atletiekvereniging De Gemzen uit Heerde bestaat in 2024 75 jaar en dat wordt gevierd! Het jubileumjaar start op 8 januari, de oprichtingsdatum, met een nieuwjaarsreceptie waar tijdens het gehele jubileumprogramma wordt gepresenteerd. Een van de activiteiten is de feestavond in juni en de jubileumuitgave van het clubblad aan het eind van 2024. Voorzitter Bram Berends en Wim Potjes – die zich jarenlang met veel enthousiasme heeft ingezet voor de vereniging en twee jaar geleden een stap terug heeft gedaan – vertellen over de historie, het jubileumjaar en de toekomst van de Gemzen. 

Historie

De atletiekvereniging kent een hele rijke historie, weten de heren. “De Gemzen is in 1949 begonnen op landgoed Boschhoven aan de Kolthoornseweg op het terrein van de familie Voorhorst. Daar is destijds een keet neergezet, een tijdelijk onderkomen bestaande uit metalen platen, en de eerste voorzieningen werden er gemaakt zoals hardloopbaantjes, verspringbak en hoogspringen tussen twee bomen. Omdat er meer leden bij kwamen, is de club in 1962 verhuisd naar de Ossenstal bij de Ossenberg, nabij het Heerderstrand. Hier werd het eerste clubhuis gebouwd. Van 1965 tot 1974 vonden de technische onderdelen plaats op sportpark Molenbeek op een gedeeld veld met SEH en v.v. Heerde. De basisonderdelen werden getraind bij de Ossenstal. In 1977 verhuisde de club naar sportpark Molenbeek. De eerste keet kwam van de kleuterschool van de Wilhelminaschool, dat was een tijdelijk onderkomen die kwam op de plek waar nu de Skeelerclub zit. In 1986 konden we de kantine van SEH kopen, die werd ingericht als clubhuis. Dat was op het voormalig terrein van SEH. Toen werd ook de sintelbaan aangelegd. In 2008 hebben we het huidige clubhuis in gebruik genomen. Terugkijkend een mooie tijd waarin veel geïmproviseerd werd en waarin de club vanaf de basis is gegroeid.” 

Heden

De Gemzen telt momenteel zo’n 460 leden. “Daar zit een lichte stijging in. We hopen dat met het jubileumjaar het ledental nog meer zal stijgen.” Toch loopt de club tegen praktische zaken aan. “We willen er zijn voor alle leden, maar omdat bijna alle leden in de avonduren trainen, wordt dit steeds lastiger te organiseren. We blijven met elkaar in gesprek en maken goede afspraken met elkaar.” Daarnaast is er de verblijfssituatie. “De Gemzen huurt het terrein van de gemeente en die heeft weer een erfpachtconstructie met de Stichting Molenbeek. Maar wat is de toekomst? Wat kunnen we investeren zonder dat we te maken hebben met een erfpachtconstructie die op korte termijn misschien eindigt? Hierdoor wordt een lange-termijnaanpak zoals duurzaam investeren op het gebied van verwarmen en verlichting lastig. Daar zien wij nu geen mogelijkheden voor”. Een ander probleem waar de club tegenaan loopt, is de begroeiing. “En dan met name de kronen van de beuken en eiken. Het onderhoud van ons terrein is een probleem, de banen slaan groen uit en dat zorgt voor hoge schoonmaakkosten. Ook is het spannend voor de toekomst wanneer de toplaag van de kunststofbaan moet worden vervangen. Dit maakt het onzeker wat we met het terrein en de accommodatie in de toekomst zouden willen.” Loopgroepen zijn nog steeds een belangrijk onderdeel van de club. “We zijn actief in vier gemeenten: Heerde, Hattem, Elburg en Oldebroek met leden uit die plaatsen. Daarnaast zijn we een vereniging die staat in het licht van de breedtesport, als sport voor de hele brede samenleving. Dat hebben we in het sportakkoord afgesloten met de gemeente. Onze sportaccommodatie is er niet alleen voor onze leden maar voor de hele samenleving. Tevens zoeken we samenwerking met andere sportvereniging, dat is ook belangrijk.”

Jubileum

Tijdens het jubileumjaar worden er veel activiteiten georganiseerd. “Er was een tijd dat we meer dan 40 evenementen per jaar hadden, dat is nu veel minder. Wie kent ze nog: Schaapskooirun, Euroma kruidenloop, Berghuizer papierloop, Van Bank Tot Bank en de halve marathon van Hattem. Toch kennen we een aantal die er nu nog steeds zijn, ook tijdens het jubileumjaar: Dalli run, Leadax run, Zwolse bosloop, sintloop en de verlichte cross. De jubileumcommissie bestaande uit Jurian Onderdijk, Wilco Jonker, Clarine Velthuis en Reinier van den Beld is erg actief. Zo is de kantine opgeknapt, de commissie bereidt alle activiteiten voor en samen met de redactiecommissie en de vrijwilligerscommissie houdt zij zich bezig met de jubileumuitgave van het clubblad eind 2024.” Bram en Wim zijn het er beiden over eens: “Van bosgrond, naar gras, naar sintelbaan en uiteindelijk naar kunststofbaan. Ook hebben we iets unieks voor een atletiekvereniging in deze regio: een polsstokhoogspring mat met voorzieningen. We doen het als vereniging goed!” Voor meer informatie: kijk op www.gemzen.nl